Mikä ihme on Viisaan liikkumisen kortteli – Helsingissä kokeillaan

Arkkitehtitoimisto HMV:n ehdotus Syyssonaatti on voittanut Helsingin Oulunkylän viisaan liikkumisen korttelin suunnittelukilpailun. Kortteli sijaitsee tulevan Raide-Jokerin ja pääradan risteyksessä.

Syyssonaatti. Kuva: Sato

Suunnittelukilpailun järjestivät Sato, Helsingin kaupunki, VR-Yhtymä ja Suomen Arkkitehtiliitto.

Syyssonaatti. Kuva: Sato

Maaherrantien ja Jokiniementien varrella sijaitsevan korttelin omistaa VR, ja sillä sijaitsee yhdeksän 1970-luvulla rakennettua asuinkerrrostaloa, joissa on yhteensä 155 asuntoa. Asunnot vaatisivat täydellistä peruskorjausta, joten ne puretaan.

Tilalle rakennettaviin uusiin taloihin tulee yhteensä noin 500 ARA-, Hitas- sekä vapaarahoitteista vuokra-asuntoa. Rakennustyöt alkavat asemakaavan valmistuttua, arviolta vuonna 2019.

Ryhdikäs sommitelma

Suunnittelukilpailun voittajaehdotus keräsi tuomaristolta kiitosta muunneltavuudestaan tulevaisuuden eri käyttötarkoituksiin sekä liikkumiseen kannustavista ratkaisuistaan.

”Rakennukset ovat jämäkästi samassa koordinaatistossa. Asuntoihin on hyödynnetty parhaat ilmansuunnat ja toisaalta saatu ratamelun määrää minimoitua niin, että rakennukset eivät suoraan avaudu radan suuntaan”, tuomariston jäsen, Aalto-yliopiston rakennussuunnittelun professori Pirjo Sanaksenaho, luonnehti voittajaehdotusta.

”Viistetyllä katolla saadaan persoonallinen ja tunnistettava identiteetti. Katon lappeen alle jää taloyhtiön saunaosasto, eikä matalampi tila häiritse asuntopohjaa. Julkisivu on punaista tiiltä, ja rakennuksia yhdistävät toisiinsa lasiparvekkeet. Liiketilat sijoittuvat kadun kulmaukseen”, Sanaksenaho kertoi.

Voittajaehdotuksen parkkitalo on rakennettu maan pinnalle ja suunniteltu sekä mitoitettu niin, että sen tilalle on mahdollista rakentaa asuintaloja myöhemmin, mikäli autojen käyttö vähenee.

Muut kutsukilpailuun osallistuneet arkkitehtitoimistot olivat Anttinen Oiva Arkkitehdit oy, Arkkitehtiryhmä A6 oy sekä Huttunen-Lipasti-Pakkanen oy.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Mikä ihme on Viisaan liikkumisen kortteli – Helsingissä kokeillaan”

Vastaa

Tilaa uutiskirje

Kooste rakennusalan tärkeistä uutisista sähköpostiisi kolmesti viikossa. Saat myös kutsuja Rakennuslehden tapahtumiin. Lisätietoja

Kooste rakennusalan tärkeistä uutisista sähköpostiisi kolmesti viikossa. Saat myös kutsuja Rakennuslehden tapahtumiin.

Anna sähköpostiosoitteesi