Metsäteollisuuden sivuvirroista ja energiateollisuuden lentotuhkasta valmistuu tulevaisuudessa sideainetta infrarakentamisen tarpeisiin.

Ecolan kehitti teollisuuden sivuvirroista infrarakentamisen liiketoimintaa – vaihtoehto sementille

Metsäteollisuuden sivuvirroista ja energiateollisuuden lentotuhkasta valmistuu tulevaisuudessa sideainetta infrarakentamisen tarpeisiin.

Kirjoittaja(t) Auri Häkkinen

Suomalaisen Ecolanin yhdessä kumppaniensa kanssa kehittämä uusiosideaine kuormittaa ilmastoa perinteisiä rakennusmateriaaleja vähemmän.

”Käytämme sideaineessa pääasiassa lentotuhkaa, joka korvaa sementin esimerkiksi stabiloinnissa. Lentotuhkaa on toki käytetty Suomessa aiemminkin pilottikohteissa, mutta me teemme siitä nyt teollista liiketoimintaa. Tuotantotilat ovat Nokialla”, Ecolanin liiketoimintapäällikkö Martti Hintikka kertoo.

Hän sanoo, että yhtiöllä on valmius toimittaa tuotantolaitokselta koko tierakenteen kerrosstabiloinnissa käytettävän massa, ei ainoastaan sideainetta.

Tampereen kaupunki on valinnut Ecolanin Hiedanranta-aluekehitysohjelman innovaatiokumppaniksi. Yhtiö jalostaa ja toimittaa teollisuuden sivuvirroista syntynyttä lentotuhkaa Hiedanrannan erilaisten stabilointikohteiden sideaineeksi.

Tampereen Lielahden kupeeseen nousevan kaupunginosan painopiste on älykkään ja kestävän kaupungin rakentamisessa ja yhteistyökumppaneiksi onkin ensisijaisesti valittu toimijoita muun muassa digitalisuuden ja kiertotalouden piiristä. Hiedanrannan kaupunginosan rakennustyöt alkavat vuonna 2020.

”Uuden sideaineratkaisumme avulla parannetaan resurssitehokkuutta ja saavutetaan positiivisia ilmastovaikutuksia perinteisiin tuotteisiin verrattuna. Teollisuuden sivuvirroista jalostettavan uusiosideaineen kehitystyötä on tehty pitkään eri tahojen toimesta ja vuonna 2016 Ecolan näki, että on aika rakentaa kehitystyön pohjalle uutta liiketoimintaa. Kehitystyötä viedään edelleen jatkuvasti eteenpäin. Ensimmäiset testit uusiomateriaaleilla ovat jo käynnissä”, Hintikka kertoo.

Yhtiön tuotevalikoimaan kuuluu kolme tuoteperhettä: peltolannoitteet, metsälannoitteet ja maarakennusmateriaalit.

Kierrätysmateriaalipohjaisilla maanrakentamisen uusiomateriaaleilla voidaan korvata rajallisia luonnon kiviaineksia ja vähentää kallioiden ja pohjavesivaroja sisältävien harjujen hyötykäyttöä. Uusiosideaineilla voidaan myös parantaa heikkolaatuisia maa-aineksia, minkä lisäksi pienentyvä massojen kuljetustarve vähentää raskaan liikenteen kuljetuspäästöjä.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Ecolan kehitti teollisuuden sivuvirroista infrarakentamisen liiketoimintaa – vaihtoehto sementille”

Vastaa

Tilaa uutiskirje

Kooste rakennusalan tärkeistä uutisista sähköpostiisi kolmesti viikossa. Saat myös kutsuja Rakennuslehden tapahtumiin. Lisätietoja

Kooste rakennusalan tärkeistä uutisista sähköpostiisi kolmesti viikossa. Saat myös kutsuja Rakennuslehden tapahtumiin.

Anna sähköpostiosoitteesi