Kuvassa vasemmalta: Markku Hautanen, Johann Habring, Hannu Hautanen, Mikko Hautanen ja Pekka Hautanen.

Ikkuna- ja ovivalmistaja Skaala myytiin ulkomaille

Yrityssaneerausmenettelyssä oleva Skaala on saanut uuden isännän.

Kirjoittaja(t) Mikko Kortelainen

Perheyritys Skaala Group oy on myynyt 80 prosenttia osakekannastaan itävaltalaiselle IFN Groupille.

IFN Holding (International Window Network) on Skaalan tiedotteen mukaan johtava eurooppalainen yritysryhmä, joka tarjoaa kattavia kokonaisratkaisuja ikkuna-alalla.

Skaalan tapaan myös IFN on perheyritys, johon kuuluvat esimerkiksi Internorm (Euroopan johtava ikkuna-brändi) ja Schlotterer (Itävallan markkinajohtaja aurinkosuojissa) sekä kansainvälisesti toimiva julkisivurakentaja GIG.

Sopimus allekirjoitettiin Ylihärmässä 24.10.2017.

Yritykset eivät julkista kauppahintaa.

Skaalan omistajaperheellä Hautasilla on tiedotteen mukaan jatkossakin tärkeä rooli yrityksen johdossa.

”Skaalassa paljon potentiaalia”

”Olemme vakuuttuneita, että Skaalassa on paljon potentiaalia. Se täydentää yhtiörakenteensa, markkina-asemansa ja tuotevalikoimansa osalta IFN-perhettä”, toteaa Christian Klinger, IFN-konsernin osaomistaja Skaalan tiedotteessa.

Klingerin mukaan yhtiön rakenteeseen ei suunnitella merkittäviä muutoksia tällä hetkellä.

”Omistajat Markku ja Hannu Hautanen tekevät hyvää työtä Skaalan nykyisen johtoryhmän kanssa. Itse tulen olemaan Suomessa tiiviisti lähitulevaisuudessa varmistamassa yhtenäisen yrityskulttuurin muodostumisen. Lisäksi Skandinavia alueena on aina kiinnostanut minua”, kertoo Klinger.

”Ihanteellinen kumppani”

”IFN-konsernista saamme strategisesti vahvan yhteistyökumppanin yrityksen menestyksekkääseen kehittämiseen ja markkinoiden laajentamiseen”, luonnehtivat osaomistajina jatkavat Markku ja Hannu Hautanen.

Skaala on Suomen suurin ikkuna-brändi. Vuonna 1956 perustettua Hautasten perheyritystä on tähän saakka johtanut toinen sukupolvi.

Yritys työllistää noin 400 henkilöä ja konsernin liikevaihto vuonna 2016 oli 96 miljoonaa euroa. Skaala valmistaa ja myy puu- ja puu-alumiini-ikkunoita ja ovia Suomessa, Ruotsissa, Venäjällä ja Iso-Britanniassa.

Viime vuosina Skaala on investoinut mittavasti tuotekehitykseen, kuten Skaala Alfa cLean-ilmanvaihtoikkunaan. Viimeisin lasiteknologiainvestointi otettiin käyttöön vuonna 2016 ja se mahdollistaa erilaisten lasikomponenttien ja -tuotteiden tuotannon sekä Skaalan ovi- ja ikkunavalikoiman laajentamisen.

”Ikkunan on nyt tarjottava enemmän kuin vain hyviä eristysarvoja. Tämän päivän ikkunat ovat erittäin monimutkaisia järjestelmiä. Säilyttääksemme markkina-asemamme johtavana suomalaisena ikkuna-brändinä, nämä viimeaikaiset isot investoinnit ovat olleet välttämättömiä”, Hannu Hautanen kertoo.

Skaala on etsinyt kumppania laajentaakseen markkinaosuuttaan. ”IFN on meille ihanteellinen kumppani”, Markku Hautanen sanoo.

”Jo yli 80 vuoden ajan IFN-konserni ja Internorm-ikkunamerkki on ollut johtavassa asemassa ikkuna-alalla ja on ollut hyvin edustettuna kaikkialla Euroopassa.”

IFN-yhteistyön myötä Skaalan markkina-asema Pohjoismaissa vahvistuu, yhtiössä arvioidaan..

Yrityssaneerausmenettely käynnissä

Talousvaikeuksiin ajautunut Skaala on hakenut yritysseneeraukseen. Pohjanmaan käräjäoikeus päätti 4.10.2017, että Skaalassa aloitetaan yrityssaneerausmenettely.

Saneerausmenettely aloitetaan Skaala Group oy:ssä, Skaala oy:ssä ja Skaala Production oy:ssä.

Tätä artikkelia on kommentoitu 9 kertaa

9 vastausta artikkeliin “Ikkuna- ja ovivalmistaja Skaala myytiin ulkomaille”

    1. Ei todellakaan, vaan uudet tarkat talousmiehet lopettavat tappiolla myymisen mitä pikimmin. Ensin piää hoitaa pitkä lista reklamaatioita ja se ei ole todellakaan ilmaista. Skaalan tuhoa enteilleet polkumyyntihinnat nousevat ja niinpä kilpailijoidenkin ”kyyti” lämpenee.

  1. Suomen ikkunamarkkinasta Skaalalla on parhaiten pullat uunissa. Itävaltalaisten rahoilla Skaala pystyy valtaamaan markkina-asemia laskemalla hintatasoa ja silti tekemään voittoa. Organisaation kulurakenne on myös Suomen markkinoiden kevein. Isot ja kankeat kuten Inwido ja Kaskipuu eivät pärjää kilpailussa. Itävaltalaisen suuren konsernin avulla saadaan myös materiaalien hankintahinnoista löysät pois ja tulos paranee edelleen. Lisäksi velkasaneerauksessa saadaan velkoja anteeksi. Kyllähän Skaala on tämän pelin voittaja.

    1. Kun firman talousasioista päättää käräjäoikeuden selvittäjä niin silloin pullat on rikkinäisessä uunissa. Omistajuuskin karkasi käsistä.

  2. Materiaalien hinnoissa ilmaa? Ehkã korkeintaan lgistiikassa ja varastokuluissa.
    Halpa ja hyvä on 2 eri tuotetta.

Vastaa

Tilaa uutiskirje

Kooste rakennusalan tärkeistä uutisista sähköpostiisi kolmesti viikossa. Saat myös kutsuja Rakennuslehden tapahtumiin. Lisätietoja

Kooste rakennusalan tärkeistä uutisista sähköpostiisi kolmesti viikossa. Saat myös kutsuja Rakennuslehden tapahtumiin.

Anna sähköpostiosoitteesi