Helsinki aikoo lahjoittaa osan Meilahden huvila-alueesta tasavallan presidentille, rakennukset puretaan

Helsingin kaupunki suunnittelee mittavan maa-alueen lahjoittamista tasavallan presidentille. Kyse on Meilahden huvila-alueella sijaitsevasta 2,2 hehtaarin maa-alasta ja puolen hehtaarin vesialueesta.

Etualan venevaja sijaitsee lahjoitettavaksi kaavaillulla alueella. Taustalla Mäntyniemi. Kuva: Juhani Niiranen / HS

Alueella sijaitsee kolme rakennusta. Se sijaitsee presidentin virka-asunnon Mäntyniemen naapurissa.

Lahjoituksen yhtenä tarkoituksena olisi juhlistaa presidentti-instituutiota, joka täyttää sata vuotta tänä vuonna. Käytännönläheisempi syy on se, että kaupungin omistamat rakennukset ovat tyhjillään.

”Ei ole varmasti mikään salaisuus, että Helsingillä on aika paljon käyttämättömiä arvorakennuksia”, sanoo Helsingin yhteysjohtaja Sanna-Mari Jäntti.

Sijainti erityisiä turvatoimia vaativan Mäntyniemen itäpuolella tekee uuden käyttötarkoituksen löytämisestä vaikeaa, joten kaupunki keksi kääntyä Tasavallan presidentin kanslian (TPK) puoleen.

”Otimme heihin yhteyttä viime vuonna”, Jäntti sanoo.

Maanantaina kaupunginhallituksessa käsitellään alueen varaamista lahjoitettavaksi. Varsinainen lahjoituspäätös tehtäisiin myöhemmin.

Jäntin toiveena on, että se toteutuisi juhlavuoden 2019 aikana. Presidentti-instituutio perustettiin Suomen hallitusmuodolla, joka tuli voimaan 17. heinäkuuta 1919.

Meilahden Mäntyniemeen presidentti asettui, kun arkkitehti Reima Pietilän suunnittelema virka-asunto valmistui vuonna 1993. Valtio hankki tarvittavat maa-alueet vuosina 1983 ja 1991.

Lahjoitettava alue olisi kaupungin mukaan tarkoitus liittää Mäntyniemen nykyiseen kolmen hehtaarin tonttiin. Näin ollen presidentin virka-asunnon tontti lähes kaksinkertaistuisi.

Lahjoitusalueella sijaitsee nykyisin kolme rakennusta: 1880-luvulla valmistunut huvila, uudempi asuinrakennus ja venevaja. Kaikki ovat tyhjillään.

Rakennuksista vanha huvila saattaa säästyä, jos se osoittautuu tarpeeksi hyväkuntoiseksi. Tarkoituksena olisi Jäntin mukaan purkaa se ja pystyttää talo muualle Meilahteen.

Aidattaisiinko TPK:lle lahjoitettava alue?

”Se on lahjan saajan päätettävissä. Henkilökohtainen käsitykseni on, että sitä ei olla aitaamassa niin, ettei sinne pääsisi.”

 

 

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Helsinki aikoo lahjoittaa osan Meilahden huvila-alueesta tasavallan presidentille, rakennukset puretaan”

Vastaa

Tilaa uutiskirje

Kooste rakennusalan tärkeistä uutisista sähköpostiisi kolmesti viikossa. Saat myös kutsuja Rakennuslehden tapahtumiin. Lisätietoja

Kooste rakennusalan tärkeistä uutisista sähköpostiisi kolmesti viikossa. Saat myös kutsuja Rakennuslehden tapahtumiin.

Anna sähköpostiosoitteesi