Kokeile kuukausi maksutta

Suomalaisyhtiön kehittämää kasvojentunnistustekniikkaa on lähes mahdoton huijata

Suomessa kehitetty uusi kasvojentunnistustekniikka helpottaa työmaiden turvallisuuden valvontaa. Toisen henkilön kortilla ei ole mahdollista kirjautua työmaalle, jossa kasvojentunnistus on käytössä.

Kameran kuvaa verrataan sähköisen identiteetin sisältävän Valttikortin tietoihin. Epäselvissä tapauksissa järjestelmä hakee tietoja muista lähteistä, jotta henkilöllisyys voidaan todeta luotettavasti. Kuva: Caracom

Startup-yritys Caracom Groupin kasvojentunnistusohjelma ja siihen kytketty kamera tunnistavat työmaalle pyrkivän henkilön reaaliaikaisesti.

Oululaisyhtiön kehittämä tekniikka mittaa kasvoista lähes sata eri kohtaa ja vertaa kuvaa muutamassa sekunnissa Suomen Tilaajavastuun Valttikortti-palvelun sähköisessä muodossa oleviin tietoihin.

Kuvallinen, veronumerolla varustettu ja henkilötiedot sisältävä Valttikortti on käytännössä edellytys sille, että työntekijä pääsee työmaalle töihin.

”Työntekijä kävelee kameran ohi suoraan työmaalle, ilman kortin lukua. Työmaan eri alueille siirtymisissä ei ole viiveitä, sillä kaikki tapahtuu hyvin nopeasti. Tarvittaessa ohjelmisto hakee tietoja myös muista lähteistä ja tunnistaa identiteetin luotettavasti”, Caracom Groupin toimitusjohtaja Santtu Harjuhaahto kertoo.

Tekniikka mittaa kasvoista lähes sata eri kohtaa.

Tunnistuksen yhteydessä tiedot rekisteröityvät automaattisesti rakennustyömaan hallintajärjestelmään.

Jos kameraa ja tunnistamista yrittää huijata esimerkiksi lippalakilla, pipolla tai kasvoille kiedotulla kaulaliinalla, järjestelmä ei päästä henkilöä portista sisälle.

Aurinko- tai silmälasit tai parta eivät vaikuta tunnistamiseen, sillä tekniikka ei perustu silmiin. Ohjelma varmistaa työntekijän henkilöllisyyden tarvittaessa jopa neljästä eri lähteestä.

”Jos tunnistaminen heikkenee, järjestelmä ilmoittaa heti ja lukitsee sisäänkäynnin. Tunnistamisen pitää aina olla täydellinen. Näin varmistetaan, että alueelle ei pääse ulkopuolisia.”

Mallia teollisuudesta

Caracom Groupin perustaja Harjuhaahto on työskennellyt aiemmin pitkään teollisuudessa. Muilla yhtiön perustajajäsenillä on taustaa teollisuudesta, logistiikasta ja ohjelmistoalalta. Harjuhaahto kehitteli tunnistamisidean ensin teollisuuslaitoksille, jotta työturvallisuus kohenisi erityisesti iltaisin ja öisin.

”Vastuussa olevien työnjohtajien ja päälliköiden pitää tietää, ketkä työmaalla töitä tekevät ja millä alueilla he liikkuvat.”

Harjuhaahdon mukaan korttitunnistukseen liittyy edelleen yllättävän paljon turvallisuusriskejä, jos esimerkiksi tiettyjen työvaiheiden tekemiseen vaaditaan erityistä ammattipätevyyttä.

”Kortinlukijat eivät aina toimi, kortteja katoaa ja niitä voidaan käyttää väärin. Kasvot taas ”kulkevat” aina ihmisen mukana ja ovat yksilöllisen ainutlaatuiset. Identtisillä kaksosillakaan ei ole täysin samanlaisia kasvoja.”

Lisää työturvallisuutta

Viime vuonna perustettu Caracom Group työllistää Oulussa, Kalajoella ja Helsingissä yhteensä 11 työntekijää. Se on erikoistunut erilaisiin turvallisuutta lisääviin teknologioihin. Yritys on toimittanut työmaille ensimmäiset kasvojentunnistukseen perustuvat järjestelmät maaliskuun alussa.

Tulevaisuudessa yhtiö toivoo pääsevänsä Euroopan markkinoille. Suomalaisten työntekijärekisteri on ainutlaatuinen. Lähivuosina tieto osaamisesta voi kulkea helpommin työntekijän mukana. Yhdellä rekisteröitymisellä ja tunnistautumisella voisi tehdä työtä eri työmailla ympäri Eurooppaa.

”Ammattitaito-tiedonkin pitää liikkua vapaasti. On tiedettävä, kuka tulee, mistä hän tulee ja mitä hän osaa, jotta voidaan olla varmoja henkilön pätevyydestä”, Harjuhaahto kertoo.

Kasvojentunnistusohjelmassa on otettu huomioon toukokuussa voimaan astuvan EU:n uuden tietosuoja-asetuksen kriteerit.

Tätä artikkelia on kommentoitu 5 kertaa

5 vastausta artikkeliin “Suomalaisyhtiön kehittämää kasvojentunnistustekniikkaa on lähes mahdoton huijata”

  1. No mitä jos ei pärstäkerroin miellytä?

  2. Kuvassa näkyy olevan valttikortti, tuon kortinhan voi tilata millä nimellä tai kuvalla haluaa niin ei tuo järjestelmä aukoton ole…

    1. Menisi muuten todella hankalaksi, jos ei saisi tilattua kuin tietyillä nimillä ja kasvoilla. Onneksi saa tilattua jokaisen omilla kasvoilla ja nimillä – on tämä työskentely tehty jo muutoinkin riittävän hankalaksi.

      1. Nyt tälle ajatukselle nauretaan vielä, mutta 20 vuoden päästä tälläinen extremekontrolli voi olla jo arkea. Kehitys kun on mennyt älyttömyyksistä ja hulluuden suuntaan jo pitkään.

  3. Ei voida velvoittaa yksityisille tahoille luovutettavan näin tarkkoja biometrisiä tunnisteita. Ei nyt eikä tulevaisuudessa. Rinnakkaisena järjestelmänä varmaan toimii. Et pysty ikinä täysin kontrolloimaan missä ja milloin tekniikkaa käytetään sinuun. Mitä jos olisi vain sormenjälkitunnistus yhdistettynä sormenjälki tunnistukseen. Kuntosaleillakin ollut jo yli 10v käytössä sormi/PIN tunnistus jolla estetään esim kortin kaverille lainaaminen. Sormenjälkeä harvoin tietämättä tulet skannanneesi mihinkään järjestelmään. Vanha parempi. Käytän tosin itse IPhonen kasvontunnistusta, mutta ihan omasta halustani eikä siihen mikään pakota.

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat