Kokeile kuukausi maksutta

Vastuu rakennusvirheistä sälytetään pääurakoitsijalle, kaavamonopoli säilyy kunnilla

Hallitusohjelmassa linjataan maankäyttö- ja rakennuslain uudistusta.

Hallitus kasvattaa pääurakoitsijan vastuuta. Kuva: Akseli Valmunen / HS

Maankäyttö- ja rakennuslain uudistus viedään hallitusohjelman mukaan loppuun parlamentaarisessa valmistelussa.

Uudistuksen päätavoitteita ovat hiilineutraali yhteiskunta, luonnon monimuotoisuuden vahvistaminen sekä rakentamisen laadun parantaminen ja digitalisaation edistäminen.

Tämä artikkeli on tarjolla vain Rakennuslehden tilaajille

Tätä artikkelia on kommentoitu 6 kertaa

6 vastausta artikkeliin “Vastuu rakennusvirheistä sälytetään pääurakoitsijalle, kaavamonopoli säilyy kunnilla”

 1. No pääurakoitsijalla vastuu on nytkin pääosin ollut. Grynderillä on aina kaikki vastuu. Jos pääurakoitsijalla on urakka ja aliurakoitsijoita, vastuu on pääurakoitsijalla. Samoin, jos tilaajarakennuttaja on hankkinut suoraan sivu-urakoitsijoita, sivu-urakat on alistettu pääurakoitsijalle ja vastuu siis pääurakoitsijalla. Vastuu virheistä on em. tapauksissa siis pääurakoitsijalla. Tältäkin vastuuosin hallitusohjelma on tyhjänpäiväistä löpinää. Juuri mikään ei siis muutu.

 2. Täsmällisemmin sanottuna virheellisen kohteen myyjä on vastuussa, pääurakoitsijan on helppo luistaa vastuusta, samoin kuin grynderinkin.

 3. Tässä ollaan sysäämässä vastuuta myös suunnitteluvirheistä pääurakoitsijalle, vaikkei suunnittelu edes kuulu pääurakoitsijan tehtäviin.

  Pääurakoitsija ei ole tällä hetkellä vastuussa alistettujen sivu-urakoitsijoiden tekemistä virheistä. Lähinnä se on velvoite valvoa alistettujen urakoitsijoiden aikatauluja.

  Kyseisen lainvalmistelun laadusta voisi ottaa vaikka sellaisen esimerkin esille, että siellä ihan oikeasti esitetään uutena asiana että urakoitsija kantaisi vastuun myös omien aliurakoitsijoidensa työstä.

  1. Suunnittelematon työmaa on kyllä aivan tyypillistä pääurakoitsijallekin, mitäpä sitä turhia stressaamaan.

 4. Ei grynderi millään vastuustaan pääse
  Ja suunnitemat ovat grynderin teettämiä. Vastuu kuuluu silloin ilman muuta tältäkin osin grynderille. Mutta entä monimutkaisesss urakassa? Miksi pääurakoitsija ottaisi järjettömän korjausvastuun?

 5. Tietenkin sen takia, että urakkaohjelmassa ja sopimuksessa on vakuudet, ei kai kukaan rakennuttaja niin pöljä ole, ettei takuuta vaadi.

Viimeisimmät näkökulmat