Sijoittajat kahmivat asuntoja ennätystahtiin – aloitusennusteet reilusti alakantissa

Asuntosijoittajat ovat nostaneet koko maan asuntoaloitukset huimalle tasolle.

Kuva: Pentti Vänskä

Koko maassa on aloitettu puolessa vuodessa noin 12 700 gryndattua kerros- tai rivitaloasuntoa. Aloitukset kasvoivat 39 prosentilla vuoden takaisesta jaksosta, joka oli jo tämän vuosituhannen ennätyslukema.

Jos aloituksia vertaa vuodesta 2011 alkaviin seurantajaksoihin, keskiarvo ylittyy 79 prosentilla.

Vuodessa gryndiasuntoja on käynnistetty noin 21 700.

Miljardien tuotanto asuntosijoittajille

Koko asuntotuotannosta päätyy kuluttajamarkkinointiin noin 60 prosenttia. Pääkaupunkiseudulla osuus on alle 50 prosenttia ja muualla Suomessa isompi, lähes kaksi kolmasosaa.

Loput asuntoaloituksista on Ara-tuotantoa ja erilaisille sijoittajille kuten rahastoille, Kojamolle, Satolle tai vakuutusyhtiöille rakennettavia asuntoja.

Rakennuslehden markkinakatsauksen ja Tilastokeskuksen tietojen perusteella on mahdollista arvioida, kuinka paljon vapaarahoitteisesta asuntotuotannosta päätyy erityyppisille asuntosijoittajille vuokrakäyttöön.

Jos Ara-tuotanto jätetään laskuista pois, sijoittajille on rakennettu suoraan kokonaisina kohteina arviolta 6 000–7 000 asuntoa viimeisen vuoden aikana. Kuluttajamyyntiin tulevista asunnoistakin (noin 21 700 kappaletta) päätyy sijoittajille vähintään kolmasosa.

Näin kokonaismääräksi tulee 13 000–14 000 sellaista asuntoa, joiden rakentaminen on käynnistetty sijoittajia varten vuoden aikana.

Euroissa tarkasteltuna uusien asuntojen sijoitukset nousevat miljardiluokkaan. Jos asunnon keskihinnaksi oletetaan 150 000 euroa, uusiin asuntoihin on sijoitettu vuoden aikana noin 2 miljardia euroa.

Aloitusennusteet ovat alakanttiin

Markkinakatsauksen tammi-lokakuun tiedot antavat hyvän pohjan arvioida koko tämän vuoden asuntoaloitusten määrää. Aloitustahti on ollut erityisesti viime kuukausina erittäin vilkasta, eikä äkillistä jarrutusta ole näköpiirissä. Hyvin todennäköistä on, että myös loppuvuosi on selvästi viime vuoden vastaavaa ajankohtaa vilkkaampaa.

Tilastokeskuksen ja Rakennuslehden markkinakatsauksen perusteella voi arvioida, että kerros- ja rivitaloasuntojen tuotanto yltää jopa 40 000 aloitukseen tänä vuonna. Kun päälle lisätään omakotitalojen aloitukset, kokonaismäärä noussee noin 46 000–47 000 asuntoaloitukseen.

Rakennusteollisuus RT:n tuorein koko tuotannon ennuste on tälle vuodelle 43 000 asuntoaloitusta. Rakennusalan suhdanneryhmä Raksun ennuste on 40 000 aloitusta.

Vaikka asuntoaloitukset ovat viime vuosikymmenten ennätystasolla, jatkossa suunta näyttää olevan alaspäin. Huiman aloitustahdin vastapainona kaupat laskivat keväästä 4 prosenttia. Yhdistelmän seuraus on, että myynnissä olevien asuntojen määrä kasvoi 32 prosenttia. Kevään alitarjontatilanne on poistunut.

Vaikka kauppamäärä ylittää vielä roimasti kymmenen vuoden keskiarvotason (+61 %), markkina ei enää vedä viime jakson kaltaista aloitusmäärää.

Myynnissä on yli 14 000 uutta asuntoa. Se on lähes 5 000 asuntoa enemmän kuin keskimäärin kymmenen vuoden aikana. Myytävää riittää nyt kuluneen puolen vuoden kaupantekovauhdilla 8,9 kuukaudeksi.

Aloitusten romahdusta ei ole näkyvissä

Aloitusten romahdusta ei ole näkyvissä, mutta osa keväälle suunnitelluista aloituksista voi jäädä toteutumatta.

Ennakkomarkkinoinnissa ilman aloituspäätöstä on paljon, noin 5 800 asuntoa. Varasto riittää kuitenkin vain 2,7 kuukauden aloituksiin, kiitos rajun aloitustahdin.

Myymättömien valmiiden asuntojen määrä on kääntynyt lievään kasvuun, tosin osuus koko tarjonnasta on vain 12 prosenttia. Valmiiden varasto ei ole ongelma, vaikka määrä kasvaneekin jatkossa.

Tiedot perustuvat STH-Groupin ja Tilastokeskuksen lukuihin.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Sijoittajat kahmivat asuntoja ennätystahtiin – aloitusennusteet reilusti alakantissa”

Jätä kommentti