Y-Säätiö rakennuttaa puukerrostaloja Jyväskylään

Y-Säätiö-konsernin omistama M2-Kodit rakennuttaa Jyväskylän Mannisenmäkeen kaksi nelikerroksista puukerrostaloa, joiden hiilijalanjälki pyritään minimoimaan.

Valmistuvien talojen ulkoseiniin ei tule erillistä lämmöneristystä tai verhoilua, vaan 200 millimetriä vahva CLT-massiivipuulevy jatkuu sisäpinnasta ulkopintaan. Massiivipuurakenne toimii kuin perinteinen hirsirakenne. Sisäpuolelle asennetaan kipsilevy.

”Olemme selvittäneet, että vastaavia täysin massiivipuurunkoisia kerrostaloja ei ole rakenteilla, joten tässä mielessä olemme Suomen ensimmäisiä. Massiivipuurunkoisia kerrostaloja on muitakin, mutta niissä on erillisiä eriste- ja verhouskerroksia”, projektipäällikkö Riku Lehtiö Y-Säätiöstä sanoo tiedotteessa.

Rakentaminen alkaa arviolta kesällä 2019. Asukkaat pääsevät muuttamaan uusiin M2-Kotien asuntoihinsa alustavan tiedon mukaan alkukesällä 2020. Taloihin tulee kaikkiaan 48 ara-vuokra-asuntoa.

Talojen hiilijalanjälki pyritään minimoimaan

M2-Kodeille valmistuvien massiivipuukerrostalojen rakentamisessa pyritään minimoimaan niiden hiilijalanjälki.

Rakentamisessa käytetään tehdasvalmisteisia elementtejä, jotka ovat työmaalle tullessaan täysin kuivia. Tällöin kuivattamiseen ja työmaan lämmitykseen ei tarvita paljon energiaa.

Rakennusten ostoenergian tarvetta optimoidaan jäteveden lämmön talteenotolla ja energiatehokkaalla vesikiertoisella lattialämmityksellä. Huoneistokohtainen ilmanvaihtojärjestelmä hyödyntää korkealla vuosihyötysuhteella lämmön talteenottoa. Energiaa pyritään säästämään myös sillä, että talojen porrashuoneet suunnitellaan puolilämpimiksi. Rakennuksissa on lisäksi varaus aurinkopaneeleille.

Työmaalla kerrostalojen kasaus tehdään sääsuojassa, joten rakentaminen voidaan tehdä vedenpitävästi. ”Elementtirakentaminen ja rakenteiden suojaus ovat tärkeitä, jotta asukkaille voidaan taata hyvä ilmanlaatu”, rakennuttamisprojektissa mukana oleva rakennuttajakonsultti Jouni Liimatainen Jwood ky:stä kertoo.

Suomen neljänneksi suurimmalla vuokranantajalla Y-Säätiö-konsernilla on noin 16830 asuntoa yli 50 paikkakunnalla. M2-Kodit on osa konsernia.

 

Tätä artikkelia on kommentoitu 2 kertaa

2 vastausta artikkeliin “Y-Säätiö rakennuttaa puukerrostaloja Jyväskylään”

  1. Aika erikoista. Rakennuttaja kertoo pyrkivänsä pieneen hiilijalanjälkeen, mutta jättää rakennuksen ulkoseinät ilman varsinaista lämmöneristystä. Aika yleisesti tiedetään, että jopa nollaenergiatalossakin enemmän kuin kaksi kolmasosaa elinkaaren hiilijalanjäljestä tulee rakennuksen lämmittämisestä (vaikkapa Sitra selvitys 63). Vaikka puukin on lämmöneriste, 200 mm massiivipuuseinän lämmönhukka on kolminkertainen normiseinään verrattuna.

  2. Hankkeeseen ryhtyneeltä tainneet jäädä U-arvo- ja elinkaarilaskelmat tekemättä?

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat