Kokeile kuukausi maksutta

Kuluttajien luottamus nousi kaikkien aikojen ennätyslukemiin

Kuluttajien luottamusindikaattori on noussut toukokuussa koko sen mittaushistorian korkeimpaan lukemaan.

Kuluttajien luottamusindikaattori on noussut toukokuussa koko sen mittaushistorian korkeimpaan lukemaan.

Lukema oli toukokuussa 24,1, kun se huhtikuussa oli 21,5 ja maaliskuussa 22,9. Toukokuun lukema on siis mittaushistorian 1995–2017 korkein. Viime vuoden toukokuussa luottamusindikaattori sai arvon 12,5. Indikaattorin pitkän ajan keskiarvo on 11,9. Tiedot perustuvat Tilastokeskuksen kuluttajabarometriin, jota varten haastateltiin 2.–17. toukokuuta 1209 Suomessa asuvaa henkilöä.

Kuluttajien luottamusindikaattorin osatekijöistä odotukset työttömyyskehityksestä ja varsinkin kotitalouden säästämismahdollisuuksista paranivat toukokuussa huhtikuuhun verrattuna. Työttömyyden vähenemiseen uskottiin eniten kymmeneen vuoteen. Odotus Suomen taloudesta pysyi kutakuinkin samalla tasolla kuin huhtikuussa mutta koheni kuitenkin sen verran, että lukema oli paras sitten vuoden 2010. Sen sijaan arvio kuluttajan omasta taloudesta heikkeni aavistuksen huhtikuusta.

Viime vuoden vastaavaan aikaan nähden kaikki osatekijät vahvistuivat toukokuussa selvästi.

Asunnonostoaikeet eivät ole erityisen korkealla

Mielenkiintoista on, että vaikka kuluttajien luottamus yleisesti on nyt ennätyslukemissa, kotitalouksien asunnonostoaikeet eivät ole lähelläkään kaikkien aikojen ennätystasoa. Myöskään asuntojen peruskorjausaikeet eivät ole kovin korkealla.

Kotitalouksista 7,5 prosenttia ilmoittaa nyt aikovansa joko ”varmasti” tai ”mahdollisesti” ostaa uuden asunnon 12 kuukauden sisällä. Asunnon ostoa kaavailevien kotitalouksien osuus oli kuukausi sitten 7,6 prosenttia ja vuosi sitten toukokuussa 7,5 prosenttia. Vuodesta 1995 tehdyn barometrin kaikkien aikojen ylin lukema on 11,3 prosenttia ja keskiarvolukema 7,0.

Asuntojen peruskorjausaikeet ovat sen sijaan kohonneet kuukautta aiempaan verrattuna mutta vuoden takaiseen verrattuna ovat samalla tasolla. Tuoreen kyselyn vastaajista 21,0 prosenttia aikoo peruskorjata asuntoaan vuoden sisällä. Kuukautta aiemmin lukema oli 19,2 prosenttia ja vuosi sitten toukokuussa 21,0 prosenttia. Barometrin keskiarvolukema on 18,8 prosenttia ja ennätys peräti 27,0.

Tätä artikkelia on kommentoitu kerran

Yksi vastaus artikkeliin “Kuluttajien luottamus nousi kaikkien aikojen ennätyslukemiin”

  1. Kysyttiinkö nyt varmasti vain kaikilta joiden vuosipalkka on vähintään 100.000 euroa?

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat