Haahtela ennustaa hintoihin maltillista laskua kevään nousun jälkeen

Tarjoushinnat ovat nyt historiallisesti ennätyksellisen korkeita, mutta taite on jo Haahtelan mukaan tapahtumassa.

Talonrakentamisen kustannukset ovat nousseet kevään aikana pari prosenttia, kertoo Haahtelan tuore hintaindeksi.  Erityisesti puutavara on nyt kallistunut.

Rakennusmateriaaleja saa nyt hyvin markkinoilta. Esimerkiksi teräsbetonielementtien toimitusajat ovat lyhentyneet jopa pariin kuukauteen.

Rakentamisen työllisyysaste on erittäin korkealla tasolla ja ammattitaitoisen henkilökunnan rekrytointivaikeudet muodostavat yhä esteen rakentamisen ja rakennusyritysten kasvulle. Ulkomaisen työvoiman osuus on pysynyt aiemmalla tasolla keskittyen pääkaupunkiseudulle ja muutamiin kasvukeskuksiin.

Asuntojen tarjonnan lisääntyminen aiheutti rakennustuotantoon voimakkaan kysynnän kasvun ja talonrakentamisen hintatason kasvun kansantalouden yleistä hintojen kasvua selvästi nopeammaksi. Pääkaupunkiseudulla talonrakentamisen tarjoushinnat ovat nousseet 2010 vuodesta vuoden 2019 alkuun asti yli 40 prosenttia. Pelkästään viime vuonna nousua oli noin 7 prosenttia.

Tarjoushinnat ovat nyt historiallisesti ennätyksellisen korkeita ja kokonaisurakkamuotoisia tarjouksia on vaikea saada. Myöhäissyksyllä ne alkavat Haahtelan ennusteen mukaan maltillisesti laskea rakentamisen määrän vähentyessä, tuotantokapasiteetin vapautuessa ja rakennusyritysten tarjoushalukkuuden kasvaessa. Ensi vuonna suunta jatkuu, kun rakentamisen määrä vähenee edelleen. Maailman talouteen vaikuttavien uhkakuvien realisoituessa tarjoushintojen aleneminen voi olla merkittävää.

Rakentaminen keskittyy edelleen pääkaupunkiseudulle ja suuriin kasvukeskuksiin. Osassa Suomea rakennetaan hyvin vähän. Näillä alueilla hintatason muutokset ovat Haahtelan mukaan vähäisiä, ellei jokin suuri paikallinen kohde muuta tilannetta.

Haahtelan hintaindeksi pisteluku maan kalleimmalla alueella Helsingissä, Espoossa ja Vantaalla oli tammikuussa 103. Toukokuussa se oli 105. Haahtela ennustaa, että indeksi laskee syyskuussa tasolle 104 ja ensi vuoden tammikuussa tasolle 103.

Perjantaina ilmestyy Raklin pääkaupunkiseudun suhdannekatsaus, jossa on Rapalin näkemys tarjoushintojen kehityksestä.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Haahtela ennustaa hintoihin maltillista laskua kevään nousun jälkeen”

Jätä kommentti