Kokeile kuukausi maksutta

Hitas-asunto myytiin roimaan ylihintaan Jätkäsaaressa – rakennusyhtiö korjaa virheensä, mutta alkuperäinen ostajaehdokas on yhä ilman uutta kotia

Perhe etsii yhä kohtuuhintaista isoa perheasuntoa kantakaupungista, mutta sen saaminen on vaikeaa. Onni ei ole suosinut arvonnoissa.

Helsingin Satamajätkä valmistuu vuoden päästä lokakuussa Jätkäsaaren Atlantinkadulle. Kuva: Temotek

Rakennusliike hinnoitteli Helsingin Jätkäsaaressa yhden hitas-asunnon kymmeniä tuhansia euroa kalliimmaksi kuin talon muut huoneistot, kertoi HS keskiviikkona 10. lokakuuta.

Helsingin Satamajätkä -nimisen talon kolmannessa kerroksessa sijaitsevan viiden huoneen kodin velaton myyntihinta on 609900 euroa. Sen yläpuolella olevan täysin samanlaisen asunnon hinta taas on 549567 euroa ja alapuolella olevan 519830 euroa.

”Minun mokani”, myönsi taloa rakentavan Temotekin myyntipäällikkö Vesa-Matti Tervonen HS:lle.

Sen jälkeen, kun HS kysyi Temotekiltä hinnoitteluvirheestä, rakennusyhtiö päätti korjata asian.

Temotekin toimitusjohtaja Mika Kaikkosen mukaan väärin hinnoitellun asunnon ostajalle on tarjottu mahdollisuutta ostaa vastaava asunto ylemmästä kerroksesta. Asunto vapautui viime viikolla. Toinen vaihtoehto on, että Temotek pudottaa virheellisesti hinnoitellun asunnon hintaa.

Virheen korjaaminen jälkeenpäin ei auta sitä perhettä, joka alun perin voitti hitas-arvonnassa tämän asunnon.

Perheen isä kertoo HS:lle ihmetelleensä hinnoittelua jo ennen arvontaa ja kysyneensä siitä monta kertaa Kiinteistömaailman välittäjältä, joka asuntoja välitti.

”Välittäjä lupasi useaan otteeseen palata asiaan saatuaan itse vastauksen, mutta ei koskaan palannut”, isä kertoo.

Virhe hinnoittelussa oli perheen mukaan ilmeinen, mutta toisaalta he miettivät, voisiko se liittyä johonkin asunnon ominaisuuteen.

”Tai ehkä kyse oli vain esitteeseen päässeestä painovirheestä?”

Perheelle ei kuitenkaan koskaan selvinnyt, miksi yksi asunto oli kymmeniä tuhansia euroja kalliimpi.

Mitä olisit toivonut, että Temotek olisi tehnyt silloin?

”Vastannut esitettyyn kysymykseen. Näin asia olisi heti selvinnyt ja ollut osaltamme selvä”, isä sanoo

Koska asuntoa tarjottiin virheelliseen listahintaan ja suhteellisesti liian isolla osakemäärällä, perhe päätti luopua huoneiston ostosta.

Nyt Temotek siis sekä myöntää virheen että lupaa korjata sen. Isä ihmettelee virheen korjaamiseen ajankohtaa. Hän ihmettelee myös sitä, miten on mahdollista, että Temotek tarjoaa väärin hinnoitellun asunnon ostaneelle vastaavaa asuntoa ylemmästä kerroksesta.

”Onko sitä tarjottu jonon ohi vai oliko jono todella lyhyt ja kaikki siinä olleet ovat haluttomia tekemään kauppoja? Hakumenettely oli niin läpinäkymätön, että tätä voi vain arvailla”, isä sanoo.

Hän ei halua ottaa kantaa siihen, onko hitas ylipäänsä toimiva järjestelmä, mutta moittii hitas-kohteiden arvontamenettelyä.

”Nykyisessä tilanteessa asuntojen osto-oikeuksien jakamisen tulisi olla läpinäkyvämpää ja tapahtua yhdenmukaisemmin. Kaupunki voisi suorittaa arvontamenettelyn ja valvoa sen toteutumista. Se toisi asiaan uskottavuutta.”

Perhe etsii yhä kohtuuhintaista isoa perheasuntoa kantakaupungista. Isä huomauttaa, että yhtälö on ”haasteellinen”.

”Emme koe menettäneemme Satamajätkän asunnossa mitään ainutkertaista tilaisuutta. Satamajätkän haun aikaan oli itse asiassa kaksi muutakin potentiaalista ja parempaakin vaihtoehtoa tarjolla, mikä on harvinaista. Mutta niissä emme lopulta päässeet varasijaa pidemmälle.”

 

Tätä artikkelia on kommentoitu 2 kertaa

2 vastausta artikkeliin “Hitas-asunto myytiin roimaan ylihintaan Jätkäsaaressa – rakennusyhtiö korjaa virheensä, mutta alkuperäinen ostajaehdokas on yhä ilman uutta kotia”

  1. Missä vaiheessa 500-600k€:n asunto on muuttunut kohtuuhintaiseksi? Ei saatana…

  2. Miksi näitä Hitaksia vielä tehdään, järjestelmä on monellakin tapaa epäoikeudenmukainen.

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat