Rakennusyhtiöiden suhdanneodotukset heikentyneet

Lähikuukausien suhdanneodotukset ovat vaimentuneet rakentamisessa, mutta tämän hetken suhdannetilanne on silti yli normaalin. Tämä käy ilmi Elinkeinoelämän keskusliitto EK:n lokakuussa tekemästä suhdannebarometrista.

Rakennusyhtiöiden odotukset lähikuukausille ovat heikentyneet.

Rakennusyritykset arvioivat suhdannetilanteensa jäähtyneen hieman, mutta ne kuvaavat tämänhetkistä tilannetta edelleen keskimääräistä vahvemmaksi. Suhdanteiden nykytilaa kuvaava saldoluku on lokakuussa +15, kun se oli heinäkuussa +27. Saldoluku tarkoittaa paranevaa ja heikkenevää suhdannetta odottavien erotusta.

Alan yritysten yleiset suhdanneodotukset ovat heikentyneet, osin kausitekijöistä johtuen. Alan näkymien saldoluku on nyt -33, kun se oli edellisessä barometrissä heinäkuussa -10. Lokakuussa suhdannetilanteen arvioi heikkenevän 34 prosenttia vastaajista, ja vain yksi prosentti ennusti sen paranevan lähikuukausina. Toki edelleen enemmistö eli 65 prosenttia vastaajista odottaa suhdanteen säilyvän ennallaan.

Tiedustelun vastaajayritysten tuotannon määrä kasvoi loppukesällä ja alkusyksyllä loivasti. Odotukset lähikuukausien tuotantokehityksestä ovat varovaiset, mutta tuotannon ennustetaan pysyvän valtaosin nykytasollaan. Tuotantokapasiteetti on lähes täysin hyödynnettynä. Lokakuussa peräti 94 prosenttia rakennusyrityksistä arvioi kapasiteetin olevan kokonaan käytössä, kun vuosi sitten näin oli 82 prosentilla.

Uusien tilausten määrä laski jonkin verran heinä-syyskuussa. Tilauskannan kuvattiin supistuneen vähän, mutta kokonaisuutena se on lähellä normaalia.

Henkilöstön määrä kasvoi hieman loppukesällä ja alkusyksyllä. Yhtiöt odottavat henkilöstön määrän pysyvän lähikuukausina nykytasollaan.

 

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Rakennusyhtiöiden suhdanneodotukset heikentyneet”

Vastaa

Tilaa uutiskirje

Kooste rakennusalan tärkeistä uutisista sähköpostiisi kolmesti viikossa. Saat myös kutsuja Rakennuslehden tapahtumiin. Lisätietoja

Kooste rakennusalan tärkeistä uutisista sähköpostiisi kolmesti viikossa. Saat myös kutsuja Rakennuslehden tapahtumiin.

Anna sähköpostiosoitteesi