Kokeile kuukausi maksutta

Hirsirakentamisen suosio kasvaa ja työpaikkoja syntyy

Hirsirakentaminen on kasvussa. Tästä yksi todiste on muun muassa mökkejä ja aittoja tekevä Salvos Finland, joka ilmoitti torstaina palkkaavansa 50 ihmistä lisää tuotantoon ja myyntiin.

Valkeakoski pientalonäyttelyssä kesällä 2017 oli esillä arkkitehtiopiskelija Juuso Horellin kiilamainen hirsitalo. Kuva: Reijo Hietanen

Etenkin omatalopaketeissa hirsirakentamisen suosio on kasvanut jo kolmisen vuotta. Tänä vuonna teollisesta hirrestä valmistettujen omakotitalojen määrän ennustetaan kasvavan 26 prosenttia.

Vapaa-ajanasuntojen kokonaismyynti ei ole kasvussa, mutta asuntojen varustelu ja koko ovat.

Myös julkisissa rakennuksissa kuten päiväkodeissa on viime aikoina alettu käyttää aikaisempaa enemmän hirttä lähinnä talojen hyvän sisäilman takia.

”Kivassa nousussa”

”Hirsirakentaminen on edelleen kivassa nousussa”, Hirsiteollisuus ry:n asiamies Seppo Romppainen sanoo.

Hän sanoo, että hirsirakentamisen suosiota on kasvattanut uudenlainen arkkitehtuuri, joka on mahdollistanut kaupunkirakentamisen.

”Vielä kymmenen vuotta sitten hirsirakentamisessa oli vallalla mökkimäinen arkkitehtuuri, mikä ei soveltunut kaupunkimaisemaan. Nykyään moderni hirsirakentaminen sopii täysin kaupunkiin. Aina ei välttämättä edes pysty erottamaan, että kyseessä on hirrestä rakennettu talo”, Romppainen sanoo.

Toinen keskeinen syy hirren suosiolle on ihmisten halu saada asuntoja, joiden sisäilma on hyvä. ”Massiivipuu luo mahdollisuuden hyvälle ilmanvaihdolle ja sisäilman kosteudelle.”

Romppainen uskoo, että hirsirakentaminen jatkaa kasvuaan, sillä vuoden alussa voimaan tulevissa rakennusmääräyksissä otetaan huomioon myös hirsirakentaminen.

Salvos satsaa vientiin

Salvos Yhtiö kertoo tilauskantansa kasvaneen vuoden takaisesta noin 40 prosenttia. ”Nykyajan ihmisille on tärkeää arjen irtiotto, mikä näkyy pihasaunojen, aittojen ja mökkien suosiossa”, yhtiö kertoo tiedotteessaan.

Salvos aikoo panostaa vientiin.

”Olemme myyneet yksittäisiä mökkejä Suomen ulkopuolelle, mutta nyt alamme toden teolla satsata vientiin. Sen mahdollistaa miljoonainvestointi uuteen hirsilinjaan. Haluamme vastata ulkopuolelta tulevaan vahvaan kysyntään”, sanoo Salvoksen toimitusjohtaja Joni Koskelo.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Hirsirakentamisen suosio kasvaa ja työpaikkoja syntyy”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat