Kokeile kuukausi maksutta

Katajanokalle puinen hotelli- ja toimistokohde – suunnittelusta kisaa myös ulkomaisia arkkitehtitoimistoja

Katajanokan puusta rakennettavan toimitilan arkkitehtuurikilpailun osallistujat valittu.

Varman Katajanokalla sijaitsevan puisen toimitilan arkkitehtuurikilpailuun osallistuu kuusi arkkitehtitoimistoa.

Kilpailu käynnistyy helmikuussa. Rakennukseen tulee Stora Enson pääkonttorin lisäksi hotelli.

Kutsukilpailuna toteutettavalla kansainvälisellä arkkitehtuurikilpailulla varmistetaan rakennuksen korkea arkkitehtoninen laatu ja hankekokonaisuuden suunnittelun avoimuus.

Kilpailuun kutsuttiin Varman tiedotteen mukaan kansainvälisesti ansioituneita, puurakentamiseen perehtyneitä arkkitehtitoimistoja Suomesta, Pohjoismaista ja Japanista. Toimistot ovat vahvistaneet osallistumisensa.

”Halusimme saada mukaan kunnianhimoisia, luonnonmateriaalin erinomaisesti hallitsevia ja vastuullisesti toimivia arkkitehtitoimistoja, sillä rakennuksesta on tarkoitus tehdä hiilineutraali. Etsimme myös toimistoja, jotka toisivat kilpailuun keskenään erilaisia ehdotuksia. Suomalaisten ammattilaisten lisäksi haimme kansainvälistä näkökulmaa”, Varman kiinteistöistä vastaava sijoitusjohtaja Ilkka Tomperi sanoo.

Arkkitehtikutsukilpailuun osallistuvat seuraavat toimistot:

  • Anttinen Oiva Arkkitehdit, Helsinki, Suomi
  • Arkkitehtitoimisto ALA, Helsinki, Suomi
  • Shigeru Ban Architects Europe, Pariisi, Ranska/Japani
  • Snøhetta, Oslo, Norja
  • PES-Arkkitehdit, Helsinki, Suomi
  • White Arkitekter, Tukholma, Ruotsi.

Arkkitehtuurikilpailun tavoitteena on luoda korkeatasoinen, valtakunnallisesti merkittävään kulttuuriympäristöön sopiva toimitila, joka huomioi myös kaupunkilaisten mahdollisuuden nauttia paikasta ja merellisestä sijainnista.

Kilpailun kaupunkikuvalliset ja kaupunkitilan toiminnalliset tavoitteet on laadittu yhteistyössä Helsingin kaupungin kanssa ja alueelle on valmisteille asemakaavan muutos.

Rakennuksen materiaaliksi varmistunut massiivipuu

Päävuokralaiseksi uuteen toimitilaan tulee Stora Enso, ja rakennuksen materiaalina käytetään Stora Enson massiivipuuelementtejä.

”Uuden rakennuksen suunnittelussa hyödynnetään Stora Enson syksyllä lanseeraamaa toimistorakentamisen konseptia. Uskomme, että tulevaisuudessa yhä suurempi osa toimistorakennuksista tehdään puusta, joka on hyvä valinta niin työntekijöiden hyvinvoinnin kuin ympäristönkin näkökulmasta”, sanoo Stora Enson Wood Products -divisioonan liiketoiminnan kehityspäällikkö Antto Kauhanen.

Toimitilaan tulee vuokrattavaa tilaa yhteensä noin 16 000 neliömetriä. Stora Enson pääkonttorin lisäksi rakennukseen valmistuu tiloja myös muille yrityksille ja palveluntarjoajille. Varman suunnittelee rakennukseen hotellia, ja hotelliyrittäjän haku on käynnistynyt.

”Tavoitteena on saada vuokralaiseksi ympäristö- ja vastuullisuusnäkökulmista laajasti kiinnostunut hotelliyrittäjä, jolle puurakenteinen ja hiilineutraali toimitila olisi arvo itsessään. Rakennukselle on tarkoitus hakea vastuullisuusnäkökulmat laajasti huomioiva LEED Platinum -ympäristösertifikaatti”, Tomperi sanoo.

Kilpailuehdotukset julkaistaan hankkeen tulevalla nettisivulla, jolloin ehdotuksista voidaan käydä myös julkista keskustelua. Kilpailu on tarkoitus saada päätökseen kesäkuun aikana.

Toimitilan suunniteltu valmistumisaika on 2023.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Katajanokalle puinen hotelli- ja toimistokohde – suunnittelusta kisaa myös ulkomaisia arkkitehtitoimistoja”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat