Kokeile kuukausi maksutta

Betonijulkisivu-arkkitehtuuripalkinto kolmiulotteisesta julkisivuratkaisusta

Vuoden 2017 Betonijulkisivu -arkkitehtuuripalkinnon on voittanut Arkkitehtuuritoimisto B&M oy Helsingistä kohteellaan Kruunuvuorenrannan koonta-asema.

Kuva: Timo Kiukkola

Voittaneessa työssä yhdistyvät merkittävällä tavalla arkkitehtisuunnittelu sekä innovatiivinen kolmiulotteinen julkisivuratkaisu. Tuomaristo haluaa palkita arkkitehtonisesti taidokkaan rakennuskokonaisuuden, jossa massoittelu ja ilmeikkäät julkisivut mittakaavaltaan ja detaljeineen liittävät arkisen ja teknisen rakennuksen osaksi uutta asuinaluetta ja ympäröivää luonnonmaisemaa.

Tuomariston mukaan voittanut ehdotus on oivallinen esimerkki betonin käytöstä tavalla, jossa julkisivujen veistoksellisuus ja vivahteikas värimaailma korostavat rakennusmateriaalin tarjoamia mahdollisuuksia.

Helsingin Kruunuvuorenrannan uuden asuinalueen jätteenkeräyksessä on putkikeräysjärjestelmä. Sen koonta-aseman muotoilulla on piilotettu jätteenkäsittelyyn liittyvät toiminnot ilman erillisiä näkösuojia. Itsenäinen rakennus viherkattoineen täydentää ympäröivää kallioista luonnon maisemaa ja luo kiinnostavan näkymän.

Reliefimäinen pintakuvio

Julkisivun reliefimäinen pintakuvion idean on tullut rouheisen kallion alati muuttuvasta jäkäläkasvustosta. Suunnittelijat ovat löytäneet 3D-mallintamalla keinon toteuttaa uutta muottitekniikkaa, jolla on  voitu kustannustehokkaasti valmistaa betonielementit.

Moni-ilmeinen julkisivu koostuu vain neljästä erilaisesta nelikulmiosta, joita eri asentoihin sijoittamalla syntyy vaikutelma monimutkaisesta kokonaiskuviosta. Arkkitehtien oivallus värjätä harmaa arkinen betonipinta auringonvalossa välkehtivään ruskean sävyyn korostaa rakennuksen julkisivuja, mutta on samalla kustannustehokas tapa toteuttaa kokonaisuus tiukoissa kustannusraameissa.

Rakennuksen harmaat sandwich-elementit on patinoitu Betonipallas oy Pertti Kukkosen Umbra-patinavärjäysmenetelmällä. Kemiallisessa reaktiossa vesiliukoiset rautayhdisteet reagoivat betonin pinnassa sementin (sementtihydrataatiotuotteiden) kanssa ja väri muuttuu ruosteen ruskean sävyiseksi.

Rakennuttajana on ollut Kruunuvuorenrannan Jätteen Putkikeräys oy.

Betoniteollisuus ry:n kuudennen kerran järjestämän arkkitehtuuripalkintokilpailun tarkoituksena on tuoda esiin toteutettuja onnistuneita betonijulkisivukohteita ja niiden suunnittelijoita. Kilpailu järjestetään joka toinen vuosi. Kilpailussa palkitaan voittanut julkisivun suunnitellut arkkitehtuuritoimisto 5 000 eurolla.

 

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Betonijulkisivu-arkkitehtuuripalkinto kolmiulotteisesta julkisivuratkaisusta”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat