Kokeile kuukausi maksutta

IS: Neljän tonnin laatoituskulusta riitely päättyi huimaan laskuun

Riita kylpyhuoneen laatoituksen maksajasta tuli kalliiksi, kertoo Ilta-Sanomat.

Riita käytiin asunnon omistajapariskunnan ja taloyhtiön välillä.

Riita koski vain kylpyhuoneen laatoituksen laskua, ei huonetilan muuta remonttikustannusta. Laatoitus maksoi 3 600 euroa.

Omistaja hävisi riidan ja sai maksettavakseen laatoituksen lisäksi myös kahden oikeusistuimen oikeudenkäyntikulut, jotka nousivat lähes 55 000 euroon.

Omistajat kiirehtivät remonttia

Noin 40 vuoden ikäisessä taloyhtiössä oli korjattu jo useita kylpyhuoneita. Riidan kohteena olevan asunnon omistajat kiirehtivät remonttia, koska epäilivät kosteusvauriota. He aloittivat remontin ja sopivat kustannuksista taloyhtiön kanssa.

Sopimuksen mukaan taloyhtiön osuus remontista oli 8 000 euroa.

Taloyhtiö oli aina maksanut kylpyhuoneremontit vesieristeeseen saakka, joka tarkoitti lattiassa muovimattoa ja seinissä muovitapettia. Yhtiökokous päätti ennen remontin aloittamista, että  vanhaa käytäntöä noudatetaan edelleen. Jos omistaja halusi laatoittaa kylpyhuoneen, hän joutui maksamaan laatat ja työn itse.

Omistajapariskunta oli saanut väärää tietoa, jonka mukaan taloyhtiö olisi yhdessä tapauksessa maksanut laatoituksenkin ja vetosi osakkaiden tasavertaiseen kohteluun.

Tosiasiassa taloyhtiö ei ollut kustantanut yhdessäkään tapauksessa laatoitusta. Omistajat saivat ennen käräjille menoa oikean tiedon, mutta halusivat kuitenkin nostaa kanteen taloyhtiötä vastaan, koska pitivät yhtiökokouksen päätöstä kunnossapitovastuusta asunto-osakeyhtiölain säädösten vastaisena ja vaativat sen kumoamista Länsi-Uudenmaan käräjäoikeudessa.

Kylpyhuoneessa tehty kosteusmittaus kertoi, että noin neliön alalla oli kohonnut kosteus, mutta välitöntä korjaustarvetta ei ollut, kertoi oikeudessa todistajana kuultu kosteusmittauksen tehnyt rakennusinsinööri. Hän toimi myös remontissa valvojana.

Käräjäoikeuden mielestä yhtiökokouksen päätökset eivät olleet säännösten vastaisia, ja se hylkäsi kanteen. Omistajat veivät riidan Turun hovioikeuteen. Heidän mielestään taloyhtiön kuului maksaa oikeudenkäyntikulut.

Perusteluna omistajat esittivät virheelliseksi osoittautunutta tietoa yhden asunnon laatoituksen kustantamisesta taloyhtiön piikkiin. Omistajat kertoivat, että jos heillä olisi ollut oikea tieto, he eivät olisi koskaan käynnistäneet riitajuttua.

Hovioikeus totesi, että taloyhtiö ei ollut antanut virheellistä tietoa eikä muuttanut käräjäoikeuden ratkaisua. Hovioikeus antoi ratkaisunsa viime viikolla.

Tätä artikkelia on kommentoitu 2 kertaa

2 vastausta artikkeliin “IS: Neljän tonnin laatoituskulusta riitely päättyi huimaan laskuun”

  1. Siinä on oikein mahtirakennuttaja, hoitaa kaiken kirjeen vaihtona, ei tarvi liimalla töhriä käsiä.

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat