Korjausrakentaminen Rakentaminen Mikko Kortelainen Ei kommentteja

Korjaaminen ei ylikuumentunut

Foreconin arvion mukaan korjausrakentaminen ei ole ylikuumentunut. Hintakehitys on ollut maltillista.

Korjausrakentamisen tuotannon arvo oli vuonna 12,2 miljardia euroa. Kuva: Anne Kurki

”Korjausrakentaminen ei ole ylikuumentunut. Pari vuotta sitten asuntokorjausten määrä kasvoi vahvasti ja oli korkealla tasolla, mutta sen jälkeen kasvu on maltillistunut. Korjaamisen volyymi on kuitenkin edelleen korkealla tasolla”, rakennusalan markkinainformaatiota tuottavan Foreconin toimitusjohtaja Markku Riihimäki arvioi.

Korjausrakentamisen vaisuus on näkynyt Riihimäen mukaan kuluttajien korjaushankkeiden vähenemisenä. Kuluttajien remonttiaikomukset ovat laskeneet monta vuotta, ja remontit alkoivat vähentyä pari vuotta sitten. Asuntojen korjausta ei ehkä koeta enää yhtä trendikkääksi kuin viime vuosikymmenellä.

”Asuntolainojen lyhennysvapaiden olisi luullut näkyvän asuntokorjausten lisääntymisenä, mutta niin ei ole käynyt. Kuluttajien lisäraha on mennyt korjaamisen sijasta muuhun kulutukseen”, Riihimäki sanoo.

Hän ennakoi, että kuluttajien korjaushankkeissa on vielä pari vuotta hiljaista.

Korjausrakentaminen kasvanut jo 20 vuotta

Ammattimaisella korjaamisella on mennyt kuluttajapuolta paremmin. Ammattirakentamiseen Riihimäki laskee myös taloyhtiökorjaukset, jotka kasvavat lievästi. Julkisivu-, ikkuna-, katto-, piha- ja talotekniikkakorjauksia on ollut hyvin. Viime vuoden osalta syksy oli alkuvuotta parempi.

Vuonna 2013 korjausrakentamisen volyymi eli arvo kasvoi uudisrakentamista suuremmaksi. Viime vuonna uudisrakentaminen kiri korjaamisen kiinni. Kummankin markkinan arvo on noin 12,5 miljardia euroa. ”Tämä vuosi mennään rinta rinnan”, Riihimäki arvioi.

Suhdannetilanne heiluttelee voimakkaasti uudisrakentamista, mutta korjaaminen on kasvanut yhtäjaksoisesti jo 20 vuotta.

Korjausrakentajien määrä ei ole vähentynyt

Uudisrakentamisen vilkkaus ei ole Riihimäen mukaan vähentänyt korjausrakentajien määrää. Pikemminkin toimijoita on aikaisempaa enemmän. Korjausrakentamisessa on siihen erikoistuneita yrityksiä, eivätkä uudisrakentamiseen keskittyneet yrityksetkään ole nyt laajemmassa määrin vetäytyneet korjausrakentamisesta. Korjausmarkkinoille on myös tullut uusia yrityksiä, koska tiedossa on töitä pitkälle tulevaisuuteen.

”Korjaushankkeiden tarjoushalukkuus ei ole vähentynyt, vaan se on ehkä mieluummin lisääntynyt”, Riihimäki toteaa.

Korjaamisenkin hinnat ovat kehittyneet hänen mukaansa maltillisesti, vaikka viime syksynä ne nousivatkin lievästi.

”Hinnat ovat kehittyneet maltillisesti. Kilpailua on niin hyvin, etteivät tarjoushinnatkaan ole nousseet.”

Vastaa

Rakennuslehden pääuutisia