Kokeile kuukausi maksutta

Kulut painoivat Ramirentin tulosta – Kolunsarka väläyttää yritysostoja

Rakennuskonevuokraaja Ramirentin toimitusjohtaja Tapio Kolunsarka luonnehtii yhtiön loppuvuotta vakaaksi suoritukseksi.

”Huolimatta viime vuoden kovista vertailuluvuista ja Siirtokelpoiset tilat -liiketoiminnan myynnistä neljänneksen aikana onnistuimme kasvattamaan liikevaihtoamme 1,5 prosenttia vertailukelpoisilla valuuttakursseilla laskettuna”, Kolunsarka sanoo tulostiedotteessa.

Myös vertailukelpoinen liiketulos ja vertailukelpoinen liiketulosmarginaali kasvoivat hieman edellisvuodesta.

Samalla hän huomauttaa, että yhtiön suoritus vaihteli hieman segmenteittäin.

”Itä-Euroopan liiketoimintamme jatkoi liikevaihtonsa kasvattamista ja kannattavuutensa parantamista entisestään. Kannattavuuden parantuminen jatkui myös Norjassa, jossa konevuokraus kasvoi voimakkaasti. Suomessa suorituksemme oli vakaa ja liikevaihtomme sekä vertailukelpoinen liiketuloksemme olivat edellisvuoden tasolla. Ruotsissa ydinliiketoimintamme konevuokrauksen ja siihen liittyvien palvelujen myynti kehittyi edelleen myönteisesti, vaikkakin hieman aiempaa hitaammin.”

Ruotsin liikevaihto oli edellisvuoden tasolla vertailukelpoisilla valuuttakursseilla laskettuna. Ruotsin vertailukelpoinen liiketulos kuitenkin laski pääasiassa Siirtokelpoiset tilat -liiketoiminnan myynnin ja epäsuotuisten valuuttakurssimuutosten johdosta.

Marraskuun lopussa päätökseen saadun Siirtokelpoiset tilat -liiketoiminnan myynnin sekä Tanskan konevuokrausliiketoiminnan myynnin jälkeen Ramirent voi Kolunsaran mukaan keskittyä entistä paremmin ydinliiketoimintaansa eli konevuokraukseen ja siihen liittyviin palveluihin.

”Koska suorituskykymme ja taseemme ovat vahvassa kunnossa, olemme myös entistäkin valmiimpia yrityskauppoihin kiihdyttääksemme konevuokrausliiketoimintamme kasvua.”

Kulut painoivat loppuvuoden tulosta

Ramirentin tulos heikkeni loka-joulukuussa vuotta aiempaan verrattuna. Liikevaihto pysyi suunnilleen edellisvuoden vastaavan neljänneksen tasolla. Vertailukelpoisin valuuttakurssein liikevaihto kasvoi 1,5 prosenttia.

Ramirentin hallitus esittää viime vuodelta maksettavaksi 0,46 euron osinkoa osaketta kohden, kun edellisvuodelta maksettiin 0,44 euron osinko.

Yhtiö kertoo, että raportoituun tulokseen vaikuttivat Norjan liiketoiminnan uudelleenjärjestelyt ja yritysmyynteihin liittyvät yhteensä 4,8 miljoonan euron kulut.

Ramirentin tulos ennen veroja heikkeni neljännellä vuosineljänneksellä 11,0 miljoonaan euroon edellisvuoden vastaavan ajan 21,2 miljoonasta.

Ramirentin liikevaihto pieneni hieman 188,6 miljoonaan euroon vertailukauden 189,7 miljoonasta eurosta.

Liiketulos laski 14,3 miljoonaan euroon 24,7 miljoonasta. Vertailukelpoisesti liiketulos parani 23,6 miljoonaan 23,4 miljoonasta.

Osakekohtainen tulos heikkeni 0,12 euroon 0,16 eurosta. Vertailukelpoisin luvuin osakekohtainen tulos pysyi ennallaan 0,17 eurossa.

Markkinakasvu hidastuu Pohjoismaissa

Kuluvan vuoden vertailukelpoisen liiketuloksen Ramirent odottaa olevan suunnilleen viime vuoden tasolla.

”Pohjoismaiden rakennusmarkkinoiden kasvun odotetaan olevan hitaampaa vuonna 2019. Näemme kuitenkin mahdollisuuksia kasvun jatkumiseen Itä-Euroopassa, josta tuli toiseksi suurin segmenttimme tuloksella mitattuna vuonna 2018”, Kolunsarka sanoo tulostiedotteessa.

Ramirentin mukaan konevuokrauksen alkaneen vuoden kysyntänäkymät vaihtelevat yhtiön markkina- alueilla.

Ruotsissa markkinan odotetaan hidastuvan, vaikka eri alueiden kesken odotetaan olevan eroja. Suomessa ja Norjassa markkinaolosuhteiden odotetaan jatkuvan vakaana. Baltiassa, Puolassa, Tsekin tasavallassa ja Slovakiassa markkinaolosuhteiden odotetaan pysyvän suotuisina.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Kulut painoivat Ramirentin tulosta – Kolunsarka väläyttää yritysostoja”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat