Vuokraturvan Metsola varoittaa asuntomarkkinoilla piilevistä uhista

Hallituksen puheenjohtaja Timo Metsola arvioi, että asuntorakentamisen hiipuminen voi jo uhata Suomen talouskasvua.

Timo Metsola. Kuva: Akseli Valmunen / HS

Metsolan mukaan uusien asuntojen ylituotannon riski on todellinen ja rakennusliikkeet jarruttavat aloituksia. Hidastuva asuntorakentaminen ei välttämättä silti tipu tässä vaiheessa normaalitason alle.

Koska rakentamisen voimakkaasti kuumentunut tilanne on nostanut rakentamisen merkityksen hyvin keskeiseksi nykyiselle talouskasvulle, hänen mukaansa jo normaalitilanteeseen palaaminen voi muodostaa uhan talouskasvun ja jopa nousukauden jatkumiselle.

Varsinkin kun huomioidaan aloitusmäärien laskun vaikutukset rakentajien lisäksi myös alihankkijoilla, logistiikassa ja rakennustarvikkeiden tuotantoketjussa.

”Vaikka rakentaminen painottuu kasvukeskuksiin, buumin työllistävä vaikutus on koskettanut välillisesti laajoja alueita Suomessa”, Metsola sanoo tiedotteessa.

Metsolan mukaan mahdollinen asuntotuotannon jarrutuksesta seuraava talouskasvun laantuminen puolestaan hillitsisi asuntokauppaa ja rakentamista lisää, jolloin saattaa syntyä itseään ruokkiva kehä. Lisäksi oman asuntovarallisuuden arvon kehityssuunnalla on vaikutusta suomalaisten muuhun kulutuskäyttäytymiseen, mikä voi voimistaa talouskasvun laantumista.

Tätä artikkelia on kommentoitu 3 kertaa

3 vastausta artikkeliin “Vuokraturvan Metsola varoittaa asuntomarkkinoilla piilevistä uhista”

  1. Uusien asuntojen hinnoista saa helposti jopa 30% pois kun tonttimaan hinta saadaan alas. Jos asuntoja myytäisiin 15%-30% edullisemmin kuin nyt niin se takaisi rakennusalalle töitä ilman että tarvitsisi jarruttaa tuotannossa. Nykyisillä hinnoilla saataisiin siis 30% enemmän laatua ja työllisyyttä. Tämä kannattaisi päättäjien huomioida.

  2. Pliis, älkää tämäm miehen mielipiteitä kirjoittako Rakennuslehteen, kuuluvat enemmän 7 päivää palstalle.

    1. Samaa mieltä: Paunan & Metsolan plogit Seiska-lehden tasolla. Jos olisi ottanut näiden miesten varoitukset tosissaaan – odotteli edelleen asunnon oston kanssa korkojen nousua.

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat