Kokeile kuukausi maksutta

Tässä ovat Ankkalammen luvattomat päiväkodit – Helsinki pyytää poliisilta tutkintaa: ”Tämä on ollut järjestelmällistä”

Seitsemän Helsingissä selvitykseen joutuneen päiväkodin kohtaloa tai tilojen kelpoisuutta ei vielä voida arvioida.

Seitsemän Helsingissä selvitykseen joutuneen päiväkodin kohtaloa tai tilojen kelpoisuutta ei vielä voida arvioida.

Yksityisen Ankkalampi-ketjun luvattomat päiväkodit sijaitsevat eri puolilla Helsinkiä. Sulku-uhan alla ovat päiväkoti Mechelininkadulla, kaksi tilaa Lauttasaaren Melkonkadulla, kaksi tilaa Punavuoren Pursimiehenkadulla sekä kaksi päiväkotia Herttoniemen Neitojenrannassa sekä Laivalahdenkaarella.

Päiväkodin pito ilman asianmukaista rakennuslupaa olevissa tiloissa on vaatimuksen mukaan lopetettava. Tieto seitsemän päiväkotien sulkemisuhasta on lähetetty yrityksen edustajille sekä kiinteistöjen omistajille.

Se, että päiväkotien luvat eivät ole kunnossa, tarkoittaa, että tiloissa lapsia on hoidettu ilman varmuutta, ovatko ne turvallisia ja sopivia päiväkotitoimintaan.

Helsingin pormestari Jan Vapaavuori (kok) kertoi eilen valtuuston kokouksessa, että kaupunki aikoo tehdä Ankkalammesta esitutkintapyynnön poliisille. Vapaavuori totesi, että jokainen tapauksista on hieman erilainen.

”Se, että joku on luvaton, ei vielä välttämättä tee siitä valtavan laitonta.”

”Tämä on kuitenkin ollut Ankkalammen osalta niin järjestelmällistä ja näitä tapauksia on niin paljon”, Vapaavuori sanoi.

Vapaavuoren mukaan päiväkotien opetustoiminnassa ei ole havaittu puutteita. Kaupungin tiedossa on myös yksi toinen luvattomaksi epäilty yksityinen päiväkoti Helsingissä. Lisäksi yhtä kaupungin omaa päiväkotia epäillään luvattomaksi.

”Tilojen käyttötarkoitus ei ole ollut ajan tasalla”

Ankkalampi on vastikään jättänyt useita rakennuslupahakemuksia. Yhtä lukuunottamatta ne on toimitettu kaupungille sen jälkeen, kun kuun puolivälissä paljastui Lauttasaaren-päiväkodin luvattomuus.

Rakennuslupaa on haettu Pursimiehenkadulle, Melkonkadulle, Laivalahdenkaarelle, Neitojenrantaan ja Hämeentielle. Arabianrannan tiloille Hämeentiellä tosin on haettu rakennuslupaa jo heinäkuussa.

Luvattomien päiväkotien tultua ilmi Ankkalammen toimitusjohtaja Heidi Ruhala lähetti perheille kaksi tiedotetta selvitykseen päätyneistä tiloista. ”Tilojen käyttötarkoitus ei ole ollut ajan tasalla viranomaisvaatimuksiin nähden”, tiedotteessa lukee.

Ruhala ei halua keskustella tilanteesta vaan viestittää, että yrityksen toiminnassa on ollut parannettavaa. Ruhalan mukaan ”nyt korjataan tapahtunut virhe käyttötarkoitusmuutosten osalta”.

Vyyhtiä selvittävä rakennuslakimies Sara Rintamo arvioi HS:n pyynnöstä tiedotteissa kerrottuja asioita. Epäselvyydet näyttävät laajemmilta kuin tiedotteet antavat ymmärtää.

Pakilassa, Mechelininkadulla ja Punavuoressa on tiedotteiden mukaan kyse siitä, ettei tiloissa olisi tehty rakennusvalvonnan loppukatselmusta.

Väite on harhaanjohtava. Pakilassa rakennuslupa on vireillä mutta sitä ei ole toteutettu. Punavuoressa ja Mechelininkadulla luvat ovat rauenneet, koska muutoksia ei ole aloitettu.

Loppukatselmusta ei Rintamon mukaan ole voitu edes ajatella, koska sitä edeltää monta vaihetta. Loppukatselmus pidetään vasta, kun rakennusluvan kaikki ehdot on täytetty.

Mineiksi kutsutuissa neljässä tilassa on Ankkalammen mukaan kyse lisäryhmätiloina käyttöön otetuista päiväkodeista. Niissä olisi käynnissä käyttötarkoituksen muutos.

Ryhmäjako ei Rintamon mukaan ole olennaista. Jos tiloissa on päiväkotitoimintaa, käyttötarkoitukseen tulee olla lupa. Käyttötarkoituksen muuttuessa toiminnanharjoittajan tulee tehdä tarvittavat muutokset ja esitellä ne rakennusvalvonnalle.

”Kun mitään näistä vaiheista ei ole tehty eikä tiloista ole saatu selvitystä, on mahdollisesti tehtyjen muutosten riittävyyttä mahdotonta arvioida luotettavasti”, Rintamo sanoo.

Lauttasaaren toimipiste suljetaan

Ankkalammen Helsingin-tiloista suljetaan torstaina Lauttasaaren Vattu2. Seitsemän muun päiväkodin tulevaisuus on auki. Lopulta päätöksen tilojen jatkosta tekee kaupunkiympäristölautakunnan ympäristö- ja lupajaosto.

Vattu2:n lapsille on tiedotteen mukaan löytynyt korvaava tila Ruoholahdesta.

”Toiminta kaikissa muissa yksiköissä jatkuu normaaliin tuttuun ja turvalliseen tapaan”, tiedotteessa lukee.

Rintamon mukaan vielä ei ole mahdollista ottaa kantaa siihen, mikä näitä päiväkoteja odottaa. Se riippuu siitä, mitä puutteita tiloista lopulta löytyy ja miten Ankkalampi ja tilojen omistajat reagoivat niihin.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Tässä ovat Ankkalammen luvattomat päiväkodit – Helsinki pyytää poliisilta tutkintaa: ”Tämä on ollut järjestelmällistä””

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat