Kokeile kuukausi maksutta

Muistokirjoitus: Kuultavamman maailman rakentaja

Suomalaisen akustiikka-alan uranuurtaja ja yrittäjä, diplomi-insinööri Heikki Helimäki murtui ankaraan sairauteen Helsingissä 30. maaliskuuta. Hän oli syntynyt 29. kesäkuuta 1959 Vaasassa.

Suomalaisen akustiikka-alan uranuurtaja ja yrittäjä, diplomi-insinööri Heikki Helimäki murtui ankaraan sairauteen Helsingissä 30. maaliskuuta. Hän oli syntynyt 29. kesäkuuta 1959 Vaasassa.
Kuuntele juttu

Heikki Helimäki kirjoitti ylioppilaaksi Tuusulassa Riihikallion yhteiskoulusta 1978. Takapenkin ujo matikkanero kärsi monen tietämättä vaikeasta lukihäiriöstä. Erityisesti kielet tarttuivat päähän vasta kun mahdoton muuttui välttämättömäksi; elektroniikka-alan parhaita lehtiä oli saatavissa vain englanniksi. Nuoruusvuosina Heikki toimi aktiivisesti Tuusulassa, mm. miksasi paljon kristillisiä musiikinäytelmiä.

Lukion jälkeen Teknillinen korkeakoulu sai Helimäestä aikaansa edellä olevan rohkeasti uutta etsivän opiskelijan. Siihen aikaan ei ollut ihan tavallista, että nuori teekkari lähti kesätöihin Irakiin.

Rakennustekniikan opintojen ohella Heikki opiskeli laajasti monia aloja ja lopulta musiikki- ja miksausharrastuksen kautta löytyivät myös akustiikan opinnot. Kun diplomi-insinööriksi valmistuminen häämötti, akustiikka-ala oli Suomessa vielä lapsen kengissä. Tämä ei Heikkiä haitannut, päinvastoin hän lähti rohkeasti akustiikkakonsultin uralle alan varhaisen edelläkävijän, arkkitehti Alpo Halmeen toimistoon.

Kymmenen vuoden jälkeen oli oman yrityksen aika, Heikki Helimäki perusti oman toimiston maaliskuussa 1996. Helimäki Akustikot Oy:stä tuli yksi maamme merkittävimpiä akustiikan konsulttitoimistoja, joka tänä päivänä työllistää parikymmentä akustiikan erikoisasiantuntijaa ja yritys jatkaa tasaista kasvuaan, vuodesta 2015 osana Sitowise Oy -konsernia.

Alkuaikoina Heikki Helimäki loi omalla raudanlujalla osaamisellaan yritykselle pohjan auttamalla muita suomalaisia rakennusalan pk-yrityksiä, monesti tunteja laskematta. Heikkiä arvostettiin hänen ammattitaitonsa takia, mutta vielä paljon enemmän hänen positiivisen, avuliaan ja kaikin puolin miellyttävän luonteensa takia.

Yhteistyökumppanit kuvailevat Heikkiä tarkaksi, innovatiiviseksi ja ratkaisukeskeiseksi ammattilaiseksi, joka huokui valtavaa päättäväisyyttä, tahtoa ja positiivista energiaa.

Heikki oli neuvotteluissa kaiken aikaa oma kohtelias itsensä, mutta hänessä näkyi myös yrittäjä, joka oli miettinyt yrityksensä tulevaisuutta eteenpäin myös pitkällä tähtäimellä. Yrittäjyys olikin Heikille elämäntapa ja hän teki sitä suurella sydämellä ja huomaavaisuudella.

Heikki Helimäki oli Suomen ensimmäinen korkean FISE-pätevyyden saavuttanut akustikko. Hän oli avainhenkilö akustiikan viemisessä osaksi rakennussuunnittelua.

Yrittäjyyden ohella Helimäki osallistui lukuisten asetusten ja teknisten säädösten valmistelutyöhön, kirjoitti oppikirjoja ja toimi kouluttajana sekä ennen kaikkea kehitti ja loi akustiikkakonsultoinnin käytäntöjä Suomeen.

Ilman Helimäen valtavaa työmäärää rakennusakustiikan laajalla kentällä maassamme ei olisi nykyisiä käytäntöjä rakennusten äänieristysten ja erilaisten tilojen tarkoituksenmukaisen akustiikan suunnitteluun.

Kollegat arvostivat hänen yhteistyötaitoja ja kykyä yhdistää akustinen suunnittelu rakentamisen ja asumisen laajempaan kehykseen. Hänestä jää muisto henkilönä, joka esimerkillään osoitti tärkeyden tarkastella asioita monesta eri näkökulmasta parhaan mahdollisen lopputulokset löytämiseksi.

Toimistonsa suunnittelutöistä Helimäki oli aina ylpein viimeisimmistä, joita hänen kohdallaan olivat Helsingin Kaupunginteatterin peruskorjaus, Otaniemen Väre sekä rakenteilla olevat Uusi lastensairaala ja Helsingin keskustakirjasto. Vanhemmista töistä päällimmäisiksi nousivat aina Savonlinnan Oopperan linnakatos sekä Virroille rakennettu yksityinen Matias-kappeli.

Yrityksensä ohella Helimäki johti Suomen Rakennusinsinöörien liiton akustista toimikuntaa, toimi 20 vuotta Suomen Akustisen seuran hallituksen jäsenenä ja osallistui EU-tasoiseen melumääräysten harmonisointityöhön, ainoana suomalaisena yksityisyrittäjänä.

Heikki Helimäkeä ajoi sekä voimakas halu olla ykkönen kuin myös halu olla hyvä kristitty ja rakastava lähimmäinen. Iloisesti saksofoniaan soittavan akustikon seuraa jäivät kaipaamaan ystävät sekä Virtain rakkaassa kakkoskodissa että Malta-yhteisötalon kodissa Helsingissä, ja ennen kaikkea Heikin kuusilapsinen uusperhe.

Tapio Lokki
Akustiikan professori Aalto-yliopistossa sekä Akustinen seura ry:n puheenjohtaja

Tätä artikkelia on kommentoitu 3 kertaa

3 vastausta artikkeliin “Muistokirjoitus: Kuultavamman maailman rakentaja”

  1. RIP Heikki, hieno mies. Osannotto perheelle.

  2. Heikin apua As Oy Maltan äänieristysneuvonta oli korvaamaton, erityisesti saunakerroksen kaksoislattian suunnittelu. Kiitämme.

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat