Pohjois-Pasilan entinen maaliikennekeskus muuttuu asuinalueeksi

Helsingin Pohjois-Pasilaan, Keskuspuiston kupeeseen on suunnitteilla  noin 5 700 asukkaan asuntoalue. Kaupunki on etsinyt sen aloituskorttelien toteuttajia tontinluovutuskilpailulla.

Bonavan työryhmän ehdotus.

Rakentaminen alkaa kuuden kerrostalokorttelin kokonaisuudesta. Kiinteistölautakunta käsittelee voittajien valintaa 18.5.2017.

Nyt ratkaistava tontinluovutuskilpailu on Helsingin historian suurin asuntorakentamisen kumppanuuskaavoitushanke. Kilpailun kolme voittajaa saavat toteutettavakseen noin puolet entisestä maaliikennekeskuksen alueesta, joka sijaitsee Pasilan Postipuiston pohjoisosassa. Asuinrakennusoikeutta kilpailualueella on 134 000 kerrosneliömetriä, mikä tarkoittaa noin 1 500 asuntoa.

Voittoisat ehdotukset tekivät Fira Oy, Bonava Suomi Oy sekä Y-Säätiön, Rakennusliike Evälahti Oy:n, Keskinäisen Eläkevakuutusyhtiö Eteran ja TA-Rakennuttaja Oy:n muodostama hakijaryhmä. Kunkin kolmesta voittajasta on tarkoitus saada toteutettavakseen kaksi korttelia.

Firan tekemän ehdotuksen pääsuunnittelija on Serum Arkkitehdit Oy, ja yhteistyökumppanina konseptin osalta oli Setlementtiasunnot Oy. Bonavan ehdotuksen pääsuunnittelu on JKMM Arkkitehtien ja asukastoiminnan osalta Demos Effectin käsialaa. Kolmannen voittajaehdotuksen konsultti- ja suunnittelijaryhmänä toimivat Suomen Asuntokehitys Oy, Playa Arkkitehdit Oy ja ekologisuuden osalta Lease Green Oy.

Tavoitteena on, että ensimmäisten talojen rakennustyöt voidaan aloittaa vuonna 2019. Kilpailualueen vieressä etenee lähes samanaikaisesti kaupungin oma, noin 800 vuokra-, asumisoikeus- ja hitas-asunnon rakentamiseen.

Tiivis asuntoalue

Puretun maaliikennekeskuksen paikalle on suunnitteilla tiivis ja yhteisöllinen asuinalue. Tontinluovutuskilpailun arviointiryhmä punnitsi kilpailuehdotukset muun muassa kaupunkikuvallisten ratkaisujen, energia- ja ekotehokkuuden ja toteutuskelpoisuuden perusteella. Parhaimpien suunnitelmien esittäjät kutsuttiin hiomaan kilpailukortteleiden asemakaavaa kumppanuuskaavoituksena.

Arviointiryhmä kiittää voittajaehdotuksia korkeatasoisesta suunnittelusta ja kestävän kehityksen ratkaisuista. Ehdotetut rakennukset ovat energiatehokkaita, energiaa tuotetaan osin paikallisesti aurinkopaneelien avulla. Hulevesiä imeytetään kortteleissa,ja  osassa taloista on myös viherkattoja.

Monimuotoisten umpikortteleiden keskellä on avoimia ja yhtenäisiä vehreitä sisäpihoja. Kortteleihin tulee kivijalkaliiketilaa, asukkaiden yhteiskäyttöisiä tiloja ja kaikkia lähistön asukkaita palveleva asukaskeskus.

Korttelien ja lähistön asukkaita palvelevat tulevaisuudessa päivittäistavarakauppa, kaksi kaupungin päiväkotia, yksi yksityinen päiväkoti sekä noin 500 oppilaan alakoulu.

Kaavasta päätös syksyllä

Kaupunki luovuttaa tontinluovutuskilpailun korttelit voittajille vaiheittain. Tonttien luovutusehdoista sopiminen edellyttää kiinteistölautakunnan lisäksi kaupunginhallituksen ja -valtuuston päätöksiä. Kumppanuuskaavoituksena syntyneestä tarkennetusta asemakaavaehdotuksesta päättää uusi kaupunkiympäristölautakunta syksyllä 2017.

Pasilasta kokonaisuudessaan kasvaa seuraavien vuosikymmenten aikana yli 30 000 asukkaan ja 50 000 työpaikan kaupunginosa. Noin puolet alueen uusista asunnoista ja kolmannes uudesta toimitilasta rakennetaan Pohjois-Pasilaan ja Ilmalaan. Rakentamista kaavoitetaan parhaillaan maaliikennekeskuksen lisäksi Ilmalan aseman yhteyteen, ja myöhemmin Pohjois-Pasilan kaavoitus etenee postinlajittelukeskuksen alueelle.

 

 

 

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Pohjois-Pasilan entinen maaliikennekeskus muuttuu asuinalueeksi”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat