Suunnittelu Rakennustuote Hannu Lättilä Ei kommentteja

Rakennusalan yhtiöitä palkittiin muotoilukilpailussa

Fennia Prize -muotoilukilpailussa on 19. tammikuuta palkittu muun muassa rakennusalaan liittyviä innovaatioita.

Naava-älyviherseinä oli yksi Fennia Prize -muotoilukilpailun Winner-palkinnon saaneista.

Kilpailun 10000 euron pääpalkinnon Fennia Prize Grand Prix’n sai Merivaara oy Q-Flow-leikkaussalivalaisimesta. Lisäksi kilpailussa jaettiin viisi 5000 euron suuruista Fennia Prize Winner -palkintoa. Niiden saajien joukossa olivat Consair oy rakennustyömaille tarkoitetusta Camu-pölynhallintatyöpisteestä ja Naava oy älyviherseinästä.

Lisäksi kilpailussa jaettiin yhteensä kymmenen kunniamainintaa. Niiden saajien joukossa olivat muun muassa Skanska Talonrakennus oy asuntojensa myyntiin tarkoitetulla Kotimyymälä-konseptillaan ja Into Concept oy kalustekonseptillaan Into the Nordic Silence.

Kuiva-aineiden pöly tarkasti talteen

Camu 1200 on kuiva-aineiden sekoittamiseen tarkoitettu siirrettävä työpiste, joka on varustettu tehokkaalla pölyn kohdepoistolla. Laitteen toiminta perustuu matalapainetekniikkaan, osastoivaan esikammiotekniikkaan ja huoltovapaaseen mikrokuitusuodatukseen. Laastin sekoitustyö tehdään laitteen edessä roiskesuojaovien välissä. Laite ottaa talteen kaikenkokoiset hengitettävät pölyhiukkaset heti niiden syntyhetkellä. Laastipöly kertyy laitteen sisällä olevaan säiliöön. Yhtiön mukaan Camu vähentää jopa 99,1 prosenttia työpisteen pölypitoisuutta.

Naava-älyviherseinässä kasvavien kasvien juurimikrobit puolestaan hajottavat huoneilmassa esiintyviä haitallisia kemikaaleja kasveille ravinteiksi. Juurimikrobien ilmanpuhdistuskykyä tehostetaan aktiivisen ilmankierron, tuotetta varten kehitetyn mullattoman kasvialustan ja tekoälyteknologian avulla. Naavan mukaan sen tekniikalla kasvien toimintaa on tehostettu yli satakertaiseksi tavallisiin huonekasveihin ja perinteisiin viherseiniin verrattuna. Viherseinän toimintaa valvotaan sensoreilla ja etäohjataan tekoälyn avulla.

Joka toinen vuosi järjestettävä Fennia Prize on yksi Suomen merkittävimmistä muotoilukilpailuista. Sen järjestävät Design Forum Finland, Fennia-konserni, Elo ja Patentti- ja rekisterihallitus. Kilpailussa palkitaan yrityksiä ja organisaatioita muotoilun esimerkillisestä käytöstä niin tuotteiden kuin palveluiden, liiketoimintaprosessien tai konseptien suunnittelussa ja toteuttamisessa.

Vastaa

Rakennuslehden pääuutisia