Projektit Rakentaminen Suunnittelu Rakennuslehti 3 kommenttia

Fira sai Jätkäsaaren ryhmärakennushankkeensa täyteen

Helsingin Jätkäsaareen toteutettavan, Firan ensimmäisen ryhmärakennuskohteen kaikki 88 asuntoa on varattu alle vuodessa.

Ryhmärakennusprojekti on siirtymässä seuraavaan vaiheeseen, kun asunnot on varattu. Malagankatu 2:een toteutettava asunto-osakeyhtiö on rekisteröity, ja kohteen toteutussuunnittelu on käynnissä.

”Nyt ryhmärakennuttajat tekevät materiaalivalintoja ja halutessaan muita muutoksia asuntoihin. Rakennuslupahakemus on viranomaisen käsiteltävänä. Kun hanke saa lainvoimaisen rakennusluvan ja rakennuksen suunnitelmat ovat lopullisesti valmiit, aloitamme rakentamisen, eli noin syys-lokakuussa. Rakennus valmistuu alkuvuodesta 2019”, Firan hankekehityspäällikkö Sanna-Mari Saari sanoo.

Fira toteuttaa ryhmärakentamisen palveluna, jolloin se vastaa kokonaisuudesta: ryhmän muodostamisesta, rakennuksen suunnittelusta ja rakentamisesta. Malagankadun projekti käynnistyi vuosi sitten, ja tulevat asukkaat ovat olleet aktiivisesti mukana asuntojen ja yhteiskäyttötilojen suunnittelussa.

”Talossa on 115 osakasta, joihin lukeutuu muun muassa nuoria perheitä, pariskuntia ja eläkeläisiä, jotka haluavat asua lähellä keskustaa. Hyvin moninaista porukkaa, joten ei voi sanoa, että innostus ryhmärakentamisesta rajoittuisi johonkin ihmisryhmään.”

Seuraavaksi taloyhtiön ryhmärakennuttajista valitaan hallitus. Tulevat asukkaat pysyvät tiiviisti mukana koko rakennusvaiheen ajan.

Ryhmärakentaminen on uudisrakentamisen muoto, jossa asunnonhankkijat toimivat rakennuttajina. Rakennusliike ei omista rakennusta missään vaiheessa. Ryhmärakentamisessa asunnon hinta määräytyy todellisten rakennuskustannusten eikä alueen yleisen hintatason mukaan. Lisäksi vaikutusmahdollisuudet tilaratkaisuihin ovat monesti paremmat kuin perinteisessä uudisasuntotuotannossa. Ryhmärakentamisessa rakentamisen valta ja vaikutusmahdollisuudet ovat ihmisillä, eikä grynderillä.

Keskustelu artikkelista: 3 kommenttia

 • Ryhmärakennuttamisen vastuusta on oikeuden päätös: koska tässä tapauksessa Fira on ottanut projektinjohdon vetovastuun, myös vastuu epäonnistuneesta työstä on Firan. Tietysti urakoitsijallakin on vastuunsa, mutta jos urakoitsija menee vaikka konkurssiin, vastaa Fira työstä yksin ”ryhmälle”. Näin pitääkin olla: ei maallikkoasukkailla ole tietoa ja/tai varoja vastatata yhtään mistään. Eiköhän tämä ryhmärakennuttamistapa häviä markkinoilta kun ensimmäinen hanke laukeaa projektinjohtajan käsiin.

  Vastaa
  • Kaipaako siis ryhmärakennuttaminen jonkinlaista rakentamisen suojarahastoa (RS) kuten gryndituotanto? Periaatteessa vastuuhan on kutakuinkin samanlainen kuin grynderillä, mutta tässä mallissa ei ole RS-kumppanina pankkia.

   Vastaa
 • Jonkinlainen kattava vakuutus olisi tarpeen. Ei taida löytyä vakuutusyhtiötä joka sellaisen myöntäisi. Tai vakuutus olisi niin kallis että homma kaatuisi siihen.

  Vastaa

Vastaa

Rakennuslehden pääuutisia