Kokeile kuukausi maksutta

Entisen työvoimatoimiston paikalle ”Helsingin ensimmäinen hybridirakennus”

Senaatti-Kiinteistöt järjesti tontinluovutuskilpailun Haapaniemenkatu 4:ssä sijaitsevasta tontista.

Voittajaksi Skanskan ja Anttinen Oiva Arkkitehtien ehdotus Vannas.

Haapaniemenkadulla Helsingin Kalliossa on aiemmin sijainnut 1970-luvulla rakennettu valtion virastotalo. Se purettiin vuonna 2017. Rakennuksessa on sijainnut muun muassa työvoimatoimisto.

Kilpailun tavoitteena oli löytää tontin käytölle uusi kaupunkikuvallisesti ja arkkitehtonisesti korkeatasoinen, toteuttamiskelpoinen ratkaisu sekä sille toteuttaja ja uusi omistaja. Kilpailun voittaneen suunnitelman pohjalta valmistellaan tontille asemakaavan muutos.

Liike- ja toimistotilaa, hotelli ja asuntoja

Kilpailun voittajaksi tuomaristo valitsi Skanskan ja Anttinen Oiva Arkkitehtien ehdotuksen nimeltä Vannas. Kilpailun tuomaristo koostui Senaatin, Helsingin kaupungin ja Suomen arkkitehtiliiton edustajista.

”Voittanut ehdotus kunnioittaa alueen arvokasta arkkitehtuuria uudella komealla tavalla. Ehdotus on myös tuore tulkinta alueen toiminnallisesta luonteesta. Hienoa että juuri Vilhonvuoreen ollaan saamassa Helsingin ensimmäinen hybridirakennnus”, kehuu Vannas-voittajaehdotusta kilpailun tuomaristossa ollut Helsingin kaupungin kaavoitusarkkitehti Perttu Pulkka.

Hybridirakennukseksi kutsutaan tiedotteessa rakennusta, jossa liiketilaa, toimistoa, hotelli ja asuntoja.

Vannas-konseptin lähtökohtana on luoda Haapaniemenkatu 4:stä keskeinen osa sosiaalisesti, kulttuurisesti ja toiminnallisesti tiivistä urbaania aluetta, joka elää 24/7. Vannas tarjoaa Senaatin tiedotteen mukaan vaihtoehtoisia asumisratkaisuja, joustavia ja monimuotoisia tulevaisuuden työskentelytiloja sekä urbaaneja elämyksiä ja palveluita kaikille kaupunkilaisille.

”Korttelitasolla on kehitetty uudenlainen asumisen, työnteon ja viihtymisen yhdistävä malli, jossa tuodaan asukkaille erilaisia palveluja ja ratkaisuja arkielämään, kulttuuriin ja työskentelyyn liittyen”, tiedotteessa luvataan.

Skanskan tiedotteen mukaan yhtenäisessä rakennuskokonaisuudessa on punatiilinen toimisto-, liiketila- ja hotellirakennus, jonka päälle nousee asuntoja.

”Käytimme kilpailuedotuksemme kokonaisuuden suunnittelussa apunamme palvelumuotoiluyritys Hellonia. Hellonin toteuttamien haastattelujen avulla muodostettiin näkemyksiä siitä, mitä alueella asuvat ja siellä toimivat ja liikkuvat toivovat korttelilta ja sen palveluilta. Nämä näkemykset toimivat suunnittelun lähtökohtina”, kertoo johtaja Antti Nousiainen Skanska CDF:stä.

”Tavoitteenamme on käynnistää arviolta puolitoista–kaksi vuotta kestävä kaavaprosessi mahdollisimman pian. Hankkeen rakentaminen voisi käynnistyä vuoden 2021 lopussa, jos pääsemme tavoitteeseemme”, Nousiainen arvioi.

Kilpailuun saatiin yhdeksän ehdotusta.

”Edelleen jatkuvat muutokset valtion organisaatioissa, uudet työnteon tavat ja tehokkaat tilaratkaisut vähentävät valtion tilatarpeita, mistä myös tämän tontin kehittämisen ja myynnin lähtökohta kumpuaa. Vielä muutama vuosi sitten tontille oli suunnitteilla uusi valtion virastotalo”, Senaatin kiinteistökehitys ja -myyntiyksikön johtaja Mauri Sahi sanoo.

Tätä artikkelia on kommentoitu 3 kertaa

3 vastausta artikkeliin “Entisen työvoimatoimiston paikalle ”Helsingin ensimmäinen hybridirakennus””

 1. Helsingin ensimmäinen hybridi on hieman liioittelua. Kantakaupungissa on monta rakennusta, jossa on autohalli, liiketilaa, toimistoa, kirkkoa ja asuntoja. Lisäksi on Kamppi, Tripla, Lauttis ja Redi. Jos tuollaisia julistuksia laukoo, tulisi olla perusteita oikean hybridin määrittelylle.

 2. Tämä onkin enemmän kohteiden puffaussivusto.

 3. Minkähänlaisia ’lehmäkauppoja’ Senaatti-kiinteistöt on tehnyt ja tulee vielä tekemäänkään… vahtiiko kukaan veromarkkojemme käyttöä ?

  Jutussa mainittiin, että paikalta puretussa rakennuksessa – Haapaniemenkatu 4 ?, olisi toiminut aikoinaan työvoimatoimisto ; eikös talossa pitänyt ’päämajaa’ myös ns. RAKH eli Rakennushallitus eli rakennus-
  tietämyksen ylin valtiomahti, joka rakennutti ko. virastotalon 70 – luvulla… talon ulkokuorihan ”kulta”pellitettiin heti uutena, kun kuulemma pesubetonipinta oli torso eikä olisi kestänyt pakkasia…..ei ollut sitten koko talolla uusiokäyttöä, jos se jo nyt on pitänyt purkaa , elikkä elinkaariajattelu on täysin linjassa valtion muiden nykyprojektien kaa … no hyvä sentään, että erilaiset kosteusmittaus-/ homekoirakonsultit ja purkufirmat ovat pärjänneet !!
  ps.
  RAKH= nykyinen SENAATTIKIINTEISTÖT??

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat