Rakennusluvat kovassa laskussa syys-marraskuussa 2018

Rakennuslupien  määrä väheni vuoden 2018 syys-marraskuussa 29,6 prosenttia vuodentakaisesta ja rakennushankkeita aloitettiin  2,7 prosenttia vähemmän kuin vuotta aiemmin.

Tilastokeskuksen mukaan rakennuslupia myönnettiin vuoden 2018 syys-marraskuun aikana 7,3 miljoonalle kuutiometrille. Määrä väheni 29,6 prosenttia vuodentakaisesta.

Rakennustyypeittäin tarkasteltuna lupakuutiomäärä väheni merkittävästi liike- ja toimistorakennuksissa, 47,1 prosenttia. Myös asuinrakentamiseen ja teollisuus- ja varastorakentamiseen myönnetyt kuutiomäärät vähenivät runsaasti vuodentakaisesta.

Asuntorakentamisen luvissa laskua jo lähes vuoden

Syys-marraskuussa rakennuslupia myönnettiin asuinrakentamiseen 2,6 miljoonaa kuutiometriä, kun samaan aikaan vuotta aiemmin määrä oli 3,7 miljoonaa.

Asuinrakentaminen väheni tuoreimmalla ajanjaksolla 30,8 prosenttia.

Rakennuslupia myönnettiin syys-marraskuussa kaikkiaan 8 457 asunnolle, vuotta aiemmin vastaava luku oli 13 022 asuntoa.

Asuinrakentamiseen myönnettiin syys-marraskuussa yli 2 100 rakennuslupaa, määrä jäi 17 prosenttia vuodentakaista pienemmäksi. Laskua on ollut lähes vuoden ajan (ensimmäinen lasku asuntoluvissa kirjattiin tammi-maaliskuulle 2018). Kappalemääräisesti rakennuslupia myönnettiin asuinkerrostaloille 43,2 prosenttia ja muille asuintaloille 13,7 prosenttia vähemmän kuin vuotta aiemmin.

Rakennustuotannon volyymin kasvu hiipui edelleen

Volyymi eli käynnissä olevan rakennustuotannon kiinteähintainen arvo kasvoi vuoden 2018 syys-marraskuussa 1,8 prosenttia vuodentakaisesta. Asuinrakentamisen volyymi kasvoi ajanjaksolla 0,4 prosenttia ja muun kuin asuinrakentamisen volyymi 3,1 prosenttia. Samaan aikaan rakennushankkeita aloitettiin tilavuudella mitattuna 2,7 prosenttia vähemmän kuin vuotta aiemmin.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Rakennusluvat kovassa laskussa syys-marraskuussa 2018”

Vastaa