Kokeile kuukausi maksutta

Töölöläisen kerrostalon kellarista paljastui 90 neliön luvaton asunto – synkkään varastoon oli kyhätty kolme huonetta, keittokomero ja kylpyhuone

Helsingin Taka-Töölössä sijaitsevan asuinkerrostalon kellaritiloista löytyi luvatta rakennettu asunto.

Kaupunkiympäristölautakunnan ympäristö- ja lupajaosto päätti, että tämä Taka-Töölössä sijaitseva kellaritila pitää muuttaa takaisin käyttötarkoitustaan vastaavaksi eli varastoksi. Omistaja kiisti rakennusvalvonnalle toimittamassaan vastineessa tiloja käytetyn asuntona. Kuva: Helsingin kaupungin rakennusvalvonta

Kellarihuoneiston haltijan tulee purkaa vastoin kellarin käyttötarkoitusta olevat rakennelmat – tai maksaa uhkasakkoja.

Kellariin rakennetut keittokomero ja kylpyhuone pitää kaupunkiympäristölautakunnan ympäristö- ja lupajaoston viime perjantaina tekemän päätöksen nojalla pistää matalaksi 1. elokuuta mennessä. Tiloja ei myöskään saa käyttää muuhun kuin rakennusluvan sallimaan varastointiin.

Kaupunki tehostaa vaatimuksiaan uhkasakolla.

”Juoksevan uhkasakon kiinteä peruserä kummankin velvoitteen osalta erikseen on 5 000 euroa ja lisäerä on 1 000 euroa jokaiselta yhden kuukauden ajanjaksolta, jolloin velvoitetta ei ole noudatettu”, kaupunkiympäristölautakunnan ympäristö- ja lupajaosto linjaa päätöksessään.

Neliöitä 90

Epäily Valhallankadulla sijaitsevan asuintalon kellaritilojen käytöstä muuhun kuin varastointiin alkoi paljastua Helsingin rakennusvalvonnalle loppuvuodesta 2016, kun taloyhtiö ilmoitti tilanteesta. Taloyhtiön mukaan 90-neliöisessä kellarihuoneistossa oli kolme huonetta sekä keittokomero ja kylpyhuone.

”Ilmoituksen johdosta tehdyllä paikalla käynnillä 23.1.2017 havaittiin luvattomasti rakennettuja työtiloja sekä asuinhuoneisto. Työtiloina ja asuinhuoneistoina käytetyt tilat ovat voimassa olevan luvan mukaan varastotiloja”, kaupunkiympäristölautakunnan ympäristö- ja lupajaoston julkisista dokumenteista ilmenee.

Tiloja ei myöskään saa käyttää muuhun kuin rakennusluvan sallimaan varastointiin.

Taloyhtiö kertoo pyrkineensä hoitamaan kellaria useasti virallisen käyttötarkoituksen mukaiseen tilaan, mistä omistaja kuitenkin kieltäytyi. Taloyhtiö tarjoutui myös ostamaan kellarihuoneiston.

Taloyhtiö ei ole aikeissa hakea käyttötarkoituksen muutosta kellaritiloille.

Omistaja kiistää

Kellarihuoneiston omistaja kiistää rakennusvalvonnalle toimittamassaan vastineessa käyttäneensä kellaritilaa luvatta asuntona tai vuokranneensa sitä eteenpäin asuintarkoitukseen.

”Hän pitää selvänä, että tilaa ei käytetä eikä voi käyttää asuinhuoneistona, koska kysymys olisi niin yhtiöjärjestyksen kuin myös voimassa olevan rakennusluvan vastaisesta käytöstä.”

Taka-Töölö on ollut luvattomien kellarirakennelmien vuoksi tapetilla hiljattain muutenkin. Laajaa mediahuomiota herätti reilut kaksi viikkoa sitten salahotelli, jossa oli muun muassa useita pieniä huoneita, sauna sekä kolme vessaa. Kyseistä kellaritilaa olisi virallisesti saanut käyttää vain varastointiin.

”Hän pitää selvänä, että tilaa ei käytetä eikä voi käyttää asuinhuoneistona.”

Vs. rakennuslakimies Sara Rintamo Helsingin kaupungin rakennusvalvonnasta kertoo, että mitään kellarien luvattoman muuntelun buumia ei sentään ole käynnissä, vaikka viimeaikaisten tapausten pohjalta voisi sellaisia johtopäätelmiä ehkä tehdäkin.

”Näitä tulee silloin tällöin, ja nyt sattui olemaan kaksi tapausta Töölöstä”, Rintamo sanoo.

Rakennuksen käyttötarkoituksen vastaisia muutostöitä voi tehdä joko tietämättömyyttään tai piittaamattomuuttaan. Rintamon tiedossa ei ole, että joku tietty motiivi innostaisi ihmisiä erityisesti luvattomiin muutostöihin.

”Varmasti on ihan tapauskohtaista, mikä siinä on taustalla. Harvoinhan se selviääkään”, Rintamo kertoo.

Tätä artikkelia on kommentoitu 2 kertaa

2 vastausta artikkeliin “Töölöläisen kerrostalon kellarista paljastui 90 neliön luvaton asunto – synkkään varastoon oli kyhätty kolme huonetta, keittokomero ja kylpyhuone”

  1. No näitä luvattomia asuntoja on muuallakin. Tampereellakin tiedän olevan. Tosin pohjakerroksessa, ei maan alla. Ja aivan ammattirakennuttajan teetättämä. Oikeastaan taloyhtiön pitäisi saattaa tila ennalleen varastoksi ja laskuttaa haltijaa. Verottajan pitäisi jälkiverottaa.

  2. Kuinka paljon on omakotitaloissa otettu luvattomasti käyttöullakoita asuinkäyttöön?

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat