Englantiin nousee Zaha Hadidin suunnittelema puustadion

Englantiin valmistuu maailman hiilipihein jalkapallostadion. Edesmennyt tähtiarkkitehti Zaha Hadid suunnitteli sen täysin puusta.

Pieni Nailsworthin kaupunki aikoo rakentaa maailman ehkä ensimmäisen puusta valmistetun stadionin Englannin kakkosliigaan juuri nousseelle jalkapallojoukkueelleen Forest Green Roversille (FRG).  Suomessa toki on  Finnforestin toimittama puinen ”stadion” tai pikemminkin katsomo Vantaan Myyrmäessä.

Joukkueen pääomistaja on Britannian ensimmäinen vihreää sähköä tuottava yritys Ecotricity. Sillä on jo yli 200.000 asiakasta. Ecotricity saa puhtaan sähkönsä omistamistaan aurinko- ja tuulipuistoistaan. Ecotricityn omistaja Dale Vince on samalla FRG:n jalkapallojoukkueen puheenjohtaja.

Jalkapallo on Britanian tärkein urheilulaji. Se saa liikkeelle viikoittain miljoonia katselijoita, jotka puolestaan aiheuttavat huomattavia vahinkoja ympäristölle. On laskettu, että jokainen jalkapallo-ottelu tuottaa keskimäärin noin 10-15 tonnia jätettä, jonka huolto tuottaa suuria ongelmia niin logistiigalle kuin ympäristölle.

FRG on tehdyt työtä jo useita vuosia, ei ainoastaan joukkueenssa urheilullisen tason kohentamisen hyväksi, vaan myös ympäristövastuullisen liikunta- ja urheilutoimintansa parantamiseksi. FRG:n nykyisellä stadionilla aurinkokennot ja sähköautojen latauspisteet ovat olleet itsestään selvä asia jo useiden vuosien ajan.

FRG haluaa parantaa ympäristövastuullista toimintaansa. Sen vuoksi seura järjesti kansainvälisen arkkitehtuurikilpailun alueensa uudelleen rakentamisesta. Kilpailun voitti maailmankuulu Zaha Hadid Architects (ZHA).

Alueen keskeisimmäksi osaksi tulee lähes täysin puusta toteutettava 5 000-10 000 katsojan stadion. Sen ympärille tehdään ekopuisto, johon sisältyy omavarainen sähköntuotanto, ympäristökasvatuskeskus, sadeveden keräyspaikat ruohikkojen kastelua varten, myrkkyaineiden käyttökielto, sähköautojen paikoitusalueet ja puisen sillan rakentaminen vieressä sijaitsevan moottoritien yli läheiselle asuntoalueelle.

Ecotricityn omistaja Dale Vince ilmoittaa, että puusta rakennettavasta FRG-stadionista tulee maailman vähiten hiilipäästöjä tuottava stadion. Rakennuspuu hankitaan lähellä sijaitsevista sertifioiduista metsistä.

ZHA on tunnettu voimakkaasti muotoilluistaan rakennuksistaan. Toimisto on ehtinyt suunnitella jo useita liikuntaan ja urheiluun liityviä rakennuksia mm. Lontoon olympialaisten vesiurheilukeskuksen. Rakenteilla on yksi viidestä Qatarin jalkapallon maailmanmestaruuskilpailuihin rakennettavista stadionista.

Kuvat: Jutun kuvat ovat Zaha Hadid Architectsin.

Tätä artikkelia on kommentoitu kerran

Yksi vastaus artikkeliin “Englantiin nousee Zaha Hadidin suunnittelema puustadion”

Vastaa