Kokeile kuukausi maksutta

Helsingin Kumpulaa odottaa mullistus: suunnitteilla asuntoja 1400 ihmiselle, arkkitehtuurikilpailu päätökseen

Kumpulanmäen arkkitehtuurikilpailun voittaja on valittu. Kilpailun voittaja on Schauman & Nordgren Architectsin, Masu Planningin ja Schauman Arkkitehdit Helsingin suunnitelma Kaupungin porteilla – Tiedon portailla.

Arkkitehtuurikilpailun voittaja on nimeltään Kaupungin porteilla – Tiedon portailla. Havainnekuva: Schauman & Nordgren Architects, Masu Planning ja Schauman Arkkitehdit Helsinki

Arkkitehtuurikilpailu koski Pietari Kalmin kadun ja Kustaa Vaasan tien välistä rinnealuetta. Senaattikiinteistöjen, Helsingin Yliopistokiinteistöjen ja Helsingin kaupungin järjestämässä kilpailussa haettiin suunnitelmaa, jossa on mukana asuinrakennuksia sekä toimi- ja liiketiloja.

Voittajasuunnitelma perustuu neljään umpikortteliin, jotka jatkavat kampuksen nykyistä koordinaatistoa kohti Kustaa Vaasan tietä ja porrastuvat kadun varressa. Materiaaleina käytetään ainakin tiiltä ja puuta.

Ehdotuksen pohjalta Kumpulanmäelle rakennetaan uusia asuntoja noin 1 400 uudelle asukkaalle. Lisäksi alueelle on tulossa päiväkoti, toimistotiloja, lähikauppa ja muita liiketiloja.

”Aktiiviset kivijalkatilat ja terassoidut kaupunkiaukiot Kustaa Vaasan tien varrella luovat kiinnostavan jalankulun yhteyden kampuksen ja kadun välille”, suunnitelmaa luonnehditaan hankkeen tiedotteessa.

Suunnitelma-alueella Helsingin yliopiston 2000-luvun alussa valmistuneen kampuksen ja kaupungin keskeisen sisääntuloväylän välissä on nyt metsikköä ja jyrkkä, talvisin liukas kävelytie bussipysäkiltä yliopistokampukselle.

Rinteeseen tehtävän täydennysrakentamisen tavoitteena on yhdistää nykyisellään muusta kaupungista erillään oleva kampus paremmin ympäröivään kaupunkirakenteeseen uusien toimintojen ja työpaikkojen myötä.

Seuraavaksi Kumpulanmäelle laaditaan asemakaava voittajatyön pohjalta. Tavoitteena on tuoda asemakaavaehdotus kaupunkiympäristölautakunnan käsittelyyn syksyllä 2020.

Lopullisesti asemakaavasta päättää kaupunginvaltuusto.

Tätä artikkelia on kommentoitu kerran

Yksi vastaus artikkeliin “Helsingin Kumpulaa odottaa mullistus: suunnitteilla asuntoja 1400 ihmiselle, arkkitehtuurikilpailu päätökseen”

  1. Oli jo aikakin. Turhaan jätetään pöhelikköä talojen ja kadun väliin.

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat