Kansallismuseo haluaa tontilleen uudisrakennuksen

Uudisrakennus halutaan rakennuttaa pääosin maan alle.

Kansallismuseon laajennusta suunnitellaan nykyisen museorakennuksen pihalle, osittain maan alle.

Kansallismuseo aikoo rakennuttaa uudisrakennuksen tontilleen Helsingin Etu-Töölössä. Uudisrakennus halutaan rakennuttaa pääosin maan alle.

Hankkeen on määrä käynnistyä suunnittelukilpailulla, jonka järjestämistä varten Museovirasto on esittänyt lisätalousarvioon 550 000 euron rahoitusta.

Uudisrakennus halutaan rakennuttaa pääosin maan alle.

Suunnittelu- ja rakennusvaihe alkaisi vuonna 2021. Uudisrakennus voisi valmistua vuonna 2025.

Hankkeen kustannusarvio on nykyrahassa arvioituna 45 miljoonaa euroa.

Nykyinen rakennus liian pieni

Kansallismuseo on kokenut jo pitkään vuonna 1916 valmistuneen museorakennuksensa pieneksi. Herman Geselliuksen, Armas Lindgrenin ja Eliel Saarisen suunnittelemassa kansallisromanttisessa museorakennuksessa on näyttelytilaa runsaat 3 100 neliömetriä.

Vaihtuville näyttelyille tilaa on ylijohtaja Elina Anttilan mukaan vain noin 400 neliömetriä.

Alkuperäinen arkkitehtuuri rajoittaa sitä, millaisia näyttelyitä tapahtumia museossa voidaan järjestää.

Nykyisellään Kansallismuseon kokoelmiin kuuluu runsaat puoli miljoonaa esinettä. Niistä esillä on vain pieni osa. Varastossa on muun muassa Kulttuurien museon kokoelmiin kuuluva harvinainen suomalais-ugrilainen esineistö.

Osa suurempaa uudistushanketta

Työnimellä ”Uusi Kansallinen” kulkeva laajennus on osa Kansallismuseon suurempaa uudistushanketta, joka on jo pitänyt sisällään muun muassa perusnäyttelyn uusimista.

Nykyisen rakennuksen rinnalle halutaan tuoda kansainvälisesti kiinnostava, muuntautuvia tilaratkaisuja tarjoava rakennus, joka voi tarjota paitsi näyttelytilaa myös puitteet esimerkiksi kongresseille, messuille tai konserteille, Kansallismuseo tiedottaa.

Työnimellä ”Uusi Kansallinen” kulkeva laajennus on osa Kansallismuseon suurempaa uudistushanketta.

Ravintoloiden ja muun palvelutarjonnan on tarkoitus tukea tilojen ja piha-alueen käyttöä myös museonäyttelyiden aukioloaikojen ulkopuolella. Laajennuksen on määrä aktivoida Kansallismuseon muurien suojassa olevaa piha-aluetta.

Uudisrakennuksen pinta-alaksi on suunniteltu noin 3 700 neliömetriä, josta näyttely- ja monitoimihallin osuus olisi 900–1 200 m². Näyttelyhallin vapaa korkeus olisi 7 metriä.

Tällä hetkellä museon puiston alla ovat vuonna 2014 valmistuneet, maanalaiset huoltotilat.

Laajennus esillä moneen otteeseen

Kansallismuseon laajennuksesta keskusteltiin viimeksi kymmenen vuotta sitten, kun joukko kulttuurin ja politiikan vaikuttajia ehdotti historiallisen museon perustamista.

Sen toivottiin valmistuvan Suomen satavuotisjuhliin 2017, ja paikaksi kaavailtiin Kansallismuseon tiloja tai Kansallismuseon yhteyteen rakennettavaa modernia laajennusosaa.

Kansallismuseon laajentaminen on ollut esillä moneen otteeseen. Jo arkkitehtikilpailun vuonna 1902 voittaneessa Geselius-Lindgren-Saarisen suunnitelmassa oli otettu huomioon laajentaminen.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Kansallismuseo haluaa tontilleen uudisrakennuksen”

Jätä kommentti

Viimeisimmät näkökulmat