Inderes: YIT:n asuntokauppa hiljenee ja resurssien saatavuus heikentyy

Analyysiyhtiö Inderes on keskiviikkona 18. maaliskuuta heikentänyt näkemystään YIT:stä ja samalla laskenut rakennusyhtiön tavoitehintaa todella rajusti.

Kuva: YIT

Analyysitalo on nyt alentanut YIT:n suositukseksi ”vähennä”, kun se oli aiemmin ”lisää” ja painanut myös yhtiön tavoitehinnan 4,50 euroon aiemmasta 6,90 eurosta.

Analyytikko Olli Koponen kirjoittaa analyysissään, että lyhyellä aikavälillä rakennustyömaat hiljenevät, asuntokauppa hidastuu ja toimitusvaikeudet lisääntyvät. Pitkän aikavälin riskinä on merkittävä investointien vähentyminen, kiinteistöjen tuottovaatimuksien nousu ja talouden pitkäkestoisempi hidastuminen.

Koponen toki kehuu YIT:n alisuorittaneiden segmenttien osoittaneen käänteen merkkejä ja markkina-aseman olevan resurssien ja vahvan taloudellisen tilanteen myötä myös yhtiön puolella. YIT:n suosituksen lasku kuitenkin heijastelee osakemarkkinoiden nousseita riskejä ja talouden epävarmuuden vuoksi laskeneita ennusteita. Vaikka YIT:n osakkeen arvostus onkin laskenut, nykyiset epävarmuustekijät huomioiden tuotto-riskisuhde jää hänen mukaansa tällä hetkellä vaisuksi.

Analyysissä pidetään lähes varmana, että YIT:n asuntokauppa tulee Asuminen Suomi ja CEE -segmentin osalta kärsimään lyhyellä aikavälillä talousluottamuksen heikentyessä. Lisäksi myös Asuminen Venäjä kärsii ruplan laskusta ja asuntokaupan hidastumisesta. Isona riskinä on tilanteen pitkittyminen ja investointien merkittävä vähentyminen, mikä näkyisi etenkin Toimitiloissa ja Kiinteistöt-segmentissä. Lisäksi pääomamarkkinoiden häiriöt voivat nostaa myös kiinteistöjen tuottovaatimuksia ja heikentää Kiinteistöt-segmenttiä myös käyvän arvon muutoksien kautta. Infrassa puolestaan uudet isot hankkeet voivat siirtyä, mutta vahva tilauskanta pitää segmenttiä pystyssä ja se voi vielä myös hyötyä tulevista elvytyksistä.

Lisäksi resurssien (toimitusketjut) ja työvoiman saatavuuden (rajat kiinni) heikentyminen aiheuttaa projektien viivästymisiä ja mahdollisesti myös merkittäviä ylimääräisiä kustannuksia. Samalla riskit työmaiden sulkemisista ovat hyvin korkeat.

Inderesin mukaan koronan todellisia vaikutuksia on vielä vaikea arvioida täysimääräisesti, mutta analyysiyhtiö arvioi, että YIT tulee lyhyellä aikavälillä kokemaan merkittäviä vaikeuksia. Pidemmän aikavälin vaikutus on silti vielä vähäinen, mutta yllämainitut riskit voivat realisoitua nopeastikin. Matalana pysyttelevä korkotaso, mahdolliset talouspoliittiset elvytystoimet ja vahva taloudellinen asema pitävät yhtiön aseman kuitenkin markkinoilla vahvana.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Inderes: YIT:n asuntokauppa hiljenee ja resurssien saatavuus heikentyy”

Jätä kommentti

Viimeisimmät näkökulmat