Kokeile kuukausi maksutta

Pinnoittamalla kunnostetuista vesijohdoista saattaa liueta haitallisia aineita juomaveteen, Kiinteistöliitto varoittaa – ”Pinnoittaminen on hulluinta, mitä talolle voi tehdä”

Pinnoittamisen riskejä ei tunneta vielä riittävästi. Ministeriö valmistelee parhaillaan asetuksia talousveden kanssa kosketuksissa olevien rakennustuotteiden teknisistä vaatimuksista.

Liian huonokuntoisiin putkiin aikanaan tehty pinnoitus ei kestänyt käytössä edes kymmentä vuotta. Kuva: Johanna Aatsalo

Pinnoittamalla kunnostetuista vesijohdoista saattaa liueta juomaveteen terveydelle haitallisia aineita.

Kiinteistöliitto Uusimaan lvi-asiantuntija Arto Kemppainen ei siksi suosittele kunnostamaan vanhoja vesijohtoja pinnoittamalla. Hänen mukaansa pinnoittaminen on hulluinta, mitä talolle voi tehdä.

”Pinnoitteesta voi liueta [muovin valmistuksessa käytettävää] bisfenoli A:ta”, Kemppainen sanoo.

Pinnoitusten mahdollisista terveysvaikutuksista puuttuu kuitenkin yhä tutkittua tietoa.

”Fiksu taloyhtiö ei harkitse vesijohtojen pinnoitusta”

Matinkylän huollon rakennuttamispäällikön Hemmo Päivärinteen mukaan pinnoittaminen voi aiheuttaa muitakin kuin terveysongelmia.

”Pinnoitettuja vesijohtoja ei voi vuototilanteessa korjata, vaan ne pitää aina uusia. Tietojemme mukaan vesijohtojen uusiminen uutta reittiä porrashuoneen kautta on samanhintaista kuin pinnoitus. Fiksu taloyhtiö ei harkitse vesijohtojen pinnoitusta”, Päivärinne sanoo.

Hänen mukaansa myös veden paine heikkenee, koska pinnoite pienentää vesijohtoja.

Taloyhtiöt voivat nyt itse päättää, pinnoittavatko vai uusivatko ne vesijohdot.

Vesi-instituutti Wander kuulutti jo vuonna 2012 puolueettoman kansallisen pinnoitus­tutkimuksen perään, jotta pinnoittamisen turvallisuutta ja kestävyyttä voitaisiin arvioida.

”Käytännön tutkimusta pinnoitteista liukenevista aineista ei ole tehty, joten putkien pinnoittamisen suositeltavuuteen ei voi ottaa kantaa”, sanoo instituutin kehittämispäällikkö Tuija Kaunisto.

Ympäristöministeriö valmistelee asetusta

Ympäristöministeriö ei toistaiseksi ole antanut vesijohtojen pinnoitteille erityisvaatimuksia.

Riittää, että pinnoitteella on sertifikaatti tai muu todistus, josta selviää, mitä ainetta pinnoite sisältää ja sopiiko se kosketuksiin talousveden kanssa, sanoo yli-insinööri Kaisa Kauko ympäristöministeriöstä.

Ministeriö viimeistelee paraikaa asetuksia talousveden kanssa kosketuksissa olevien rakennustuotteiden teknisistä vaatimuksista. Tällaisia tuotteita ovat esimerkiksi putket, hanat ja venttiilit.

Kaukon mukaan rakennustuotteiden pitää vastedes muun muassa läpäistä maku- ja hajutesti ja orgaanisen hiilen raja-arvot. Esimerkiksi muovisista pex-putkista voi liueta veteen orgaanisia liuotinaineita.

Ensimmäiset asetukset on tarkoitus antaa vuodenvaihteessa.

”Suositeltavaa on, että vedestä otettaisiin aika ajoin näyte”

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen mukaan ihminen saa bisfenoli A:ta vesijohtojen lisäksi esimerkiksi kertakäyttöastioista ja säilyke- ja virvoitusjuomatölkeistä.

Euroopan elintarviketurvallisuusviranomaisen mukaan ihminen voi altistua bisfenoli A:lle neljä mikrogrammaa vuorokaudessa painokiloa kohti koko elämänsä ajan ilman merkittäviä terveysriskejä.

”Jos vesijohdot on pinnoitettu, suositeltavaa on, että vedestä otettaisiin aika ajoin näyte. Jos näytteessä on paljon jotain vierasta ainetta, se on totta kai hälyttävää”, sanoo ympäristöministeriön Kaisa Kauko.

Näin täytyy toimia esimerkiksi Helsingissä, jossa vesijohtojen pinnoittaminen vaatii rakennusluvan.

”Kiinteistön omistajan on osoitettava menetelmän ja materiaalien kelpoisuus lupahakemuksen yhteydessä. Toteutuksen jälkeen taloyhtiön tulee seurata vesijohtoveden laatua ja tutkituttaa vesinäytteitä”, sanoo Helsingin rakennus­valvonnan talotekniikka­yksikön päällikkö Tomi Marjamäki.

Hänen mukaansa pinnoitus­menetelmää käytetään verrattain vähän: lupahakemuksia pinnoittamiseen tulee muutamia vuodessa, kun taas lupahakemuksia putkien uusimiseen käsitellään pari sataa vuodessa.

Tätä artikkelia on kommentoitu 6 kertaa

6 vastausta artikkeliin “Pinnoittamalla kunnostetuista vesijohdoista saattaa liueta haitallisia aineita juomaveteen, Kiinteistöliitto varoittaa – ”Pinnoittaminen on hulluinta, mitä talolle voi tehdä””

  1. Media sisällöistä päätellen suurin murhe rakentamisessa on LVI ala. Milloin talot homehtuu ilmastoinnin puutteista, Milloin on väärää tavaraa putkessa. Milloin missäkin on putkiurakat menneet perseelleen.

    1. Suomessa tutkitaan samat asiat uudelleen, jotka olleet vakiintunut käyntäntö jos 20 vuotta ! Uskonpa , että he ovat tutkineet EY-direktiivin puitteissa !

  2. Mahtavatko pinnoitusfirmat kantaa inhimillisen ja taloudellisen vastuun? Jokainen sairastapaus on liikaa

  3. Varmaan tosi tyhmä kysymys, mutta onko pinnoitus sama asia kuin sukitus?

    1. Ei. Viemäreitä sukitetaan, ei vesijohtoputkia.

      1. Viemäreitä myös ruiskupinnoitetaan sisäpuolelta Sukkasujutus on eri asia.

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat