Kokeile kuukausi maksutta

Handelsbanken ennustaa talouskasvuksi 1,5 prosenttia – taantuma vältetään keskuspankkien ansiosta

Handelsbanken odottaa Suomen talouskasvun hidastuvan lähivuosina ja kasvavan tänä vuonna 1,5 prosenttia.

Ensi vuonna kasvu hidastuu pankin arvion mukaan 0,9 prosenttiin.

”Suomi ei ole pysynyt immuunina globaalin teollisen suhdanteen heikentymiselle, ja keskeiset barometrit varoittavat varsin haasteellisista olosuhteista loppuvuoden aikana”, Handelsbankenin pääekonomisti Tiina Helenius kirjoittaa pankin tiedotteessa.

”Ulkomaankaupan kasvuvaikutus jääkin Suomelle vaatimattomaksi.”

Tunnelmia ovat Handelsbankenin mukaan painaneet maailmanpolitiikan jännitteet ja kauppakiistat sekä Kiinan talouskasvun hidastuminen. Kotimainen kysyntä heikentyikin jo alkuvuodesta ja kotitalouksien kulutuksen kasvu hidastui tuntuvasti.

”Huolet eivät ole täysin katteettomia, sillä työllisyyden kasvu on kevään ja kesän aikana hiipunut. Ennustamme työttömyysasteen käyvän tänä ja ensi vuonna pohjalla ja nousevan hienoisesti vuonna 2021”, Helenius sanoo.

Maailmantalouden kasvu on sakannut pankin mukaan maidenvälisten suhteiden kiristyessä.

Tällä hetkellä taloutta ajaa politiikka, erityisesti Yhdysvaltain ja Kiinan kauppasota sekä brexit, Handelsbanken arvioi. Kiinan kysynnän heikentyminen on vaikuttanut maailmankaupan ja globaalin teollisuussuhdanteen hiipumiseen.

”Vaikka maailmantalouden kasvuvauhti hidastuu, emme usko globaaliin taantumaan, koska keskuspankit ovat hyvissä ajoin ryhtyneet torjumaan negatiivisia kasvuriskejä elvyttävämmällä rahapolitiikalla”, pankki kirjoittaa.

”Vaikka suhteellisen vahva työllisyys ja kotitalouksien tulojen kasvu tukevat kasvua, kansainvälisen kaupan ja globaalin kysynnän ongelmat heikentävät euroalueen kasvua vuosina 2019-21.”

Näkymiin vaikuttaa merkittävästi pelko sopimuksettomasta brexitistä. Handelsbanken kuitenkin ennustaa parlamentin löytävän keinot sen välttämiseksi.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Handelsbanken ennustaa talouskasvuksi 1,5 prosenttia – taantuma vältetään keskuspankkien ansiosta”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat