Kokeile kuukausi maksutta

Rakennusalan lakimuutokset nostivat palkkasummaa 300 miljoonalla ja verotuottoja 100 miljoonalla

Rakentamisen harmaan talouden torjuntaan suunnatut lainsäädäntömuutokset kasvattivat rakennustoimialan palkkasummaa arviolta 286–313 miljoonaa euroa ja palkanmaksuun liittyvää verotuottoa noin 93–102 miljoonaa vuonna 2015. Nämä seikat käyvät ilmi Verohallinnon Harmaan talouden selvitysyksikön tekemästä selvityksestä.

Näitä vuodesta 2011 lähtien toteutettuja säädöksiä ovat olleet käännetty arvonlisäverovelvollisuus, veronumerorekisteri sekä urakka- ja työntekijäilmoittaminen.

”Toteutettujen uudistuksien vaikutukset harmaan talouden torjuntaan ja verotulojen kasvuun ovat olleet merkittäviä”, Harmaan talouden selvitysyksikön johtaja Janne Marttinen sanoo.

”Selvityksen perusteella keskeiseksi kehittämistarpeeksi nousi urakka- ja työntekijätietojen tietosisällön ja ilmoitusmenettelyn uudelleen arviointi sekä työmaarekisterin perustaminen. Tavoitteeksi tulisi asettaa oikeat ja laadukkaat tiedot sekä menettelyn keventäminen yritysten näkökulmasta”, ylitarkastaja Eeva Tiira Harmaan talouden selvitysyksiköstä kertoo.

Selvityksen mukaan rakentamisilmoituksissa ja ilmoittamisessa on edelleen merkittäviä virheitä ja puutteita, vaikka myös neuvontaan ja ohjaukseen on panostettu.

Rakentamisen laajennetun tiedonantovelvollisuuden osuus toimialan palkkasumman kasvusta oli vuonna 2015 yhteensä 31–34 miljoonaa euroa ja sen osuus palkkaan kohdistuvien verotulojen kasvusta noin 14–15 miljoonaa euroa. Lisäksi urakkatiedot lisäsivät arvonlisäveroja varovaisen arvion mukaan noin 20 miljoonaa euroa. Siten laajennettu tiedonantovelvollisuus on kasvattanut verokertymää yhteensä 34–35 miljoonaa euroa vuodessa.

Selvityksessä havaittiin, että rakennusalan yritykset ilmoittavat työntekijöiden palkat aikaisempaa kattavammin. Verohallinnolle ilmoitetun ulkomaalaisen työvoiman määrä on kasvanut ilmoitusvelvollisuuden laajentumisen myötä. Myös ulkomaalaisten työntekijöiden keski- ja mediaanipalkat ovat nousseet. Havainto antaa viitteitä, että ulkomaalaisten työntekijöiden palkat ovat tulleet aikaisempaa paremmin verotuksen piiriin, vaikka myös puutteita verotuksen toteutumisessa havaittiin.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Rakennusalan lakimuutokset nostivat palkkasummaa 300 miljoonalla ja verotuottoja 100 miljoonalla”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat