Paljonkohan tällaisesta autiotalosta voisi saada romutuspalkkiota? Vuokraturvan toimitusjohtaja Timo Metsola antaisi romutuspalkkion suuruudesta ja määräytymisperusteista päättämisen Aralle, joka olisi ”sopivan neutraali taho”. Kuva: Kimmo Taskinen / HS

Vuokraturva esitti ehdotuksen syrjäseutujen asuntomarkkinoiden ja työvoiman liikkuvuuden kiihdyttämiseksi: Kotien ”romutuspalkkio”

Vuokraturva otti lauantaina kantaa syrjäseutujen ja muuttotappiokuntien asuntojen hintojen laskuun.

Kirjoittaja(t) Valtteri Parikka / HS

Kannanotto julkaistiin Vuokraturvan verkkosivuilla blogissa.

Hallituksen puheenjohtaja Timo Metsolan allekirjoittamassa blogikirjoituksessa ehdotettiin niin sanottua ”romutuspalkkiota” asunnoistaan luopuville.

”Valtio maksaa romutuspalkkion vanhan auton romutuksesta. Muuttotappioalueiden asuntoihin kannattaisi ehkä soveltaa samaa logiikkaa, ja tämä voisi olla yksi ratkaisu presidentti Niinistön torstaina Ylen vaalitentissä torstaina esiin ottamaan pulmaan”, blogissa kirjoitettiin.

Presidentti Sauli Niinistö ehdotti Ylen vaalitentissä torstai-iltana, että taantuvilla seuduilla asuntojen arvon laskusta kärsiviä voitaisiin tukea rahallisesti.

”Jos perhe rakentaa talon tai hankkii asunnon luottaen siihen, että paikkakunnalla työt jatkuvat, se käyttäytyy juuri niin kuin yhteiskunnassa pitäisikin käyttäytyä”, Niinistö perusteli torstaina.

HS kertoi perjantaina, että Hypoteekkiyhdistyksen pääekonomisti Juhana Brotherus epäili idean järkevyyttä.

Kannustin vähentäisi asuntojen ylitarjontaa

Vuokraturvan Metsola kehitteli Niinistön ajatusta eteenpäin ehdottamalla ”romutuspalkkiota”, joka kannustaisi muuttamaan työn perässä pois paikkakunnalta.

Kannustin vähentäisi Vuokraturvan mukaan muuttotappioalueiden asuntojen ylitarjontaa, jolloin myös myytäväksi jäävät asunnot saattaisivat käydä paremmin kaupaksi. Kirjoituksen mukaan monella alueella on sellainen tilanne, että liian moni yrittää myydä asuntoaan samanaikaisesti.

”Jos hyväksyisimme se, että toivottomimmat tapaukset asuntomarkkinoilta purettaisiin ja valtio osallistuisi vaikeaan päätökseen maksamalla romutuspalkkion, se tervehdyttäisi asuntomarkkinoita ratkaisevasti koko valtakunnan tasolla.”

Työn perässä ei muuteta, jos asunnolle ei ole ostajaa

Vuokraturvan blogitekstissä myös avataan sitä, miksi työn perässä muuttaminen on niin haastavaa osassa maata.

”Työn perässä muuttaminen on vaikeaa, jos nykyiselle muuttotappioalueella sijaitsevalle omistusasunnolle ei löydy ostajaa.”

Bloggauksen mukaan ”romutuspalkkiota” voisi pitää ”yhteiskuntarakenteita tervehdyttävänä rakennemuutoksen tukemisena”.

Kirjoitus ehdottaa romutuspalkkioiden summien arvioijaksi Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus Araa, joka ”voisi olla sopivan neutraali taho sitä pohtimaan”.

Tätä artikkelia on kommentoitu 3 kertaa

3 vastausta artikkeliin “Vuokraturva esitti ehdotuksen syrjäseutujen asuntomarkkinoiden ja työvoiman liikkuvuuden kiihdyttämiseksi: Kotien ”romutuspalkkio””

  1. Nämäkin tappiot veronmaksajien maksettavaksi?

    Asunnot eivät ole ikuisia. Se, että asuntokannasta poistuu osa kehnoimmasta (kunto, sijainti) päästä, ei edellytä valtion tukea.

  2. Koko asuntomarkkinat ovat kupla, kuten vuokraturvakin blogissaan kirjoittaa.

    Jos nyt kaikki myyvät samaan aikaan, ostajia ei ole, on vain myyjiä, ei kysyntää.

    Asunnon omistajana olisin huolissani, myisin heti pois vaikka ”ale” hintaan. 5 vuoden päästä saat saman rotiskon sillä hinnalla jonka annoit 5 v sitten alennusta.

Vastaa

Tilaa uutiskirje

Kooste rakennusalan tärkeistä uutisista sähköpostiisi kolmesti viikossa. Saat myös kutsuja Rakennuslehden tapahtumiin. Lisätietoja

Kooste rakennusalan tärkeistä uutisista sähköpostiisi kolmesti viikossa. Saat myös kutsuja Rakennuslehden tapahtumiin.

Anna sähköpostiosoitteesi