Kokeile kuukausi maksutta

Loviisa kaavailee isoa uutta asuinaluetta meren rannalle – kaavassa myös kelluvia taloja

Loviisan kaupunki tuo 7.2.–9.3.2020 julkisesti nähtäville vastavalmistuneen kaavaehdotuksen meren rannalla sijaitsevasta uudesta Kuningattarenrannan asuinalueesta.

Loviisan Kuningattarenrantaan on kaavailtu myös kelluvia asuntoja ja kelluvaa uimalaa. Kuva: Bluet/Loviisan kaupunki/kaupunkisuunnitteluosasto

Kuningattarenranta on Loviisan taajama-alueen itäosaan, Loviisanlahden itärannalle suunniteltu nykyaikainen asuinalue yli 500 asukkaalle. Kaavalla tuetaan olemassa olevan kaupunkirakenteen kehitystä voimassa olevan osayleiskaavan (Lotes) mukaisesti. Alueella järjestetään asuntomessut vuonna 2023.

Alueen erityispiirteenä on mahdollisuus monipuoliseen rantarakentamiseen ja kelluvan rakentamisen toteuttamiseen sekä asuinrakentamisessa että kelluvan altaan, sauna- ja ravintolarakennusten toteuttamisen osalta.

Toteutuessaan alue laajentaa kaupungin keskustaa osaksi merellistä Loviisaa ja siitä rakentuu merellinen olohuone keskustan läheisyyteen. Siitä tulee korkealaatuisen asumisen ja palveluiden alue, joka täydentää kaupungin merellisten maisemien tonttitarjontaa. Kuningattarenrannan kaavasuunnitelmassa on huomioitu monipuolinen palvelujen, kuten hotelli- ja kylpyläpalvelujen, toteutus ja siinä on osoitettu ala uinti- ja virkistysmahdollisuuksia lisäävälle kelluvalle uimalalle.

Alueelle on kaavan mukaisesti mahdollista rakentaa asuinkerrostaloja, pientaloja, erilaisia toisiinsa kytkettyjä pientaloja, niin sanottuja townhouse-taloja sekä mahdollisesti pienkerrostaloja. Kaava osoittaa myös vesialueet kelluville asuinrakennuksille venesatamaksi merkityn alueen tuntumaan.

Kaikilla asuinkäytön sallivilla korttelialueilla sallitaan myös vähäinen, häiriötön yritystoiminta.

Loviisanlahden ylittävä silta sitoo toteutuessaan Kuningattarenrannan toiminnot vastarannan historialliseen Alakaupunkiin ja siellä sijaitseviin virkistysalueisiin, kuten paikallisten ja matkailijoiden kesäisin suosimaan Laivasiltaan.

Puurakentamista ja aurinkoenergiaa

Kuningattarenrannan suunnittelussa on pyritty mahdollisuuksien mukaan huomioimaan ja edistämään muun muassa puurakentamista, pieniä omakotitaloja, aurinkoenergian ja hulevesien hyödyntämistä, viherkattoja ja -seiniä, monipuolista ja ekologista viherympäristöä, kevyenliikenteen ja ulkoilun uusien reitistöjen syntymistä sekä asukkaiden yhteisöllisyyttä lisääviä vapaa-ajan- ja harrastetilojen rakentamismahdollisuuksia. Kaava edistää olemassa olevien julkisten liikenneyhteyksien sujuvaa käyttöä.

Erityisiä suojeluarvoja omaava Gröna Udden on 2,8 hehtaarin kokoinen, alueen eteläpäässä sijaitseva vanha, istutettu tammimetsikkö. Kruununrantaa kehitetään ekologisena virkistysalueena.

Asumista historiallisessa ympäristössä

Kruununpolku, Regaalikatu, Kruununranta – Kuningattarenranta tarjoaa asumista kuninkaallisessa ympäristössä. Alueen nimistöllä viitataan Loviisan kaupungin syntyyn ja sen historiaan Ruotsin vallan aikaisena linnoituskaupunkina. Nimensä kaupunki sai Ruotsin kuningatar Lovisa Ulrikan (1720–1782) mukaan.

Loviisanlahti on toiminut tärkeänä vesiyhteytenä 1700-luvun rakennushankkeissa, ja kaupungin menneisyydestä muistuttavan maalinnoitus Bastion Ungernin siluetti yhdistää Kuningattarenrannan alueen historian nykypäivään.

 

Tätä artikkelia on kommentoitu kerran

Yksi vastaus artikkeliin “Loviisa kaavailee isoa uutta asuinaluetta meren rannalle – kaavassa myös kelluvia taloja”

  1. Loviisassa on ennestään tyhjiä asuntoja,eikä uusia rakenneta,keskustassa paljon tyhjijä liikehuoneistoja. Muuttotappiota kun työtarjontaa ei paljon ole.

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat