Google rakennuttaa Haminaan 600 miljonaan euron palvelinkeskuksen – ”Voi olla, että tulee lisääkin”, sanoo tehtaanjohtaja

”Sen takia olemme niin innostuneita”, palvelinkeskusta seitsemän vuotta johtanut Arni Johnsson sanoo HS:lle.

Kuva: Seppo Solmela IS

Hakukoneyhtiö Google aikoo rakentaa uuden palvelinkeskuksen Haminaan. Rakennusvaiheen arvioidaan kestävän kaksi vuotta.

Uusi keskus sijaitsee yhtiön palvelinkeskusalueella Summan vanhan paperitehtaan tontilla. Investoinnin kokonaisarvo on noin 600 miljoonaa euroa.

Googlella on alueella ennestään jo palvelinkeskus, joka avattiin 2009. Alue työllistää tällä hetkellä noin 300 ihmistä sekä suoraan että välillisesti.

Ennen nyt julkistettua uutta investointia Googlen investoinnit palvelinkeskukseen ovat olleet vuoden 2009 jälkeen 800 miljoonaa euroa.

Laajentuminen voisi jatkua tulevaisuudessa

Googlen Haminan palvelukeskuksen johtoja Arni Johnsson kertoo HS:lle, että yhtiön laskelmien mukaan investoinnin arvosta 40–60 prosenttia kohdistuu suomalaisiin palveluihin ja tuotteisiin.

Palvelukeskuksen itäpuolelle tulevan laajennuksen yhteydessä valmistellaan aluetta myös sille, että laajentuminen tulevaisuudessa voisi yhä jatkua.

”Sen takia olemme niin innostuneita”, Haminan palvelinkeskusta seitsemän vuotta johtanut islantilainen Johnsson kertoo.

Hän painottaa kuitenkin sitä, että Googlen omistajayhtiö Alphabet ei ole tehnyt mitään päätöksiä mahdollista jatkolaajentumista.

”Voi olla, että tulee lisääkin, mutta ei ole tietenkään mitään lupauksia.”

Google valitsee sijainnin yli 70 muuttujan perusteella

Berliinistä puhelimitse tavoitettu Johnsson ylistää haastattelun aikana tämän tästä Haminan kaupungin väkeä ja alueen osaavaa työvoimaa.

”Paikalliset viranomaiset ovat äärimmäisen avuliaita. Meillä on hyvä kommunikaatio ja säännöllisiä tapaamisia.”

Johnsson kertoo Googlen valitsevan palvelinkeskusten sijaintipaikat yli 70 eri muuttujan perusteella.

Haminan valtteja tässä karsinnassa ovat esimerkiksi taitava työvoima, toimivat yhteydet, energiansaanti ja jäähdytys, hän luettelee.

Palvelinkeskuksen laajennusosaan tarvitaan Johnssonin arvion mukaan 40–60 uutta vakituista työntekijää.

Määrä tarkentuu rakennushankkeen aikana.

”Kokonaisuudessaan meillä on töissä vilkkaimpina aikoina 800 henkeä”, Johnsson kuvaa rakennusvaiheen aikaista työvoiman määrää silloin kun rakennustyöt alihankintatöineen ovat vilkkaimmillaan.

”Vahvistaa digitaalista infrastruktuuria”

Viime vuonna Google allekirjoitti kolme uusiutuvan energian hankintasopimusta kolmen suomalaisen tuulipuiston kanssa, yhteiskapasiteetiltaan 190 megawattia.

”Pelkästään Googlen aiemmin tekemät investoinnit palvelinkeskukseen ovat luoneet vuotuisesti keskimäärin 1 600 työpaikkaa ja tuottaneet yhteensä 660 miljoonan euron taloudelliset vaikutukset Suomeen”, Googlen maajohtaja Antti Järvinen sanoo yhtiön tiedotteessa.

”Googlen mittava palvelinkeskusinvestointi on hieno uutinen ja osoitus vakaasta ja kilpailukykyisestä toimintaympäristöstä”, työ- ja elinkeinoministeriön kansliapäällikkö Jari Gustafsson sanoo.

”Investointi vahvistaa Suomen digitaalista infrastruktuuria. Datakeskusten määrän positiivinen kehitys Suomessa yleisemminkin korostaa tarvetta huolehtia osaamisestamme, uusiutuvan energian saatavuudesta sekä tietoliikenneyhteyksien vahvistamisesta ja monipuolistamisesta.”

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Google rakennuttaa Haminaan 600 miljonaan euron palvelinkeskuksen – ”Voi olla, että tulee lisääkin”, sanoo tehtaanjohtaja”

Vastaa