Ammattikoulun käyneen yleisin palkka on 2 300 euroa kuukaudessa – vaihtelu on suurta

Ammattikoulun käyneiden kokoaikatyön yleisin kuukausiansio oli viime vuonna 2 300 euroa. Miesvaltaisilla aloilla kuten rakentamisessa ansiot ovat usein tätä enemmän.

Ammattikoulun käyneet miehet ansaitsevat paremmin kuin naiset.

Rakennus- ja kuljetustyöntekijät, eri alojen korjaajat ja asentajat, paperi- ja metallialan työntekijät sekä siivous- ja varastotyöntekijä ovat tyypillisiä ammattikoulutettujen aloja. Enemmistö ammattikoulun käyneistä on palvelu- ja myynti sekä hoitoalan työntekijöitä.

Johtajina ammatillisen koulutuksen suorittaneista palkansaajista työskenteli vain neljä henkilöä tuhannesta.

Kokonaisansiot sisältävät peruspalkan lisäksi kaikki palkanlisät, ylityöansiot ja luontoisedut, mutta eivät tulospalkkioita tai lomarahoja. Kokonaisansioista ei ole vähennetty veroja tai muita maksuja.

Tilastokeskuksen palkkarakennetilastosta ilmenee, että miesvaltaisuus nostaa ansioita. Mitä suurempi osuus ammatillisen koulutuksen tutkinnon suorittaneista oli miehiä, sitä suurempi ansiotaso tutkinnon suorittaneilla palkansaajilla oli.

Esimerkiksi Isännöinnin ammattitutkinnon suorittaneilla kokonaistuntiansion mediaanipalkka oli noin 21 euroa tunnissa, mutta kotityö- ja puhdistuspalvelujen perustutkinnon suorittaneilla se oli vain noin 12 euroa. Paras, hieman yli 25 euron mediaanipalkka oli lentokoneasentajilla.

Palkkarakennetilasto kuvaa julkisen sektorin ja yksityisellä sektorilla yli viiden hengen yrityksissä työskenteleviä palkansaajia

 

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Ammattikoulun käyneen yleisin palkka on 2 300 euroa kuukaudessa – vaihtelu on suurta”

Jätä kommentti