Kokeile kuukausi maksutta

Rakennusyrityksen toimitusjohtaja tuomittiin sakkoihin työturvallisuusrikoksesta

Pirkanmaan käräjäoikeus on tuominnut rakennusalan yrityksen toimitusjohtajan työturvallisuusrikoksesta sakkorangaistukseen.

Käräjäoikeus tuomitsi yrityksen toimitusjohtajalle 15 päivän sakkorangaistuksen. koska tämä ei ollut riittävällä tavalla organisoinut ja valvonut kirjallisten työturvallisuussuunnitelmien tekoa ja toteutusta.

Aluehallintoviraston tiedotteen mukaan käräjäoikeuden käsiteltävänä ollut työturvallisuusrikos tuli ilmi, kun aluehallintoviraston työsuojelutarkastaja teki 26.9.2017 työsuojelutarkastuksen pirkanmaalaiselle rakennustyömaalle.

Tarkastaja havaitsi, ettei rakenteilla olevan rivitalon katon reunoilla ollut suojakaiteita eikä työntekijöillä ollut turvavaljaita ja turvaköysiä käytössään.

Lisäksi työmaalle ei ollut laadittu putoamissuojaussuunnitelmaa tarkistuskäyntiin mennessä, vaikka se olisi työturvallisuusmääräysten mukaan tullut laatia kirjallisesti ennen rakennustöiden aloittamista.

Käräjäoikeus totesi, että asiassa kuultujen henkilöiden kertomusten perusteella jäi epäselväksi, kuka oli ollut vastuussa putoamissuojaussuunnitelman laadinnasta.

Tästä syystä käräjäoikeus katsoi, että työturvallisuuteen liittyviä tehtäviä ei ollut järjestetty yrityksessä riittävän selkeästi. Tämä on mahdollistanut sen, että putoamissuojaussuunnitelma on jäänyt laatimatta.

Käräjäoikeus totesi vielä tiedotteen mukaan, että koska vahinkoalttiilla rakennusalalla työturvallisuusmääräysten noudattaminen on alalla toimivien yritysten tärkeimpiä velvollisuuksia, ei työnantaja voi vedota työkiireisiin välttyäkseen vastuulta.

Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintoviraston työsuojelun vastuualue korostaa, että mikäli työturvallisuusmääräysten mukaisia tehtäviä ei ole delegoitu kenellekään, on vastuu linjaorganisaatiossa ylimmällä johdolla.

Tätä artikkelia on kommentoitu kerran

Yksi vastaus artikkeliin “Rakennusyrityksen toimitusjohtaja tuomittiin sakkoihin työturvallisuusrikoksesta”

  1. Eikö ollut koordinaattoria rahastamassa?

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat