Työskenteletkö Suomen parhaalla työmaalla?

Rakennuslehti on valinnut Vuoden Työmaan vuodesta 1986 alkaen. Tämän vuoden kilpailu on juuri käynnistynyt.

Redi oli Vuoden Työmaa 2017. Mikä on paras vuonna 2018? Redin työmaalla projektinjohtaja Markku Muhonen (oik) ja työmaapäällikkö Jukka Nikkola.

Viime vuonna voittaja oli SRV:n Kauppakeskus Redi Helsingin Kalasatamassa. 2016 kilpailun voitti YIT:n allianssimallilla tekemä voimala Naantalissa, 2015 SRV:n Koivusaaren metroasema ja 2014 NCC:n Kansalliskirjaston korjausurakka.

Vuoden Työmaa

Vuoden Työmaa on Rakennuslehden vuodesta 1986 antama tunnustuspalkinto.

Kilpailemalla koko ala on kehittynyt. Esimerkiksi Hakan työmaa voitti vuonna 1993 kilpailun kehittämänsä TR-mittarin ansiosta. Se taas käynnisti työturvallisuuskilpailut, jotka ovat nostaneet koko alan turvallisuutta.

Näistä asioista raati on kiinnostunut

Etsimme parhaiten johdettua, vaativaa työmaata, jolla kehitetyt ratkaisut ovat hyviä malleja kaikille, sillä kilpailun tavoitteena on paitsi nostaa työmaiden ja työmaahenkilöstön arvostusta myös jalkauttaa parhaita käytäntöjä ja parantaa siten koko alan osaamista.

Raati kiinnittää työmaalla huomiota muun muassa seuraaviin asioihin: työmaan johtaminen, työturvallisuus, hankkeen tekninen ja muu vaativuus sekä riskien hallinta, suunnittelun ohjaus, tietomallin tai muiden uusien ohjaustyökalujen hyödyntäminen, aikataulun ja kustannusten hallinta, laadun varmistus, kehitys ja innovaatiot työmaalla sekä yhteistoiminnan sujuvuus tilaajan ja eri osapuolten kanssa.

Työmaan hyvä johtaminen on tärkein tekijä rakennushankkeen menestykselle. Miten esimerkiksi on varmistettu toimiva ja hyvä yhteistyö sekä ilmapiiri osapuolten välillä?

Työmaan hyvä johtaminen on tärkein tekijä rakennushankkeen menestykselle.

Rakennusliiton kyselyssä tänä vuonna todettiin, että suunnitelmien myöhästyminen ja puutteet ovat rakentamisen heikko lenkki, joka aiheuttaa kiirettä koko rakentamisketjussa. Toivomme työmailta hyviä ratkaisuja tähän asiaan.

Aikataulun osalta olemme kiinnostuneet esimerkiksi siitä, miten varmistetaan, että jokainen aliurakoitsija pääsee aloittamaan ja toteuttamaan työtä yhdessä sovitun aikataulun mukaisesti.

Laadun osalta odotamme vastauksia muun muassa kysymyksiin, miten on varmistettu, että työntekijät tuntevat työn laatuvaatimukset ja miten hallitaan urakoiden rajapinnat.

Kilpailuun ilmoittautuminen

Kilpailuun osallistumisen ehtona on, että työmaa on siinä vaiheessa, että rakennustyömaata ja rakennustöiden etenemistä voi arvioida. Aivan alkuvaiheessa olevat tai valmiit työmaat eivät siis käy.

Vapaamuotoisessa ilmoittautumisessa riittävät perustiedot (hankkeen kuvaus, urakoitsija, tilaaja, urakkamuoto, työmaan laajuus, aikataulu, tekniset ja muut haasteet) sekä yhteystiedot työmaasta ja perustelut, miksi juuri tämä työmaa on niin erinomainen ja ylpeyden aihe tekijöilleen.

Työmaat esitellään Rakennuslehdessä touko-syyskuun aikana ja asiantuntijaraati käy finaaliin valituilla työmailla syyskuussa. Vuoden Työmaa 2018 palkitaan lokakuussa.

Raati voi antaa myös kunniamainintoja esimerkiksi hyville keskisuurille urakoitsijoille näiden huipputyömaista. Työmaan koko ei siis ole este ilmoittautumiselle. Osaaminen on tärkeämpää.

Vapaamuotoiset ilmoittautumiset ja tiedustelut 18.5. mennessä: seppo.molsa@sanoma.com

Käynnissä on myös Rakentamisen laatuteko -kilpailu, jonka järjestävät Rakennusteollisuus, Rakennusliitto ja RALA. Siinä haetaan kolmatta kertaa Suomen parhaita laaduntekijöitä, niin työntekijöitä, työmaiden toimihenkilöitä kuin tällä kertaa myös suunnittelijoita, jotka ovat omalta osaltaan parantaneet työmaan laatua ja yhteistoiminnan sujumista. Ilmoittautumiset 18.5. mennessä jukka.pekkanen@rakennusteollisuus.fi

Juttua muokattu: lisätty voittajiin Koivusaaren metroasema 2015.

Tätä artikkelia on kommentoitu 4 kertaa

4 vastausta artikkeliin “Työskenteletkö Suomen parhaalla työmaalla?”

    1. Mielenkiintoista, että vuoden työmaa palkinto myönnetään työmaalle, jolta kuuleman mukaan heitettiin pääurakoitsija sivuun…

  1. Olet oikeassa. Kansalliskirjasto palkittiin 2014. Laitan tästä oikaisun.

  2. Vuosien työmaa Mechelininkadun remontti. Sitä tehdään kuin iisakin kirkkoa, mutta ilman koneita ja miehiä. Vuoden työmaavalkokuvapalkinnon saa se, kuka pystyy kuvaan työmaalta liikkuvan koneen ja työmiehiä yhteen kuvaan.

Jätä kommentti