Lujatalo rakentaa Muhokselle koulun yhteistoiminnallisella kvr-urakalla

Muhoksen uuden lukion rakentaminen käynnistyi kesäkuussa. Suunnittelussa ja rakentamisessa pilotoidaan yhteistoiminnallista kokonaisvastuu- eli kvr-urakkaa. Rakennushankkeen toteutuksesta vastaava urakoitsija valikoitui yhteisissä työpajoissa, joissa samalla sovittiin hankkeen tavoitteista.

Kuva: Arkkitehtitoimisto Avario

”Hankintalain neuvottelumenettely antaa mahdollisuuden hakea julkisiin rakennushankkeisiin paras mahdollinen porukka. Osallistavien työpajojen avulla pystyimme arvioimaan tarjoavan organisaation kompetenssia ja yhteistoiminnallista kyvykkyyttä”, Muhoksen tekninen johtaja Mikko Kari sanoo tiedotteessa.

Neuvottelu- ja tarjouskierroksille osallistui kolme palveluntarjoajaa. Toteutusvaiheen sopimus solmittiin toukokuun lopussa Lujatalon kanssa. Rakennustyöt nykyisen koulun vieressä alkoivat kesäkuussa. Uusi lukio 170 oppilaalle valmistuu syyslukukauden 2020 alkaessa. Hankkeen kokonaislaajuus on noin 3000 bruttoneliötä ja kustannusarvio 6,7 miljoonaa euroa.

Yhteistoiminnallinen kvr-urakkamalli on uusi vaihtoehto julkisten rakennushankkeiden toteuttamiseen.

”Elinkaari- ja allianssimallit ovat hankalasti sovitettavissa pieniin tai keskisuuriin julkisiin hankkeisiin. Alalla on ehdottomasti tilausta toimintamallille, jossa hanketta kehitetään yhdessä ja työmaaosaaminen saadaan mukaan alkumetreistä alkaen”, Kari kertoo.

”Rahaa ei varmastikaan tule lisää, mutta meillä on silti mahdollisuuksia parantaa julkisten rakennushankkeiden laatua ja samalla käyttäjien ja kansalaisten kokemusta niistä”, sanoo toteutusmallin kehittänyt rakennuttajakonsultti Ari-Matti Jänkälä A-Insinööreistä.

Muhoksella myös opettajat ja oppilaat ovat olleet alusta asti tiiviisti mukana uuden koulurakennuksen suunnittelussa. Sidosryhmien myönteiset kokemukset ja mielikuvat ovat yksi tavoitteista Muhoksen uuden lukion rakentamisessa.

Hankkeen avaintulosalueisiin lukeutuu muun muassa rakennusmateriaalien kierrättäminen. ”Seuraamme rakennushankkeessa tuotettua jätemäärää ja sen uudelleenkäyttöastetta. Tavoitteena on, että 70 prosenttia jätteestä hyödynnetään uudelleen”, Kari kertoo.

 

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Lujatalo rakentaa Muhokselle koulun yhteistoiminnallisella kvr-urakalla”

Vastaa