Paul Blomqvist työskenteli Lemminkäisessä konttoripäällikkönä, apulaisjohtajana, talous- ja hallintojohtajana sekä varatoimitusjohtajana kolmen vuosikymmenen ajan. Hän oli  yhtiön hallituksen jäsenenä 1968 - 2002.

Muistokirjoitus: Lemminkäisen kehittäjä Paul Blomqvist

Paul Blomqvist työskenteli Lemminkäisessä konttoripäällikkönä, apulaisjohtajana, talous- ja hallintojohtajana sekä varatoimitusjohtajana kolmen vuosikymmenen ajan. Hän oli  yhtiön hallituksen jäsenenä 1968 – 2002.

Kirjoittaja(t) Rakennuslehti

Ekonomi Paul Blomqvist kuoli 86-vuotiaana sairauskohtauksen jälkeisiin komplikaatioihin 13.4.2018. Hän oli syntynyt Helsingissä 2. heinäkuuta 1931.

Paul Blomqvist syntyi ja kasvoi Helsingin Kalliossa, jossa perheen äiti ja isä pitivät taloustavarakauppaa. Ylioppilaaksi hän kirjoitti Arkadian yhteiskoulusta v. 1950 ja v. 1955 hän valmistui ekonomiksi Helsingin kauppakorkeakoulusta. Paul Blomqvist avioitui Annin kanssa v. 1958 ja pari sai neljä lasta.

Varsinaisen työuransa Paul Blomqvist teki rakennuskonserni Lemminkäisen palveluksessa. Hän työskenteli vuodesta 1960 yhtiössä eri tehtävissä; konttoripäällikkönä, apulaisjohtajana, talous- ja hallintojohtajana sekä varatoimitusjohtajana kolmen vuosikymmenen ajan. Hän oli lisäksi yhtiön hallituksen jäsenenä 1968 – 2002.

Ekonomi Paul Blomqvist teki elämäntyönsä Lemminkäisessä.

Paul Blomqvist oli mitä keskeisimmin kehittämässä Lemminkäistä suhteellisen vaatimattomasta asfaltti- ja betonifirmasta kansainväliseksi suurrakentajaksi. Yhtiön kasvu oli erityisen nopeaa 1970- luvulla. Yhtiön ostoskorissa oli mm. useita asfalttiyrityksiä. Rakennuskonserni Palmbergin oston myötä Lemminkäiselle avautui pääsy Finn-Stroin mittaviin rajaprojekteihin Neuvostoliitossa. Alueellisesti yhtiön toiminta laajeni myös mm. Afrikkaan ja Lähi-Itään. Blomqvistin roolina oli paljolti turvata yhtiön vakaus tuossa nopeassa kasvuprosessissa.

Eräs Paul Blomqvistin keskeisistä saavutuksista Lemminkäisellä oli yhteistoiminnan kehittäminen eri henkilöstöryhmien välillä. Hänen johdollaan yhtiön tuotantokomitea ja YT-neuvottelukunta saivatkin paljon konkreettista aikaan; mm. Lemminkäisen henkilöstön käyttöön hankittiin asuntoja. Erilaiset pikkukärhämät ratkottiin sujuvasti neuvottelukunnassa.

Paulin rakkain harrastus oli jääkiekko. Hän liittyi juniorina helsinkiläisseura Karhu-Kissoihin ja oli voittamassa seuralle SM-hopeaa 1954. Tämän jälkeen hän jatkoi pitkään seuransa eri tehtävissä, mm. puheenjohtajana ja johtokunnan jäsenenä. 1970-luvulla hän tuli vedetyksi mukaan Suomen Jääkiekkoliiton ympyröihin. Hän toimi vuosien varrella mm. liiton valtuuston ja hallituksen jäsenenä sekä varapuheenjohtajana. Hän oli aikanaan myös Jääkiekkosäätiön hallituksen jäsen. Blomqvistin osaamista hyödynnettiin jääkiekon lisäksi mm. SVUL:n liittohallituksessa ja Suomen Urheilusäätiön hallituksessa.

Paul Blomqvistille oli mieluisaa seurata lasten ja lastenlasten edesottamuksia urheilukentillä ja niiden ulkopuolella. Eläkkeelle 1990 siirtyneen Paul Blomqvistin harrastukseksi ennätti vielä tulla puutarhan hoidon lisäksi golfin peluu. Hän huolehti pitkään myös vaimostaan Annista tämän sairastuttua.

Ari Blomqvist
Matti Aalto
Kirjoittajat ovat Paul Blomqvistin poika sekä pitkäaikainen työtoveri ja ystävä.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Muistokirjoitus: Lemminkäisen kehittäjä Paul Blomqvist”

Vastaa

Tilaa uutiskirje

Kooste rakennusalan tärkeistä uutisista sähköpostiisi kolmesti viikossa. Saat myös kutsuja Rakennuslehden tapahtumiin. Lisätietoja

Kooste rakennusalan tärkeistä uutisista sähköpostiisi kolmesti viikossa. Saat myös kutsuja Rakennuslehden tapahtumiin.

Anna sähköpostiosoitteesi