Kokeile kuukausi maksutta

Puukerrostaloja tulossa lähivuosina 200 lisää – ministeriö ohjeistaa paloturvallisuudesta

Yli kaksikerroksissa puukerrostaloissa automaattinen sammutusjärjestelmä on pakollinen.

Puurakentamisen neliömäärä on lisääntymässä viime vuoteen verrattuna. Kuva Pekka Elomaa

Puun käyttö kasvaa suomalaisessa kerrostalorakentamisessa. Rakennustutkimus RTS:n teettämän kyselyn mukaan kunnat arvioivat, että yli kaksikerroksisia puukerrostaloja rakennetaan lähivuosina lisää noin kaksisataa. Tämä on kaksinkertainen määrä verrattuna koko 2010-luvulla rakennettuihin puukerrostaloihin.

”Puukerrostalojen paloturvallisuuteen on kiinnitetty erityistä huomiota. Vuoden 2018 alusta tuli voimaan uusittu asetus rakennusten paloturvallisuudesta. Uudistuksella muun muassa laajennettiin puukerrostalojen käyttötarkoituksia ja helpotettiin suojaamattoman massiivisen puun käyttöä puukerrostalojen sisäpinnoissa”, ympäristöministeriön puurakentamisen ohjelman vetäjä Petri Heino sanoo tiedotteessa.

Yli kaksikerroksisiin kerrostaloihin, joiden kantavat rakenteet ovat puuta, on pakollista rakentaa automaattinen sammutusjärjestelmä.

”Automaattinen sammutusjärjestelmä voi olla joko perinteinen sprinklerijärjestelmä tai vähemmän vettä käyttävä vesisumujärjestelmä. Se laukeaa 60–70 asteessa ja välittää samalla hälytyksen hätäkeskukseen”, paloturvallisuussuunnittelija ja EU-komission paloasiantuntijaryhmän jäsen Esko Mikkola kertoo.

Määräyksillä turvaa

Sammutusjärjestelmän ja hätäkeskukseen menevän hälytyksen lisäksi puurakenteisten kerrostalojen kantava runko tulee suojata palolta. Tarkkoja paloturvallisuusmääräyksiä on ministeriön mukaan kehitetty entisestään, kun kerrosluku on kasvanut ja käyttötarkoitukset laajentuneet.

Yksi- ja kaksikerroksisissa puurakenteisissa rakennuksissa automaattista sammutusjärjestelmää ei vaadita, koska poistuminen matalista rakennuksista on korkeampia rakennuksia helpompaa.

”Yli kaksikerroksissa puukerrostaloissa ei ole ollut vakavia palo-onnettomuuksia Suomessa. Sprinklerijärjestelmä on sen sijaan sammuttanut joitakin tulipalojen alkuja. Käytäntö on osoittanut, että automaattinen sammutusjärjestelmä moninkertaistaa kerrostalojen henkilöturvallisuuden”, Mikkola toteaa.

Suomessa paloturvallisuudessa lähtökohtana on paitsi ihmishenkien myös kiinteistön turvaaminen. Siksi yli kaksikerroksilta puurakenteisilta taloilta vaaditaan käytännössä tuplasuojaus, joka perustuu sekä rakenteeseen että teknisiin laitteisiin eli sprinklaus- ja paloilmoitinjärjestelmiin.
Ympäristöministeriön puurakentamisen ohjelman yhtenä tehtävänä on huolehtia siitä, että puukerrostalorakentamiseen liittyvät paloturvallisuusmääräykset pysyvät ajan tasalla puurakentamisen lisääntyessä.

Tätä artikkelia on kommentoitu 5 kertaa

5 vastausta artikkeliin “Puukerrostaloja tulossa lähivuosina 200 lisää – ministeriö ohjeistaa paloturvallisuudesta”

  1. Sprinklaus pakolliseksi myös betonikerrostaloihin. Miksi niiden paloturvallisuudesta saadaan tinkiä? Palokuolemat johtuvat pääsääntöisesti irtaimistopaloista, joiden tehokkainen hallintakeino on automaattinen sammutusjärjestelmä.

  2. Kivitaloon on määrättävä varmuuden vuoksi betoniset huonekalut.

  3. Nyt mennään valtion toimesta lamppu kirkkaana hiilinielu edellä maailmaa pelastaen, aasina aasin jälkiä.

  4. Kun sprinklerit laukeavat niin mikä on kustannusvaikutus l. kohde purettava runkopuhtaaksi. Mitenkä vakuutusyhtiöt suhtautuvat?

  5. Ei etappisioille ole tullut mieleen, miksi markkinoilla ei ole muita vähemmän älyttömiä palontorjuntamenetelmiä kuin sprinklaus, sama kuin takapuolta yritettäisiin puhdistaa toholla.

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat