Kokeile kuukausi maksutta

Orimattila yllättää – teki smart city -suunnitelman

Orimattilan Hennan kaupunginosalle on tehty tulevaisuuden älykäs kaupunki -suunnitelma.

Orimattilan Fiksu Henna -suunnitelmaa esiteltiin keskiviikkona esimerkiksi rakennusliikkeille ja startupeille. Kuva: Orimattila

Fiksu Henna -nimistä suunnitelmaa on tehty kahdessa työpajassa yhdessä kaupungin eri sidosryhmien ja kumppaneiden sekä sparrauskeskusteluissa eri alojen asiantuntijoiden kanssa.

Seuraavaksi kaupungissa pohditaan, miten tehdyt fiksut ratkaisut saadaan näkymään ja tuntumaan Hennassa.

Suunnitelmassa on hahmoteltu mitä fiksuus ja digitalisaatio voisivat tarkoittaa kaupunginosassa. Suunnitelmassa on katsottu tulevaisuuteen ja pohdittu, mitä pitäisi ottaa huomioon, kun uusi kaupunginosa syntyy suoraan digitalisaatioaikakaudelle.

”Tavoitteenamme on, että Fiksu Henna tekee Hennasta paremman paikan asua ja yrittää sekä ympäristöystävällisemmän elää”, suunnittelua johtanut digitalisti Vesa Ilmarinen Katalystistä kertoo.

Digitalisaatio muuttaa asumista

Työn aikana tunnistettiin neljä pääteemaa ja niiden sisällä useita konkreettisia toimia. Teemoja olivat kodit ja infra, liikkuminen, palvelut ja kaupunkiaktivismi.

Hennassa anturit, data ja rajapinnat tekevät arjesta sujuvamman ja asumisesta ympäristöystävällisempää.

Tavoitteena on, että Hennassa kiinteistöt päivittyvät paremmiksi digitaalisten ratkaisujen avulla myös rakentamisen jälkeen.

Liikkuminen on isossa murroksessa ja Hennassa tavoitellaankin, että asukas voi joustavasti muodostaa, ostaa ja hallita itselle sopivia matkaketjuja yhdistelemällä erilaisia liikkumisen tapoja. Tulevaisuuden Hennassa voi kulkea esimerkiksi junalla, robottibussilla, kimppakyydillä, jaetulla autolla, kaupunkipyörällä ja taksilla.

Orimattilan elinkeinojohtajan Kimmo Kuparisen mukaan suunnitelmaa ryhdytään toteuttamaan kokeillen ja pala kerrallaan. Parhaillaan selvitetään erilaisia rahoitusmahdollisuuksia.

Uuden kaupunginosan rakentamisen alkuvaiheessa tehdään etenkin resurssiviisauteen liittyviä kokeiluja, kuten esimerkiksi matkaketjuja, älykkäitä kiinteistöjä, kiertotaloutta ja vertaispalveluja sekä Henna-alusta.

”Fiksun Hennan ratkaisut ovat hyödynnettävissä koko Orimattilassa”, Kuparinen muistuttaa.

Fiksu Henna on osa Orimattilan Henna -vähähiilisen puutarhakaupungin pilottihanketta. Hanketta rahoitetaan Euroopan Unionin aluekehittämisrahastosta.

 

 

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Orimattila yllättää – teki smart city -suunnitelman”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat