Metsä Fibre kaavailee 1,7 miljardin investointeja – rakentamisen työllisyysvaikutus 11500 henkilötyövuotta

Metsä Groupiin kuuluva Metsä Fibre aloittaa hankesuunnittelun uuden biotuotetehtaan rakentamiseksi Kemiin ja uuden mäntysahan rakentamiseksi Raumalle.

Havainnekuva Kemin biotuotetehtaasta

Toteutuessaan näiden investointien arvo olisi kokonaisuudessaan noin 1,7 miljardia euroa vuosina 2020–2023. Kemin investoinnin arvo olisi noin 1,5 miljardia euroa ja Rauman investoinnin noin 200 miljoonaa euroa.

Uusien laitosten rakennusvaiheiden työllisyysvaikutus olisi Metsä Fibren arvion mukaan noin 11500 henkilötyövuotta. Tästä Kemin biotuotetehtaan rakennusvaiheen työllisyysvaikutuksen arvioidaan olevan lähes 10000 henkilötyövuotta, josta yli puolet Kemissä. Rauman sahalaitoksen rakennusvaiheen työllisyysvaikutuksen arvioidaan olevan noin 1500 henkilötyövuotta.

Metsä Fibre arvioi tekevänsä varsinaisen investointipäätöksen Kemin biotuotetehtaan mahdollisesta rakentamisesta aikaisintaan kesällä 2020 ja sahan mahdollisesta rakentamisesta alkuvuonna 2020.

Lopullisiin investointipäätöksiin vaikuttavat puunhankinnan varmistaminen, edellytykset häiriöttömille kuljetuksille, maailmantalouden ja erityisesti Aasian talouden kehitys, YVA-prosessien tulokset, ympäristöluvat, rahoitusmarkkinoiden ja vientirahoituksen tilanne sekä yhteistyö eri tahojen kanssa liittyen puunhankintaan, logistiikkaan, kaavoitukseen ja lupa-asioihin.

Kemin tehtaan osalta hankesuunnittelun tarkoituksena on luoda edellytykset rakentaa vuosittain noin 1,5 miljoonaa tonnia havu- ja lehtipuusellua sekä lukuisia muita biotuotteita valmistava tehdas Metsä Groupin nykyiselle tehdasalueelle. Toteutuessaan kyseessä olisi pohjoisen pallonpuoliskon suurin puuta jalostava laitos. Uusi tehdas korvaisi Kemin nykyisen vuosikapasiteetiltaan noin 620000 tonnin sellutehtaan. Suunnittelun lähtökohtana on tehtaan fossiilittomuus sekä 250 prosentin sähköomavaraisuus.

Rauman tehdasalueelle kaavaillun sahan arvioitu tuotanto olisi noin 750000 kuutiometriä vuodessa, ja sen on tarkoitus olla modernein ja tehokkain laitos alallaan koko maailmassa. Sahalinjan uuden teknologian ja datan hyödyntämisen taso nostetaan selvästi nykyisiä sahalaitoksia korkeammalle. Uusi sahatavaratuotanto myytäisiin pääasiassa eurooppalaisille sekä aasialaisille asiakkaille.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Metsä Fibre kaavailee 1,7 miljardin investointeja – rakentamisen työllisyysvaikutus 11500 henkilötyövuotta”

Vastaa

Tilaa uutiskirje

Kooste rakennusalan tärkeistä uutisista sähköpostiisi kolmesti viikossa. Saat myös kutsuja Rakennuslehden tapahtumiin. Lisätietoja

Kooste rakennusalan tärkeistä uutisista sähköpostiisi kolmesti viikossa. Saat myös kutsuja Rakennuslehden tapahtumiin.

Anna sähköpostiosoitteesi