Kokeile kuukausi maksutta

”Yksi tilaaja kertoi yllättyneenä, että tuotehan vastaa sovittua”

Wasagroupin pääomistaja Ari Tyynismaa sanoo, että häntä hävettää se, että muuttovalmis rakennus on Suomessa niin ihmeellinen asia.

WasaGroupin toimitusjohtaja Ari Tyynismaa ja varatoimitusjohtaja Jani Peräsarka vannovat Wasa360:n nimiin. Kiinteistöbisneksen siilot on siinä sulautettu yhteen pakettiin. Kuva: Anssi Orrenmaa

Wasa360 on ainutlaatuinen kiinteistökehityksen konsepti Suomessa, Skandinaviassa ja luultavasti koko Euroopassa, väittää WasaGroupin toimitusjohtaja ja pääomistaja Ari Tyynismaa.

”Jos löydämme samanlaisen, haluamme heti yritysvierailulle.”

Uudenlaisen konseptin tarve johtuu Tyynismaan mukaan 1990-luvun alun lamasta. Silloin valmistunut rakentajasukupolvi ei saanut työkokemusta ja vaihtoi alaa, mikä näkyy nyt työvoimapulana. Siksi nyt on pärjättävä vähemmällä väellä ja tehtävä työt tehokkaammin.

”Laman aikana pankit ryhtyivät myös järjestelemään rakennusliikkeitä niin, että suunnittelu ja muu osaaminen ulkoistettiin. Siitä alkoi alan siiloutuminen”, Tyynismaa sanoo.

Wasa360 välttää siiloutumisen ansat keräämällä kaikki osat yhteen: investoinnin, suunnittelun, rakennuttamisen, rakentamisen, omistamisen, myynnin ja kiinteistökehityksen.

”Vuodesta 2014 lähtien liikevaihtomme on ollut nopeassa kasvussa. Tavoite on Wasa360-konseptilla vielä kaksinkertaistaa liikevaihto yli sataan miljoonaan euroon.”

Viime vuonna liikevaihto oli 65 miljoonaa euroa ja henkilökunnan määrä oli 140. Wasa360 tuo liikevaihdosta jo 61 prosenttia.

Rakentajasta kiinteistöjen kehittäjäksi

Ari Tyynismaasta olisi tullut neljännen polven kirvesmies, ellei hän olisi lukenut rakennusinsinööriksi. Hänelle on ehtinyt kertyä 30 vuotta kokemusta rakentamisesta, siitä yli 20 vuotta WasaConissa.

Pikku hiljaa Tyynismaa huomasi, että rakentaminen ei riitä hänelle. Hän alkoi koota kiinteistökehittämisen kokonaisuutta, jonka yksi osa on rahoitus. Sitä kehittämään pestattiin ekonomi Jani Peräsarka, nykyinen varatoimitusjohtaja ja kakkososakas 16 prosentin osuudella.

”Rakentaminen on kokoonpanoa. Ainutlaatuista on, kun siihen yhdistyy kiinteistösijoittaminen ja omistaminen. Rahoitus on polttoainetta tankissa”, Peräsarka kertoo.

WasaGroup Funds tarjoaa sijoitusmahdollisuutta kolmeen rahastoon. Yksi on lähinnä pohjalaisille hankkeille, toinen julkiselle rakentamiselle ja kolmas liiketilojen toteutukseen.

”Sekä sijoittajia että sijoituskohteita on löytynyt”, Peräsarka toteaa.

Rakennusyhtiöitä karsittiin

Miehet myöntävät, että Wasa360:ssä on ollut haasteita, mutta nyt paketti alkaa olla kasassa.

Tekijöitä kuitenkin tarvitaan lisää. Suunnittelupuolelle oli viime vuonna haussa 20 ihmistä, joista puolet löytyi.

”Kun aikaisemmin sadasta ihmisestä 90 oli rakentajia ja 10 toimihenkilöitä, asetelma on nyt aivan päälaellaan”, Tyynismaa sanoo.

Vaasan seudulla rakentamisesta vastaa konsernin vanhin yhtiö, WasaCon oy. Muu rakennusorganisaatio karsittiin myymällä Kokkolan ja Kajaanin rakennusliikkeet toimivalle johdolle. Samoin tehtiin WasaSteelille. Tänään urakoinnin osuus liikevaihdosta on enää 26 prosenttia.

Oman rakennusliikkeen WasaGroup pitää vain Vaasan talousalueella, muualla konserni toimii yhteistyökumppaneiden kanssa.

Yksi osa konsernia on Vaasassa toimiva konevuokraamo WasaTrade oy. Sen osuus liikevaihdosta on 10 prosenttia. Sen hallussa on lähes puolet Vaasan seudun markkinoista.

Helsinkiin WasaGroup perusti viime syksynä Wasa360 hankekehitys- ja rakennuttamisyksikön. Sen toiminta alkoi rajulla kasvulla.

”Helsingissä on kaksi kolmannesta maan rakentamisesta, joten siellä on pakko olla”, Tyynismaa toteaa.

Koko Suomi laajentumisalueena

Konserni tarjoaa Wasa360-konseptia valtakunnallisesti. Tähtäimessä ovat Suomen 30 suurinta kaupunkia.

”Emme yllä vielä aivan maan suurimpiin projekteihin, mutta kun meille esitetään toteutuskelpoinen noin 50 miljoonan euron hanke, voimme aloittaa heti”, Tyynismaa sanoo.

”Tavoitteemme on rakentaa kiinteistösijoittajille myytäviä kiinteistösalkkuja, mutta varaudumme myös omistamaan kiinteistöt vaikka 10 vuotta”, Peräsarka sanoo.

WasaPlanin seitsemän arkkitehtiä ovat mukana toteuttamassa hanketta alusta loppuun. Tähtäimessä on toimiva rakennus.

”Yksi tilaaja kertoi yllättyneenä, että tuotehan vastaa sovittua. Olen siitä yhtä aikaa ylpeä, ja samaan aikaan se hävettää, että muuttovalmis rakennus on Suomessa niin ihmeellinen asia”, Tyynismaa toteaa.

Tätä artikkelia on kommentoitu kerran

Yksi vastaus artikkeliin “”Yksi tilaaja kertoi yllättyneenä, että tuotehan vastaa sovittua””

  1. Asiallinen juttu, aina kun noustaan niin on laskua odotettavissa. Toivottavasti ei nouse pilviin, silloin näkyvyys maahan katoaa ja saattaa eksyä. Oliko Ari ja Jarmo sinun aika?

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat