Kokeile kuukausi maksutta

Ikävä yllätys uhkaa rakennustyömaita: raja meneekin kiinni virolaisilta työmiehiltä

Rakennustyömaita uhkaa matkustuskarenssin ulottaminen virolaiseen työvoimaan, vaikka eilen vielä tilanne näytti toiselta.

Rakennusyömailla tapahtuu iso muutos, jos valtaosa .virolaisista lähtee kotiin
Kuuntele juttu

Suomen rajavartiolaitoksen ilmoittaman tuoreimman linjauksen mukaan virolainen työvoima ei voi liikkua rajan yli Suomeen sunnuntaista 22. maaliskuuta alkaen.

Rakennusteollisuus RT:n toimitusjohtaja Aleksi Randellin mukaan päätös luo merkittävän haasteen Etelä-Suomen rakennustyömaille, jos suuri osa virolaisista matkustaa lahden yli eikä pääse palaamaan takaisin Suomeen.

Vielä torstaina vallalla oli käsitys, että Suomen ja Viron välinen työmatkaliikenne voisi jatkua matkustusrajoituksista huolimatta lähes normaalisti ja ilman karensseja kummassakaan päässä.

Rakennuslehden haastattelema Randell kertoi eilen TYö- ja elinkeinoministeriön tulkinnasta, jonka mukaan työmaaliikenne voi jatkua ilman karenssia. Tosin Rajavartiolaitoksen linjauksesta ei ollut silloin varmaa tietoa.

Lue Randellin eilinen haastattelu tästä: ”Vetoamme virolaisiin työntekijöihin, jääkää” – Virolaisten rajakarenssi näyttää poistuneen

Suomen rajavartiolaitos julkaisi kuitenkin myöhään torstai-iltana sisäministeriön päätöksellä uuden ohjeen rajat ylittävästä työmatkaliikenteestä. Tämän mukaan sisärajan ylittäminen on pysyvän työsuhteen perusteella sallittua sunnuntaista alkaen vain Ruotsin ja Norjan rajoilla olevilla luontaisilla työssäkäyntialueilla. Virolaiselle työvoimalle raja sen sijaan menee kokonaan kiinni.

Randellin viesti virolaisille rakennustyöntekijöille on selvä: ”Jos ei ole nyt välttämätöntä tarvetta mennä Viroon ja haluaa jatkaa töitä keskeytyksettä, kannattaa toistaiseksi pysytellä Suomessa.”

”Työmailla tehdään epidemiatilanteessa järjestelyjä, joilla halutaan varmistaa mahdollisimman turvallinen työskentely myös epidemian aikana. Ihmisten pysyminen terveinä ja töiden jatkuminen on niin työntekijöiden kuin yritystenkin yhteinen etu”, Randell toteaa.

Uudellamaalla noin kolmannes talonrakennustyömaiden työntekijöistä on ulkomaalaisia ja heistä valtaosa virolaisia. Näin ollen virolaisten jääminen rajan taa voi synnyttää rakentamisessa nopeasti työvoimapulan ja vaikeuttaa työmaiden toimintaa.

”Rajojen sulkemisella halutaan luonnollisesti hidastaa epidemian leviämistä. Koska epidemia oletettavasti jatkuu pitkään, valtion ja teollisuuden on nyt hyvä yhdessä arvioida, millä toimintatavoilla olisi mahdollista sallia työmatkaliikennettä tämän akuutin ensivaiheen jälkeen”, Randell sanoo.

Tätä artikkelia on kommentoitu 11 kertaa

11 vastausta artikkeliin “Ikävä yllätys uhkaa rakennustyömaita: raja meneekin kiinni virolaisilta työmiehiltä”

 1. ehkä nyt palkataan normaalilla liksalla meitä itä-suomalaisia hyvän laadun tekijöitä jotka tekevät töitä normaalilla hinnalla,,, työttömiä tuhansia,, ehkä pitäisi pakottaa ottamaan ne ensin töihin,,,, olemme tarjonneet ali-urakoita mutta aina hävinneet kisan hinnalla virolaisille ja azereille.

  1. Kaikki kunnia suomalaisille tekijöille, mutta Ei tässä itä-suomalaisetkaan oikein auta, jos ja kun ostovoima vähenee.

 2. En kyllä ymmärrä valtiovallan taholta tätä vekslausta .tänään uutinen, saa kulkea vapaasti viron ja suomen väliä,huomenna ei saa.Tekisivät ensin päätöksen eri tahojen kanssa ja julkaisisi sitten selkeen ohjeen miten toimitaan.

  1. Valtio ei ainakaan tietääkseni antanut missään vaiheessa virallista julkista tiedotetta, jonka mukaan työmatkaliikenne Viron ja Suomen välillä tulisi saamaan jatkua entiseen tapaan ilman karanteenin kaltaisten olosuhteiden seuraamista, vaan valtion viestinnässä odotettiin poliitikkojen linjausta asiassa ennen kuin ratkaisuista tiedotettiin. 19.3.2020 julkaistiin ohjeistus rajanylityskäytännöistä, jossa päätöksen kerrottiin perustuvan hallitusryhmien puheenjohtajien käymiin keskusteluihin, eli käytännössä sanottiin, että hallitusryhmien puheenjohtajat ovat kollektiivisesti päättäneet tästä linjauksesta, jonka sisäministeri on sitten ohjeistanut eteenpäin:

   ”Hallitusryhmien puheenjohtajien kanssa käytyjen keskustelujen pohjalta sisäministeri on ohjeistanut tarkentamaan sisärajojen rajanylityskäytäntöjä koronaviruksen leviämisen aiheuttaman sisäisen turvallisuuden uhan torjumiseksi.

   Pysyvän työsuhteen perusteella sisärajan ylittäminen on sallittua sunnuntaista 22.3.2020 klo 00.00 alkaen vain Ruotsin ja Norjan rajoilla olevilla luontaisilla työssäkäyntialueilla.”

   https://www.raja.fi/tietoa/tiedotteet/1/0/muutos_sisarajoilla_sallittavaan_valttamattomaan_tyomatkaliikenteeseen_79189

 3. RT vetoaa virolaisiin. Moniko virolainen lukee RT: een tiedotteita saati tietää edes mikä se on. Sama kun tarton sikatalouden laitos vetoaisi suomalaiseen rakennusinsööriin että syökää possua

 4. Suomen kansalainen ei saa matkustaa omalle mökilleen kun se rasittaa paikallista terveydenhoito palveluja. Miten nämä ulkomaalaiset työn tekijät eivät rasita paikallista terveyden hoitoa Suomessa. Onko rakennusalalla eri säännöt, pää sääntöisesti pääkaupunki seudulla ja näillä aakos yrityksillä.

  1. ”Suomen kansalainen ei saa matkustaa omalle mökilleen kun se rasittaa paikallista terveydenhoito palveluja.”

   Saa matkustaa mökilleen, ja lukuisat ovat nyt niin tehneetkin, ja tekevät etätöitä nyt mökiltä käsin. Myös moni eläkeläinen on siirtynyt nyt mökille, kun on kokenut olevansa siellä paremmin karanteenissa kuin vilkkaammin asutulla alueella. Suomessa ei ole asetettu kenellekään mökillemenokieltoa. Jotkut mökkikuntien lääkärit ovat kuitenkin maininneet, että jos sairastuu mökillä ollessaan vakavammin, tässä tilanteessa pitää varautua siihen, että saattaa joutua hakeutumaan hoitoon lähimpään sairaalaan asti, koska pienten mökkikuntien terveyskeskuksissa ei välttämättä riitä hoitokapasiteetti, jos mökkiläisiä on yhtä aikaa kovin paljon, ja jos moni sairastuu yhtä aikaa. Yleensähän mökkikuntien terveyskeskuksissa palvellaan samalla tavoin mökkiläisiäkin akuuttien asioiden kanssa kuin paikallisia asukkaitakin.

 5. Suomalainen tulee ulkomailta , virosta kotiin , joutuu karanteeniin 2 viikoksi….tää on niin talous edellä virukseen.
  Palkansaaja on huolissaa hengestään , ek huolissaan yritysten kuolemasta , hallituksen huoli on molempien puoli ,
  Nyt todella alkaa pelottaa jos maa planeettaa kohtaa yhteinen huoli avaruudesta , varmaan silloin joku tonttirahasto näkee upean mahdollisuuden….

 6. Voitteko lopettaa termin epidemia käyttäminen ja alkaa käyttää termi pandemia

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat