Parkkiruudun kokoinen kerrostalo rakentui yhdessä yössä Helsingin ydinkeskustaan – Tikku-talosta toivotaan apua asuntopulaan

Helsingin asuntopulaan tarjotaan ratkaisuksi aina vain vähemmän tilaa vieviä ratkaisuja. Yksi ehdotus on näytillä tästä päivästä lähtien Helsingin Keskuskadulla, kun Helsinki Design Week pyörähtää käyntiin.

Kuva: Sponda

Kyseessä on uudenlainen, puinen minikerrostalo, jonka kolme kerrosta ja 37,5 neliötä voisivat arkkitehdin mukaan toimia esimerkiksi perheasunnon korvikkeena. Tarkoitus on havainnollistaa tulevaisuuden tiivistä asuinrakentamista.

Minikerrostalo on nimetty kuin sarjakuvahahmo. Nimi Tikku tuo monille mieleen teini-ikäisten mutanttininjakilpikonnien sensein eli opettajan. Minikerrostalo-Tikku ei herätä aivan samanlaista ihastusta kuin ninjutsun hallitseva ja alati rauhallinen, susihamoinen sensei. Tämä johtuu varmasti osittain siitä, että arkkitehti Marco Casagranden mukaan Tikku on kyhätty kasaan puolessa päivässä, ja näin olleen esimerkiksi julkisivu ei näytä kovin viimeistellyltä.

”Tikun mitoitus on sama kuin parkkiruudun, eli 2,5 kertaa 5 metriä. Nykyaikaiset kaupungit on mitoitettu autojen mukaan, ei ihmisten. Kun autot vähenevät eikä parkkipaikkoja enää tarvita niin paljon, se mahdollistaa uudenlaisen arkkitehtuurin synnyn”, Casagrande sanoo.

Kuva: Sponda

Tikun jokaisessa kerroksessa on 12,5 neliötä. Kahdessa alimmassa kerroksessa on kummassakin on noin kuusi neliömetriä tilaa oleskeluun, kun porrastilaa ja -aulaa ei lasketa mukaan. Huonekorkeus on noin 3 metriä. Eniten tilaa on kasvihuonemaisessa, täysin lasitetussa yläkerroksessa, jota voisi käyttää vaikka kaupunkiviljelyyn.

Lasitettu yläkerros on tilana itse huoneita viihtyisämpi, sillä lasitus luo avaruuden tuntua. Tuntuu veikeältä seistä lasitetussa tornissa Keskuskadulla tarkastelemassa alhaalla kipittäviä ihmisiä.

Lasikerroksessa on harjakatto, ja sen on määrä toimia myös vesieristeenä.

Casagranden mukaan Tikun tarkoitus on vastata nimenomaan asuntopulaan, mutta miksei tilaa voisi käyttää muuhunkin.

”Työtilana tai vaikka joogaluolana.”

Casagranden näkemys on, että yhdessä Tikun kerroksessa voisi asua 1–2 henkilöä. Kokonainen Tikku voisi toimia perheasuntona.

”Pohjakerroksessa olisi keittiö ja kylpyhuone/wc, ja yläkerroksissa asuttaisiin.”

Yksi Keskuskadun prototyyppiä vastaava Tikku maksaa 35 000 euroa. Kyseinen Tikku on standardoitu malli, mutta myös epästandardoidut versiot ovat mahdollisia. Tikkuun olisi mahdollista saada enemmänkin kerroksia, esimerkiksi neljä tai viisi.

Keskuskadun prototyyppi ei ole talviasuttava sellaisenaan, mutta talviasuminenkin olisi pienellä tuunauksella saavutettavissa.

Tikku on toteutettu kainuulaisesta CLT-massiivipuurakenteesta, ja kaikki siinä käytettävä puumateriaali on PEFC-sertifioitua ja lähtöisin kestävästi hoidetuista metsistä.

”Talo on umpipuuta. Home ole ongelma, sillä puu tasaa kosteutta.”

Casagranden haaveena on ”Tikku-metsä”.

”Lähiöihin, vanhojen betonitalojen viereen voisi pystyttää kokonaisia ryppäitä Tikku-taloja.”

Tällä hetkellä Keskuskadun mikrokerrostalo-Tikku on ainoa laatuaan, eli prototyypin lisäksi taloja ei muualta löydy.

Tätä artikkelia on kommentoitu 3 kertaa

3 vastausta artikkeliin “Parkkiruudun kokoinen kerrostalo rakentui yhdessä yössä Helsingin ydinkeskustaan – Tikku-talosta toivotaan apua asuntopulaan”

  1. Tästä olisi hyvä nähdä lisää kuvia esim. 1.kerros, miten suihku/wc/keittiö. Miten portaat? Onko rakenteet hyväksytettävissä vakituiseen asumiseen?

  2. Konsepti on hyvä. Silmä sairastaa räystäätöntä taloa. Korkean talon seinät alttiimpia sateelle. Tehdastekoisista Puisista valmiselementeistä tehtynä kustannukset alenisivat ja muuntelun mahdollisuudet lisääntyisivät. Mitä jos naapurin parkkiruudun omistaja päättää rakentaa oman töllinsä ruutuun?

  3. Ratkaisu asuntopulaan? Ja ei ole talviasuttava…eli kun lisätään lämmöneristeet niin asuinpinta-ala on enää 8m2 /kerros.
    Miten näihin on varaa haaskata resursseja kun asuntovaunu on keksitty jo?

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat