Kokeile kuukausi maksutta

Fisen rakennusvirhepankki laajenee

Kaikille avoimeen virhepankkiin lisätään paloaiheisia virhekortteja.

Kaikille avoimeen virhepankkiin lisätään paloaiheisia virhekortteja.

Fise kerää virhepankkiinsa tietoa toteutuneista rakennusvirheista sekä niiden ratkaisuista. Pankissa ei kuitenkaan ole aiemmin ollut lainkaan paloaiheisia kortteja.

Kuluvan vuoden huhtikuussa Fisessä käynnistyi virhepankkihanke, joka koskee tulisijojen sekä savupiippujen virheitä. Hankkeen tavoitteena on laatia noin kymmenestä merkittävästä tulisijoja ja savupiippuja koskevasta ongelmatilanteesta virhekortit.

Niiden on tarkoitus toimia tietolähteenä tulisija- ja savupiipputoimialalla suunnittelijoiden, valmistajien, asentajien, rakennusvalvonnan ja paloviranomaisten sekä nuohoojien keskuudessa.

Niiden avulla pyritään myös löytämään korjaustapoja, joilla ongelman aiheuttanut rakenne voidaan korjata paloturvalliseksi.

Hankkeessa on mukana asiantuntijoita Helsingin kaupungin rakennusvalvontapalveluista, Rakennusinsinöörien liitto RIL:stä, Suomen pelastusalan keskusjärjestöstä, Tulisija- ja savupiippuyhdistyksestä, Nuohousalan keskusliitosta, Tukesista, Fenniasta, Industriasta sekä Rambollista. Hanketta rahoittaa Palosuojelurahasto.

Neljä korttia on jo valmistunut

Hankkeessa tuotetut neljä ensimmäistä paloaiheista virhekorttia on nyt julkaistu.

Ne koskevat järjestelmäsavupiipun virheellistä osaa, metallisavupiipun virheellistä asennusta välipohjaan, väärän muuraustuotteen käyttöä paikallamuuratussa savupiipussa sekä tulisijan takana olevaa virheellistä seinärakennetta.

Kortit ovat Fisen verkkosivuilla osoitteessa https://fise.fi/rakennusvirhepankki/virhekortisto/

Toinen hanke koskee rakennusfysiikkaa

Fisessä käynnistettiin keväällä myös toinen hanke virhepankin kehittämiseksi.

Sen tavoitteena on laajentaa pankkia noin kymmenellä uudella kantavia rakenteita ja rakennusfysiikkaa käsittelevällä virhekortilla.

Hankkeessa on mukana asiantuntijoita Rambollista, Swecosta, Vahaselta, TAMKistä ja Siegberg Consultingista. Hanketta rahoittaa ympäristöministeriö.

Ensimmäiste kortit valmistuvat kuluvan vuoden syksyllä.

 

Tätä artikkelia on kommentoitu 19 kertaa

19 vastausta artikkeliin “Fisen rakennusvirhepankki laajenee”

 1. Onkohan tuosta muuta iloa kuin tuo työllistää jonkun fisen paperinpyörittäjän.

 2. EestiEhostine hoitaa kulnkul mä korti ole lukenu. Virhekorti kyllä.

 3. Pelleilyä koko touhu. Suomessa on liian paljon väkeä töissä kehittämässä erilaisia säännöksiä
  ja esteitä rakentajille. Fisekin on saanut ihmeellisesti aikaan erilaisia pätevyysvaatimuksia, joita
  sitten tarjousvaiheessa pitäisi esittää. Jos niitä ei ole esittää niin tarjous hylätään, ei taida olla kyllä ihan laillista.
  Toinen on RALA, joka itse perustuu tietynlaiseen korruptioon eli urakoitsijat pakotettaan liittymään
  tähän rekisteröityyn yhdistykseen ja hakemaan pätevyydet, jotta voi tarjota urakoita. Ralakin on
  vain kuitenkin referenssiluettelo. Tietenkin muutama työmaa ”auditoidaan” vuosittan, mutta muutaman
  kerran näissä olleina voin sanoa, että turhasta tulee maksettua muutama tonni vuodessa.
  Audintoinnit ovat pelkästään tyhjän puhumista ja syömiseen keskittyvää.
  Urakoita pitää saada tarjota mikäli liikevaihto on riittävä sekä referenssit ovat suhteessa
  kysyttyyn urakkaan. Talous pitää olla tietenkin kunnossa eli luottotiedot.

  1. Senkus tarjoat niitä urakoita. Perustele sitten siinä tarjouksessasi, että miksi sinut pitäisi valita vaikka et viitsi täyttää kilpailun ehtoja. Nuo virhekortit eivät todellakaan ole pelleilyä. Jos rakennusala kollektiivisesti dokumentoisi kaikki sattuneet virheet, saataisiin luotua uskomaton tietopankki aloitteleville toimihenkilöille/ työnjohtajille, mikä taas varmasti parantaisi rakentamisen laatua kauttaaltaan.

   Ongelma on kaltaisesi vanhan liiton hanslankarit, jotka tekevät vaan ja nopeasti. Jos joku huomaa sinun virheesi, niin korkeintaan sillon suostut korjaamaan, mutta yrität laskuttaa siitäkin.

 4. Uutta pakkokorttia ja pätevyysvaatimusta pukkaa sitä vauhtia, että kun kaikki tulostais ja laittas kaulaan roikkumaan ei niiden painosta pystyssä pysyisi. Näillä itsensä kipeäksi maksaneilla korteilla ja vuosia kestäneillä korkeakouluilla Suomi kuntoon! Päiväkään ei ole osa rakennusalan toimihenkilöistä ole ollut työmailla.

  HÄVETKÄÄ !

  1. Luotko sinä edes tätä juttua? Tiedätkö mikä on FISE:n virhekortti, tai tiedätkö mikä FISE on ylipäätään?

   Kuinka kehtaat tulla kommentoimaan juttua, lukematta sitä.

   HÄPEÄ!

 5. FISE RALA ym. ovat isojen yritysten pyörittämiä ”virastoja” jotka ovat tehty pelkästään vaikeuttamaan
  pienten yritysten tarjoustoimintaa ja olemassoloa.
  Kilpailun ehtoja ei voi olla esim RALA RY (rekisteröity yhdistys) pätevyys vaan se pitää voida korvata refenesseillä.
  Hävetkää te jotka rahastatte toisten tekemällä työllä tekemällä täysin turhaa
  työtä yhteiskunnalle.

  1. Häpeä sinä, joka et ymmärrä noiden merkitystä. Voit sinä hakea yrityksellesi myös ISO 9001 johtamisjärjestelmän sertifikaattia. Olen kuitenkin täysin varma, että yrityksesi ei täytä toiminnallaan millään tasolla tuon sertifikaatin vaatimuksia.

   Häpeä ymmärtämättömyyttäsi.

 6. Se löytyy ja sen ymmärrän. Niin kuin liikevaihtovaatimukset sekä taloudellinen tilanne ovat
  oikeita vaatimuksia. Lisäksi työmaan vastaavan vaatimukset ovat tärkeämpiä kun yrityksen
  rala yms. vaatimukset. Työmaan henkilökunta tekevät työmaan laadun sekä tuloksen.
  Eli olit väärässä.

  1. Kommenttisi todistaa, että sinä et ymmärrä tuon johtamisjärjestelmän merkitystä, eikä yrityksesi luultavasti noudata sitä.

 7. Suomi täynnä höpöhommaa ja pikkupomoja joilla pätemisen tarve. Kato ku mä täältä kortista luin ja vemppakurssilla istuin viikon mentaliteetilla. Päälle pari epäpätevöitymiskorttia.

  1. Ei niillä korteilla johdeta, vaan niillä opeilla, joita sen suorittamisesta saa. Väitän, että hyvin harvassa rakennusalan yrityksessä esimerkiksi oikeasti tilastoidaan yrityksen toiminnassa tapahtuvia virheitä, joita sitten jälkikäteen analysoitaisiin toiminnan kehittämiseksi.

   Yleensä siellä pyörii tämä hömppähommaa huutava porukka, joka sitten toistelee samoja kalliita virheitä vuodesta toiseen, kehittymisen sijaan.

   Häpeä.

 8. Ihan totta, mainitsee sanan fise, jo alkaa miettiä, mitä kaikkea muuta soopaa voi keksiä tekijöiden riesaksi. Ihmiset lukee diy ja ti-lehtien paskajuttuja, nämä on siellä amkin tenttiknoppien joukossa.

 9. Johtamisoppien mukaan yleensä kerrotaan, miten pitää toimia, kuten RT-korteissa, nämä huuhaat pitäisi kieltää rakentamiskulttuurin turmeltumista edistävinä.

 10. Väärin. Rakennusalan tulisi siirtyä yhä järjestelmällisempään ja paremmin organisoituun toimintaan, se on ainoa tapa parantaa tuottavuutta ja kehittyä. Nythän suurin osa aliurakoitsijoista pyörittää organisaatiotansa vieläkin yhden tai kahden avainhenkilön pään sisällä tapahtuvalla toiminnanohjauksella. Tämä on erittäin haitallista kaikille, jotka joutuvat olemaan tekemisissä tällaisten organisaatioiden kanssa, joka osallisena tai asiakkaana ostamassa.

  Ehkä tähän saadaan muutos 50-vuoden kuluttua kun kaikki vanhan liiton äijät on saatu kuopattua ja tilalle on tullut ihmisiä, joita kiinnostaa oikeasti tehokkuus ja laatu.

  1. Luulet siis. että Igor, Aivor ja Einar ohjaavat toimintaa.

   1. Ei nimellä ole mitään merkitystä. Asenne ja osaaminen ratkaisevat.

 11. Kosteusriskit..

  Mun mielestä on todella huolestuttavaa, että esim. rakennusfysiikkaan ja tulosten analysointiin joka päivä ihan oikeasti kentällä perehtyviä ei oteta kunnolla messiin tällaisiin projekteihin, vaan siellä on Ram.., Vah.. ja vastaavat. Nyt jo havaittavissa kuinka isojen piirileikki repii näistä tämän kaltaisista kortistoista tutkimuksista väkisin massia, keksii pelisäännöt, koska jokainen inssi vaatii näissä tietäjätoimistoissa palkkansa. Tuloksesta on tullut v**tumainen pelote kasvaa vaikk väkisin. Keksitään rahoitus vaikka ministeriön kautta. Digitalisaatio on vain valitettavasti mahdollistanut sen, että monella pienemmällä mittausfirmalla on jo monesta asiasta paljon enemmän dataa, kun näillä.

  1. Ymmärrät varmaan, että Rambol ja Vahanen työskentelevät päivittäin näiden asioiden parissa. Heille soitetaan silloin kun asioita täytyy selvittää ja kun työmaalla tai kiinteistönpidossa on epäonnistuttu.

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat