Kansanedustaja Terhi Koulumies haluaa lopettaa Helsingin vuokra-asunnoilla kikkailun: Heka-asuntojen ei pitäisi säilyä suvussa

Kokoomuksen kansanedustaja ja Helsingin kaupunginvaltuutettu Terhi Koulumies on jättänyt eduskunnalle lakialoitteen, joka estäisi kaupungin vuokra-asuntojen luovuttamista perheenjäsenille.

Kaupungin Heka-talo Katajanokalla. Kuva: Juhani Niiranen / HS

Tällä hetkellä laki mahdollistaa sen, että päävuokralainen siirtää vuokra-asuntonsa vuokraoikeuden ilman erillistä lupaa vuokranantajalta. Vuokraoikeuden voi siirtää puolisolle, vanhemmilleen tai perheeseen kuuluvalle lapselle.

Tämähetkisen lain mukaan on siis mahdollista, että yksittäinen suku pitää hallussaan hyvällä paikalla sijaitsevaa kaupungin vuokra-asuntoa jopa vuosikymmeniä siitä huolimatta, että vuokra-asuntoja hakee jatkuvasti valtava määrä pienituloisia helsinkiläisiä.

Ainoastaan asunnonhakijat käyvät läpi tarveharkinnan ja heidän tulo- ja varallisuustasonsa selvitetään. Jos vuokraoikeuden haltija siirtää vuokraoikeuden lähisukulaiselleen, näitä ei tarkasteta uudelta vuokraoikeuden haltijalta.

Koulumies kertoo saaneensa kipinän lakialoitteeseen luettuaan HS:n artikkelin Hekan vuokra-asuntojen siirto-oikeuksista.

”Asunnot ovat verovaroin tuettuja ja on tärkeää, että tuki kohdistetaan sitä tarvitseville oikeudenmukaisemmin”, Koulumies sanoo.

Vuoden 2018 aikana asuntohakemusten määrä Hekan asuntoihin on kasvanut yli 10 000 hakemuksella edellisvuoteen verrattuna. Hekan asuntoja uusille hakijoille välitetään vuosittain noin 2 000–3 000 ja vuokraoikeuden siirtoja tapahtuu noin 200–250.

Helsingissä kaupungin vuokra-asuntoja ei voi jonottaa, vaan asunnot jaetaan tarveharkinnan perusteella. Koulumiehen mukaan kaupungin asuntotoimiston pitäisi tehdä tarveharkintaa myös niissä tapauksissa, kun vuokraoikeutta siirretään lähisukulaiselle.

Voimassa oleva laki vuokraoikeuden siirrosta on yksiselitteinen. Se on kirjattu asuinhuoneiston vuokrausta koskevan lain 45. pykälään:

”Vuokralainen saa ilman vuokranantajan lupaa siirtää vuokraoikeuden huoneistossa asuvalle puolisolleen, perheeseen kuuluvalle lapselle tai jommankumman puolison vanhemmalle, jollei vuokranantajalla ole perusteltua syytä vastustaa vuokraoikeuden siirtoa.”

Tätä artikkelia on kommentoitu 2 kertaa

2 vastausta artikkeliin “Kansanedustaja Terhi Koulumies haluaa lopettaa Helsingin vuokra-asunnoilla kikkailun: Heka-asuntojen ei pitäisi säilyä suvussa”

  1. Jospa nämä Heka asunnot edes vuokrattaisiin helsinkiläisille, nyt syntyperäinen helsinkiläinen jää maahanmuuttajien, pakolaisten ja muualta Suomesta muuttavien jalkoihin

  2. verovaroin ei tueta näitä asuntoja. Jospa kansanedustaja ottaisi selvää ensin asioista ennen kuin kirjoittelee mielipiteitään mihinkään

Vastaa